Karton Ambalaj ve Stand Tasarım Yarışması

AĞAÇ MAMULLERİ VE ORMAN ÜRÜNLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ
KARTON AMBALAJ VE STAND TASARIM YARIŞMASI

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği organizatörlüğü, Akdeniz, Ege ve Orta Anadolu Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri, Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği ve Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin katkılarıyla, T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin izin ve destekleriyle, değişen teknolojiye ayak uyduran ve çevre dostu karton ambalaj ve karton standların tasarlanması ve bu alanlardaki genç tasarımcıların ülkemize kazandırılması amacıyla “Karton Ambalaj ve Stand Tasarım Yarışması” düzenlenmektedir.

YARIŞMANIN AMAÇLARI

Karton Ambalaj ve Stand Tasarım Yarışmasının temel amaçları arasında,
Karton ambalajların ihracatında rekabet sağlayıcı çözümler üretmek ve sektörün rekabet gücünü artırmak,
Karton ambalajın, çevreyi kirletmeyen çağdaş bir ambalaj olarak tanıtımını, kullanımını teşvik etmek ve yaygınlaştırmak,
Sektörün gelişimine katkıda bulunmak,
Çevreyi daha fazla korumak,
Tasarımın sektör için önemini vurgulamak ve tasarım fikrini teşvik etmek,
Endüstriyel tasarım etkinliklerini yaygınlaştırmak ve özendirmek,
İhracat potansiyeline sahip karton ambalaj ve stand tasarımlarının ortaya çıkarılmasında aracı olmak,
Türkiye’de üretici firmalar ile sektöre ilgi duyan genç dinamik tasarımcı adayları sektör bünyesinde buluşturmak,
Geleceğin karton ambalaj pazarında söz sahibi olabilecek ürünlerin geliştirilmesine öncü olmak

yer almaktadır.

YARIŞMANIN KONUSU

Yarışma iki farklı temada düzenlenmektedir. Bunlar:
Karton ambalaj (Kartondan mamul, iki veya üç boyutlu, düz, katlamalı, katlamalı + yapıştırmalı, her ebatta ambalaj malzemesini ifade eder): Çevreye duyarlı, fonksiyonel, estetik, dayanıklı, ergonomik, çağdaş çizginin gereklerine uygun, ihraç potansiyeline sahip, katma değer yaratan, sektöre ışık tutabilecek nitelikte ürünler,
Karton stand (Karton, mukavva, oluklu mukavvadan mamul, tezgah üstü, havuz veya ayaklı, tek veya çok gözlü, ürün veya ambalajlanmış ürünü içerecek şekildeki, her ebatta ambalaj/sunum elemanını ifade eder): Optimum taşıma kapasiteli, çevreye duyarlı, fonksiyonel, dayanıklı, estetik, çağdaş çizginin gereklerine ve teknolojik değişime ayak uydurabilecek, ihraç edilebilecek ve sektöre katma değer sağlayacak birim veya sistemler.

Ürünlerin tasarımı estetik kaygılar kadar; fonksiyonel zenginlik, kullanılabilirlik, üretime, depolamaya ve nakliyeye uygunluk, maliyet, yenilik, katma değer yaratma ve ihracata yönelik rekabet gücü oluşturma ölçütleri doğrultusunda değerlendirilecektir.

Her tema için geliştirilecek önerilerin; ekolojik değerlere duyarlı, ihraç potansiyeline sahip, çevre dostu tasarımlar ile ürünün sevkiyat ve kullanım aşamalarında problem çözümlerini ortaya çıkarması beklenmektedir.

Ödüller

Her iki kategoride ayrı ayrı olmak üzere;

Yarışma birincilik ödülü

7.000 TL

Yarışma ikincilik ödülü

5.000 TL

Yarışma üçüncülük ödülü

3.000 TL

Jüri teşvik ödül (3 adet) 1.000 TL

Sponsor firma özel ödülleri (WEB sayfasından ilan edilecektir)

Bir üniversiteye “Plotter Makinesi”

* Karton Ambalaj ve Stand Tasarımı alanları için ayrı ayrı verilecektir.

