PROJE – AR-AS-MAT

PROJE SAHİBİ:ZEYNEP BEDİR

PROJE DANIŞMANI:ARZU GÜNER GEVECİ

PROJE AMACI:
İKİ SAYININ ARALARINDA ASAL OLUP OLMADIĞINI BULMA KONUSUNDA ARASMAT KULLANARAK VE EĞLENEREK KONUYU PEKİŞTİRMEK.

PROJE HEDEFİ:
İKİ SAYININ ARALARINDA ASAL OLUP OLMADIĞINI KENDİ MEVCUT BİLGİLERİMİZLE BULARAK SAYILAR ARASINDAKİ ASALLIK İLİŞKİSİNİ ÖĞRENCİLERİN DAHA KOLAY KAVRAYABİLMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN GELİŞTİRİLEN ARASMAT İLE YAPTIĞIMIZ İŞLEM SONUCUNUN DOĞRULUĞUNU KONTROL ETMEK.

PROJE ÖZETİ:
Bu proje ile iki sayının aralarında asallığını kendi matematiksel bilgilerimizle bulduktan sonra, işlemin sonucunun doğruluğunu kontrol etmemizi sağlayacak bir çark mekanizması oluşturulmuştur. Çarklı sisteme yerleştirilecek sayıların aralarında asallıkları önceden hesaplanmıştır. Sonuçta sistem döndükçe ana dişliler üzerinde aynı hizaya gelmiş olan sayıların aralarında asal olup olmadığını ?evet?-?hayır? şeklinde cevaplayan mekanizmalı yazı çarkı sol tarafta , aralarında asallığını bozan sayı varsa sağ tarafta görülmüş olacaktır. Sistemin aralarında asallığı bulmada bir kontrol mekanizması sağladığı görülmüştür.

PROJENİN MALİYETİ: 40TL

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
Proje Takvimi: 1.Projenin konusunun belirlenmesi:24 Eylül-10 Ekim 2.Proje için gerekli malzemelerin sağlanması:30 Ekim-5 Kasım 3.Kaynak Taraması:9 Kasım-16 Kasım 4.Çarkların çizilmesi ve kesilmesi:19 Kasım-3Aralık 5.Önceden tespit edilmiş sayıların iki ana çarka eşit olarak dağıtılması:4 Aralık-10 Aralık 6.Diğerlerine eşit büyüklükte olan diğer iki çarktan birine ana çarklardaki sayıların aralarında asallıklarının doğruluğu belirten mekanizmanın, diğerine de aralarında asallığı bozan sayıyı gösteren mekanizmanın yerleştirilmesi:11 Aralık-12 Aralık 7.Hazırlanmış 4 çarkın bir levhaya matkap, somonlu vida ve pul ile monte edilmesi:13 Aralık-17 Aralık 8.Projenin uygulanması:19 Aralık-21 Aralık 9.Sonuç Raporunun oluşturulması:22 Aralık-24 Aralık

Kullanılan Yöntemler:

1.Bazı sayıların aralarında asallığı hesaplandı. 2.Çarklar, miller üzerine yerleştirilmiş, aynı mile levhanın arka tarafından kasnaklar yerleştirilmiş ve kasnaklar arasında irtibatı sağlayacak olan kayışlar yerleştirilmiştir. 3.Çark dönme yönlerine göre sayılar hizalanarak yerleştirilmiştir. Bulgular ve Yorumlar:

1.Döndükçe birbirinin dönmesini sağlayan bir çark sistemi oluşturuldu. 2.Sistem çalıştıkça, ana çarklarda aynı hizaya gelmiş olan sayıların aralarında asal olup olmadığı soldaki çarkta ?evet-hayır? yazısı ile gösterilmiştir, aralarında asallıklarını bozan sayı varsa sağdaki çarkta bu sayı görülmektedir.

Sonuç:

Bu proje birkaç 6. sınıf öğrencisine uygulandı. Öğrencilerin ana çarklarda aynı hizaya gelmiş olan sayıların aralarında asallıklarını, önce kendi matematiksel bilgileri ile buldukları ve ARASMAT ile yaptıkları işlemlerin doğruluğunu, eğlenceli bir şekilde kontrol ettikleri görülmüştür.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.