“Mülkiye Uluslararası İlişkiler Kongreleri”
serisinin ilki, Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından 16-17 Ekim 2017 tarihlerinde “Ekim Devrimi’nin 100. Yılı: Sovyetler Birliği, Soğuk Savaş, Uluslararası Sistem” başlığıyla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde düzenlenecektir.
Kongrede, Ekim Devrimi’nin, Sovyetler Birliği’nin ve Soğuk Savaş’ın tarihsel, teorik, hukuksal ve ekonomi-politik boyutlarıyla incelenmesi amaçlanmaktadır.
kongre alt temaları
Kongrede, Ekim Devrimi’nin, Sovyetler Birliği’nin ve Soğuk Savaş’ın tarihsel, teorik, hukuksal ve ekonomi-politik boyutlarıyla incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öncelikle değerlendirilebilecek temalar, burada belirtilenlerle sınırlı olmamak üzere, şunlardır:
Ekim Devrimi
1789’dan 1917’ye: Ekim Devrimi’nin düşünsel temelleri
Ekim Devriminin uluslararası sisteme etkisi
Troçkizm ve Sürekli Devrim
Eşitsiz ve Bileşik Gelişme Teorisi
Lenin ve Self Determinasyon
Ekim Devrimi ve Türkiye
SSCB
SSCB’de Stalinist modernizasyon ve sonuçları
Tek Ülkede Sosyalizmden Barış İçinde Bir Arada Yaşama siyasetine
İkinci Dünya Savaşı ve SSCB
SSCB, BM Sistemi ve Uluslararası Hukuk
SSCB’nin diğer ülke ve bölgelerle ilişkileri (ABD, Avrupa, Orta Doğu, Asya, Latin Amerika, Afrika)
SSCB-Türkiye ilişkileri
Diğer ülkelerdeki Komünist Partilerle ilişkiler
Uluslararası Sistem ve Sovyet ekonomisi
Gorbaçov ve SSCB’de reform
SSCB’de Milliyetler Sorunu
Soğuk Savaş ve Uluslararası Sistem
Soğuk Savaş Tarih Yazımı
Uluslararası Güvenlik Çalışmaları ve Askeri İşlerde Devrim
Propaganda, İstihbarat ve Teknoloji
Soğuk Savaş’ta Darbeler ve Müdahaleler
Doktrinler, Büyük Stratejiler ve Diplomasi
Soğuk Savaş Mirası ve Dünya
önemli notlar
Kongreye katılım ücretsizdir.
Kongreye kabul edilen tüm bildirilerin özetleri kitap olarak basılacaktır.
Kongrede sunulan tebliğler arasından seçilecek makaleler, The Turkish Yearbook of International Relations (TYIR), Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi ve Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi’nde yayınlanacaktır.
*The Turkish Yearbook of International Relations, 1960 yılından bu yana yayınlanmakta ve EBSCO tarafından taranmaktadır. Bildirilerini TYIR’da yayınlatmak isteyenlerin http://politics.ankara.edu.tr/index.php?bil=bil_tyearbook adresinden derginin yazım ve yayın kurallarını incelemeleri ve bu kurallar çerçevesinde hazırladıkları makalelerini ilgili tarihe kadar iletmeleri gerekmektedir.
**SBF Dergisi 1943 yılından bu yana düzenli olarak yayınlanmakta ve Türkiye’nin siyasi hayatına yön veren kaynaklar arasında yer almaktadır. SBF Dergisi, ULAKBİM, EBSCO, Index Islamicus ve ASOS Index tarafından taranmaktadır. Bildirilerini SBF Dergisi’nde yayınlatmak isteyenlerin yazım ve yayın kurallarıyla ilgili olarak http://politics.ankara.edu.tr/index.php?bil=bil_sbfdergisi adresini incelemeleri ve bu kurallar çerçevesinde hazırladıkları makalelerini ilgili tarihe kadar iletmeleri gerekmektedir.
***Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi (AAÇD), Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yılda iki kez yayınlanan ve ulusal ile uluslararası indekslerde taranan iki hakemli, bilimsel bir dergidir. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, ULAKBİM, World Political Science Abstracts, International Political Science Abstracts (IPSA) ve PAIS International tarafından da taranmaktadır. Bildirilerini Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi’nde yayınlatmak isteyenlerin yazım ve yayın kurallarıyla ilgili olarak incelemeleri ve bu kurallar çerçevesinde hazırladıkları makalelerini ilgili tarihe kadar iletmeleri gerekmektedir.
Ulaşım ve konaklama ücretleri katılımcılar tarafından karşılanacaktır. Konaklama ve ulaşıma yönelik seçenekler kongreye yakın bir tarihte kongrenin internet sitesinde ilan edilecektir.
http://mulkiyeircongress.org/