PROJE AMACI:
KOORDINAT DÜZLEMINDEKI BIR DOĞRUNUN YA DA GRAFIĞIN IŞLEM YAPMADAN EĞIMINI HESAPLAMAK, EĞIM YÖNÜNÜ(-, +) KOLAYLIKLA BELIRLEMEK VE EĞIMIN TANJANT ILE ILIŞKILI OLDUĞUNU EĞI-TAN ÜZERINDE OLUŞTURULAN DIK ÜÇGENLERLE GÖSTERMEK.
PROJE HEDEFİ:
VERILEN BIR GRAFIĞIN EĞIMINI KOLAYLIKLA HESAPLAMAK. GRAFIKLERIN EĞIMLERINI DIK ÜÇGENLERLE ILIŞKILENDIRMEK. SIKLIKLA KULLANILAN 30, 45, 60, 90 AÇILARININ TANJANT DEĞERLERINI DIK ÜÇGENLER YARDIMIYLA GÖSTERMEK VE TANJANT DEĞERININ AÇILARA GÖRE DEĞIŞIMINI GÖSTERMEK.
PROJE ÖZETİ:
EĞI-TAN EĞIM ÖLÇMEYE YARAYAN BIR ALETTIR.EĞIM ÖLÇÜMÜ ŞU ŞEKILDEDIR: EĞIM ÖLÇÜLECEK OLAN DOĞRU YA DA HERHANGI BIR NESNE ILE KILAVUZ ÇIZGISI ÜST ÜSTE GELECEK ŞEKILDE YERLEŞTIRILIR. SIVI HAZNESINDE BULUNAN RENKLI SIVI HAREKET EDEREK SAYDAM KISMA GELIR VE ÖLÇÜLECEK OLAN NESNENIN(DOĞRUNUN) EĞIMI EĞIM ÖLÇÜMÜ, EĞIM IŞARETI(SAĞA YA DA SOLA YATIKLIK), X DOĞRUSUYLA YAPILAN AÇI VE AÇININ TANJANT DEĞERI HAKKINDA AYRINTILI BILGI VERIR. BU ŞEKILDE KOLAYLIKLA EĞIM-TRIGONOMETRI ARASI ILIŞKI KURULABILIR.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
DAIRESEL BIR SIVI HAZNESININ IÇINE YARISINA KADAR RENKLI SIVI YERLEŞTIRDIK. DAIRENIN YARISINI MAT DIĞER YARISINI SAYDAM OLACAK ŞEKILDE IKIYE AYIRDIK. SAYDAM KISIMDA KOORDINAT DÜZLEMI OLUŞTURDUK. KOORDINAT DÜZLEMINDE BENZER DIK ÜÇGENLER VE SIKLIKLA KULLANILAN AÇILARIN ÖLÇÜLERINI YERLEŞTIRDIK. HAZNENIN ARKASINA AYAK (EĞIM SKALASI) YERLEŞTIRDIK.
KULLANILAN YÖNTEMLER:
EĞIM HESABINI GERÇEK YAŞAMLA ILIŞKILENDIRME. KOORDINAT DÜZLEMI MODELLEME. PROBLEM ÜZERINDE KARAR ALIP TASARIM YAPMA.
ULAŞILAN SONUÇLAR:
EĞI-TAN SAYESINDE ARTIK GRAFIKLERIN EĞIMLERINI DAHA RAHAT HESAPLAYABILIYORUZ. ÖĞRENCILER VERILEN BIR DOĞRUNUN EĞIM IŞARETINI KAVRAMAKTA ZORLANMAKTADIRLAR. EĞI-TAN ILE EĞIM IŞARETINI DAHA ANLAŞILIR HALE GETIRMIŞ OLDUK. TANJANT DEĞERININ AÇILARA GÖRE NASIL DEĞIŞTIĞINI DE RAHATLIKLA GÖSTEREBILIYORUZ.
SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ:
EĞI-TAN SAYESINDE TANJANTIN AÇILARA GÖRE DEĞIŞIMINI RAHATLIKLA IZLEYEBILIYORUZ. EĞIM KONUSUNU DAHA RAHATLIKLA KAVRAYABILIYORUZ. GERÇEK YAŞAMDA KULLANILABILECEK BILGI BIRIKIMI SAĞLIYOR VE KAZANIMLARIN GERÇEK HAYATA AKTARIMINI KOLAYLAŞTIRIYOR.
KAYNAKLAR:
MEB, İLKÖĞRETIM MATEMATIK 8 DERS KITABI, DKM, ANKARA, 2008 HTTP://WWW.VRSIST.COM/
PROJENİN TAKVİMİ:
(1)EĞIM ÖLÇÜMLERINDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER. (2) EĞIM ÖLÇÜMÜ IÇIN KULLANILAN MATERYALLERIN ARAŞTIRILMASI (3) DENEME YANILMA YOLUYLA EĞIM ÖLÇÜMLERI (4) TASLAK ÇIZIMI (5) PROJE IÇIN ISIM GELIŞTIRME (6) PROJE BAŞVURUSU
PROJE BÜTÇESİ:
EĞI-TAN DAIRESEL SIVI HAZNESI, RENKLI SIVI, KILAVUZ ÇIZGISI VE KOORDINAT SISTEMINE YERLEŞTIRILMIŞ DIK ÜÇGENLER VE BUNLARIN X DOĞRUSUYLA YAPILAN AÇILARI GÖSTEREN RENKLI GÖSTERGELERDEN OLUŞUR. ARKA TARAFTA BULUNAN GÖSTERGE TABLOSU GRAFIĞIN SAĞA MI YA DA SOLA MI YATIK OLDUĞUNU GÖSTERIR VE BUNA GÖRE IŞARET VERIRI. MALIYETI ÇOK AZDIR VE KULLANIŞLIDIR. RAHATLIKLA SINIF ORTAMINDA KULLANILABILIR.
DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR:
PROJEMIZIN ÇIZIMI IÇIN GÖRSEL SANATLAR ÖĞRETMENIMIZDEN YARDIM ALDIK.