
Nesin Matematik Köyü, her yıl lise, lisans ve lisansüstü öğrenciler için matematik kampları düzenlemektedir. Bu kamplar, matematik sevgisi ve merakını geliştirmek, matematiksel düşünceyi geliştirmek ve matematiksel problem çözme becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlenmektedir.
Tarih:
22 Ocak – 4 Şubat 2024 (Köy’e geliş 21 Ocak, Köy’den ayrılış 4 Şubat)
Amaç:
Temel konularda olduğu gibi, matematiğin daha ileri konularında da lise, lisans ve lisansüstü öğrencilerini düşündürterek ve derslerde aktif olmalarını sağlayarak bilgilendirmek.
Hedef Kitle:
Matematikle ilgilenen her seviyeden öğrenci. Lise öğrencilerinin alışagelmişin dışında matematik bilgisi ve olgunluğu olması gerekir.
Ücret:
Programın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 13.800 TL’dir.
Kontenjan:
50 kişi
İletişim Kişisi:
Ceren Aydın – [email protected]
Kayıt Uyarı:
Başvuru sonucunuz başvurduğunuz tarihten itibaren 15 gün içerisinde e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.
Eğitmen: Prof. Dr. Ali Nesin
Kurum: İstinye Ü.
Tarih: 22 Ocak – 4 Şubat 2024
Dersin Adı: Grup Örnekleri
Seviye: Lise ve üniversite
Ön koşul: –
İçerik: Grup Teorisi üniversite öğrencilerinin en çok zorlandıkları konulardan biridir. Onlarca örnek vererek ve bu örnekleri analiz ederek konunun daha rahatça anlaşılmasına ve özümsenmesine çalışacağız.
Eğitmen: Prof. Dr. Ali Nesin
Kurum: İstinye Ü.
Tarih: 22 Ocak – 4 Şubat 2024
Dersin Adı: Halka Örnekleri
Seviye: Lise ve üniversite
Ön koşul: –
İçerik: İlk hafta reel sayılar cismini ele alacağız, daha sonra tamsayılar, polinomlar, kuvvet serileri, p-sel sayılar halkaları ve bu halkaların bölüm halkaları ve otomorfi grupları incelenecek.
Eğitmen: Prof. Dr. Selçuk Demir
Kurum: İstinye Ü.
Tarih: 22 Ocak – 4 Şubat 2024
Dersin Adı: Calculus
Seviye: Tercihen lise 3 ve 4
Ön koşul: Lise 1 ve 2 matematiği
İçerik: Limit, Türev ve İntegral kullanarak hesap yapmak, problemleri çözmek önemli olduğu kadar da eğlenceli bir uğraş. Bu derste hem bu hesap teknikleri ile ilgili fikirleri konuşacağız, hem de en güzel örneklerden bazılarını tartışacağız.
Eğitmen: Prof. Dr. Selçuk Demir
Kurum: İstinye Ü.
Tarih: 22 Ocak – 4 Şubat 2023
Dersin Adı: Doğrular ve Eğriler
Seviye: Tercihen lise 3 ve 4
Ön koşul: Lise 1 ve 2 matematiği, istek ve merak
İçerik: Bu derste geometrik objeler nokta kümleri olarak tarif edilecek, özellikleri de bu bakışla çalışılacaktır. ‘Geometrik yer’ kavramı detaylı bir şekilde incelenecek, örnekler verilecek ve kanıt teknikleri anlatılacak. Koniklerin incelenmesi de dahil!
Eğitmen: Dr. Kerem Altun
Kurum: FMV Işık Üniversitesi
Tarih: 29 Ocak – 4 Şubat 2024
Dersin Adı: İki ve Üç Boyutlu Uzayda Hareket (1. Bölüm)
Seviye: Başlangıç seviyesi lisans
Ön koşul: Calculus ve lineer cebiri en temel seviyede bilmek
İçerik: İki haftalık bu ders dizisinin ilkinde, iki ve üç boyutlu Öklid uzayında bir noktanın hareketinin matematiği ve fiziğini inceleyeceğiz. Lise öğrencilerine biraz ağır gelecek olsa da özellikle GeoGebra gibi cep telefonuna da yüklenebilen yazılımlarla bu kavramları görselleştireceğiz. Sınıfın seviyesine göre aşağıdaki konulardan seçmeleri işleyeceğiz.
Noktasal cisim kinematiği:
Konum, hız, ivme, eğri uzunluğu, kutupsal koordinatlar, TNB koordinat sistemi, eğrilik (curvature), burulma (torsion), Frenet-Serret formülleri.
Noktasal cisim dinamiği:
İki ve üç boyutlu vektör alanları, ıraksay (divergence) ve dolam (curl), iş tanımı, çizgi integrali, korunumlu ve korunumsuz kuvvetler, potansiyel enerji, kinetik enerji, iş-enerji ilkesi ve uygulamaları.
Eğitmen: Prof. Dr. Ali Nesin
Kurum: İstinye Ü.
Tarih: 22 Ocak – 4 Şubat 2024
Dersin Adı: Modül Teorisi
Seviye: Lisans son sınıflar ve lisansüstü
Ön koşul: Lineer cebir
İçerik: Tanım, üreteç kümesi, lineer bağımsızlık, serbest modüller, homomorfi, temel teorem, bölüm modülleri.
Eğitmen: Ali Törün
Kurum: –
Tarih: 22 Ocak – 4 Şubat 2024
Dersin Adı: Kanıtlamanın neşesi!
Seviye: Lise
Ön koşul: –
İçerik: Matematiksel kanıtın kısa tarihçesinden ve çıkarım kurallarından söz ederek bazı popüler teoremlerin ve problem niteliğindeki önermelerin kanıtlarını incelemek. Bu derslerin amacını şöyle de açıklayabiliriz: Şair Metin Eloğlu’nun aşağıdaki dizelerinin izini sürerek kanıtlamanın neşesini yaşamak!
Denizin morluğunu belirtmek için / Deniz mordur demek yetmiyor / O morun gerekçesini de belirtmeli / Denizle olan ilişiğini de / Ondan sonra deniz mor