Para ödüllerinin dışında,
•Yurtdışında eğitim olanağı

2008/2 Sayılı “Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ” çerçevesinde yarışmada birinci olan grup üyelerinden oluşan ve destek kapsamına alınan tasarımcıların, yurtdışındaki eğitim giderlerinin tamamı ve aylık 1.500 ABD Doları’nı aşmamak kaydıyla yaşam giderlerinin en fazla 2 (iki) yıl süresince desteklenmesi söz konusu olabilecektir. Bahse konu desteğe yönelik detaylar ve ilgili desteğe dair uygulama usul ve esaslar aşağıda belirtilmektedir:
1. Tasarım yarışmalarının gerçekleştirilmesi sonrasında; birinci olan tasarımcılardan yurt dışı eğitim programına başvurmak isteyen tasarımcılar (Ek-1)’de yer alan tasarım konusunda uluslararası çapta tanınan eğitim kurumlarına başvurularını yaparlar.
2.Tasarımcılar, yurt dışı eğitimlerine ilişkin olarak başvurdukları tasarım kurumlarına kabul edilmelerini müteakiben (Ek-2)’de yer alan belgelerle birlikte İstanbul İhracatçı Birlikleri’ne başvururlar. Nihai incelemenin yapılabilmesi ve yurt dışı eğitime gönderilecek tasarımcıların belirlenmesi amacıyla İstanbul İhracatçı Birlikleri adaylara ilişkin listeyi (Ek-2)’de yer alan belgelerle birlikte Ekonomi Bakanlığı’na iletir. Ekonomi Bakanlığı’nın yurt dışı eğitime gönderilecek tasarımcıların belirlenmesine ilişkin Onayını müteakiben İstanbul İhracatçı Birlikleri, kabul alınan tasarım okulu ile ilgili gerekli işlemleri tamamlar.
3.Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenen tasarımcıların, Bakanlık Onayını takip eden ilk eğitim döneminde eğitimlerine başlamaları zorunludur.
4.Bakanlık tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, yurt dışına eğitim almak üzere gönderilecek tasarımcı ile İstanbul İhracatçı Birlikleri arasında yurt dışında alınacak eğitime ve karşılıklı yükümlülüklere ilişkin bir sözleşme akdedilir. Söz konusu sözleşmede, eğitim desteği verilen tasarımcının; a. Yurtdışında yapacağı öğrenimi başarı ile tamamladıktan sonra, 2 (iki) yıl süre ile İstanbul İhracatçı Birlikleri tarafından talep edilmesi halinde moda, trend ve endüstriyel tasarım konularında eğitim ve danışmanlık hizmeti vereceği,
b. İstanbul İhracatçı Birlikleri izni dışında eğitim programını değiştiremeyeceği,
c.Eğitim görmekte olduğu okuldan, İstanbul İhracatçı Birlikleri tarafından kabul edilmeyen bir sebeple kendi isteği ile ayrılamayacağı,
d. Geçerli mazereti olmaksızın, eğitim programını en geç 2 (iki) yılda tamamlamadığı hallerde, bu Uygulama Usul ve Esasları kapsamında yararlandırılan desteklerin, 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde geri ödenmesini taahhüt edeceği,
e. (d) bendi kapsamında verilen taahhütlere karşılık olarak şahsi kefil vesair bir teminat göstereceği, gibi hususlara yer verilir.

5.Bu Uygulama Usul ve Esasları’nın işbu maddesi uyarınca yurt dışı eğitime gönderilen tasarımcının, söz konusu eğitim programının tamamlanmasını müteakiben en geç 3 (üç) ay içerisinde anılan yurt dışı eğitimin tamamlandığını gösterir sertifika, diploma vb. belgenin aslını veya Noter onaylı örneğini Bakanlığa iletilmek üzere İstanbul İhracatçı Birlikleri’ne ibraz etmesi gerekmektedir.
•Yarışmada ödül ve mansiyon alanların tasarımlarının bir kitapta derlenmesi
•Ödül alan tasarımların derlenmesi
•Basın yolu ile kamuoyunun bilgisine sorulması

Sıkça Sorulan Sorular

Yüksek lisans öğrencisiyim ve her iki kategori stand ve karton ambalaj katılmak istiyorum. İki kategoride de katılabiliyor muyum?
Her iki kategoride de yarışmaya katılım sağlanabilir.

Bireysel olarak her bir kategoriye tek bir tasarım mı göndermeliyim?Birden fazla tasarım gönderebiliyor muyum?
Her bir kategoriye birden fazla tasarım ile katılına sağlanabilir.

Lisans öğrencisiyim fakat ambalaj tasarımı yapan bir firmada çalıyorum, katılmama engel mi?
Hayır, öğrenci olma şartı bulunmaktadır.

İç mimarlık mezunu olup, mimari tasarımda yüksek lisans yapan öğrenciler de katılabilir mi?
Hayır. Yarışma şartnamesinde belirtildiği üzere, sadece “Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü” öğrencileri iştirak edebilirler.

Yarışma projesinin teslimi bir adet A3’le sınırlı mıdır? Bir proje için birden fazla A3 kullanılabilir mi?
Evet kullanılabilir.

Her iki kategori için ayrı birinciler seçilip, ayrı birincilik ödülleri mi verilecektir?
Ödüller her iki kategori için de ayrı ayrı ve ilk üç dereceye giren yarışmacılara ve/veya grup liderlerine verilecektir.

Projelerimizi istediğiniz formatlara ek olarak maket olarak da gönderebilir miyiz?
Evet.

Projeyi kesin olarak özel proje kağıdında eskiz olarak mı istenenyollarla yollamalıyız? 3D max ortamında malzemelerinin ve kullanışının açıkça görebileceği bir pafta hazırlasam kabul olur mu?
Projelerin, yeknesaklığın sağlanması amacıyla şartnamede belirtilen formatlarda hazırlanması gerekmektedir. Ancak, istenilen formatın yanında pafta ve/veya maket de hazırlanabilir.

Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisiyim, ancak, mezun olma aşamasındayım, 2 – 3 haftaya kadar mezun olacağım. Karton ambalaj ve stand yarışmasına hala endüstriyel tasarım bölümünde okuyan bir arkadaşım ile grup olarak katılmak istiyoruz. Ancak kazananlar açıklandığında ben mezun olmuş olursam katılımım sıkıntı yaratır mı?
Yarışmaya katılımda bir sorun bulunmamaktadır. Başvuru, mezuniyetten önce yapılmalıdır.

2 kişilik grup katılımlarında büyük ödül olan yurtdışı eğitim hakkı nasıl sahiplendiriliyor. grup üyelerinin hepsi sahip olabiliyor mu?
Şartnameden de görüleceği üzere bir grup lideri belirlenmesi gerekmektedir. Ödül lidere verilecek olup, sadece 1 kişi belirlenen kriterleri sağladığında ve belirlenen kontenjan dahilinde yurtdışı eğitimine gidebilecektir.

İletişim

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği
AĞAÇ MAMÜLLERİ VE ORMAN ÜRÜNLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

Adres: Çobançeşme Mevkii, Sanayi Caddesi Dış Ticaret Kompleksi, C Blok Yenibosna / İSTANBUL 34197
Telefon: 0212 454 05 00
Faks: 0212 454 05 01 / 0212 454 05 02
E-posta: iib@iib.org.tr, ambalaj.tasarim@iib.org.tr

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.