ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi’12

Ömer Cenk GÜVEN

İstanbul Teknik Üniversitesi

  1. Gün;

Vodafone genel müdürü Serpi Timuray Mobil,  geniş bant internet, veri trafiği konusunda çok önemli bilgileri rakamlar halinde sundu

Ardından o gün Azerbaycan’a gittiği için gelemeyen ulaştırma denizcilik ve haberleşme bakanı Binali Yıldırım teknolojinin bize sağladığı önemli artılardan biri olan video konferans yöntemiyle konuşma yaptı.

Daha sonra Bilgi Teknolojileri ve iletişim kurumu başkanı Tayfun Acarer’in güzel konuşmasını dinleme fırsatım oldu. Tayfun Bey de özellikle mobil ve internet kullanımındaki müthiş artışları rakamlarla sundu.

Bu açılış oturumundan sonra ICT Summit Eurasia Awards’12 Ödül töreni yapıldı ve ödüller dağıtıldı.

Kısa bir aradan sonra sahneye araştırmacı, yazar ve düşünür olan Charles Eisestein çıktı. Eisestein para, faiz, ekoloji, teknoloji, toplum ve insan ilişkileri üzerine geliştirdiği yenilikçi görüşler, ve önerdiği değişim ve dönüşüm biçimleri ezber bozan bir düşünür ve bu konular üzerine bir konuşma yaptı.

Daha sonra sahneye changelabs kurucusu dominic Thurbon çıktı ve İnsan davranışlarının değişik yaklaşımlarla nasıl değiştirilebileceği üzerine örneklerle açıklamalar yaptı.

Son konuşmacı Dünyaca ünlü Bell Laboratuarları Başkanı Jeong-hoon Kim idi. Sayın Jeong Bell laboratuarlarında hangi konular üzerine araştırmalar yaptıklarını ve geleceğin teknolojileri hakkında örnekler sundu.

1-      Gelecekte İnsan beyinlerine konuşacak çipler sayesinde hafızamızı destekleyebilir veya insan aklını yönlendirebiliriz dedi.

2-      Dokunmatik telefonun 1951 yılında nasıl icat edildiğini anlattı.

3-      Her şey ve herkesin gelecekte M2M(makineden makineye bağlantı)  ve değişik teknolojiler sayesinde birbiriyle iletişim halinde olacağından bahsetti

4-      Kuantum bilgisayarların bugünkü bilgisayarlardan 10 milyon kat daha hızlı olduğu

2. Gün

İlk konuşmacı Samsung Elektronik şirketi kıdemli başkan yardımcısı Coo Choo idi. Sayın Choo,  herkes için eğitim başlığı altında bir konuşma yaptı. Eğitim seviyesindeki artışla gelir seviyesindeki artıştan bahsetti. Ayrıca bulut bilişimin eğitim alanında kullanılmasıyla kişiselleştirilebilen eğitim modelinin ortaya çıkabileceği gibi heyecan verici bir fikirden bahsetti.

 

İkinci olarak olarak Fatih Projesinin enine boyuna tartışılacağı oturuma geçildi. Bu oturumda genel fatih projesinde dağıtılması planlanan tablet bilgisayarlar hakkındaki endişelerden bahsedildi daha sonra yazılım ve bağlantı konusunda bilgiler tartışıldı.

Günün son oturumu olan Girişimcilikte sonraki atılım konferansında İntel ve İntel Capital şirketi yetkilileri Girişimcilik ve Teknoloji trendleri üzerine cesaretlendirici konuşmalar yaptılar.

 

 

3. Gün

İlk forumun konusu Savunmada bilişim, ulusal bilgi güvenliği ve siber savaşlardı. Stuxnet isimli ve İran Nükleer santrallerine yönelik siber saldırı silahını 2009 yılında çözen Ralp Langner konuşma yaptı ve neden Siber güvenlik konusunda endişelenmemiz gerektiği konusunda açıklamalar yaptı.

Daha sonra Girişimcilik ve Arge Destekleri konulu forumda tübitak, kosgeb ve sanayi bakanlığının girişimcilere destekleri konusunda sunumlar dinledik.

 

Özet;

1-      Huawei Türkiye Genel Direktörü,  proje lideri

2-      İntel Capital Ortadoğu ve kuzey Afrika sorumlusu

3-      Marmara Teknogirişim Derneği

Gibi değerli insanlarla tanışma ve alanında uzmanların konuşmalarını dinleme şansını bana sağladığı için Bilim şenliğine teşekkür ederim