Bu etkinliğin amacı; hemşirelik öğrencilerinin afet ve acil durumlarda bütünsel yaklaşım doğrultusunda arama-kurtarma becerilerini kazandırmaktır. Olası bir afet ve acil durumda olay yerine ilk ulaşan ekiplerden biri olan ve sağlık hizmetlerinin en büyük bileşeni olan hemşirelere afetlerde arama kurtarma becerilerini kazandırmak, olay yerinde kazazedelere hızlı ve doğru müdahalelerin yapılmasını ve sonradan oluşabilecek komplikasyonların da önlenmesini sağlayacaktır. Hemşirelik öğrencilerine mezun olmadan önce afetler konusunda bilgi ve uygulama becerilerinin sağlanması hem mesleğe hazıroluşluğunun sağlanması hem de iş sağlığı ve yönünden oluşabilecek kaza ve yaralanmaların önüne geçilebilmesi yönünden önemlidir.Bu sayede temel arama ve kurtarma becerileri konusunda ne kadar çok eğitimli olursa, büyük bir depremin hemen ardından o kadar fazla kurtarıcının bulunacağını ve daha fazla kişiyi kurtarma şansının o kadar yüksek olacağını göstermektedir.
Hemşirelikte Arama ve Kurtarma Eğitimi
Etkinlik Tarihi: 11 Aralık 2023-14 Aralık 2023
Etkinliğin Kapsamı;
Sağlık ekipleri, doğa, insan ve teknolojik afetlerle ilk karşılaşan kişiler arasında yer aldığından, hemşireler afete müdahalede önemli bir rol oynamaktadır. Florence Nightingale’in afetlere müdahalede ön saflarda hemşirelerin önemli rolünü belirttiği zamandan beri, afet hemşireliği giderek daha fazla gelişti ve önem kazanmıştır. Bu nedenle bir afet döngüsünün tüm aşamalarında hemşirelerin etkin rol almalıdır.
Afetleri yönetmek için hemşirelerin profesyonel olarak hazırlamak, güvenli ve etkili kurtarma ve müdahale için kritik öneme sahiptir. Büyük depremler gibi afetlere müdahale etmenin birincil amacı, mümkün olduğu kadar çok hayat kurtarmaktır. Bu tür acil müdahalenin en önemli bir bileşeni, enkaz altında mahsur kalan kişilerin arama ve kurtarma çalışmasıdır. Bu nedenle bu etkinliğin; hemşirelik öğrencilerinin afet ve acil durumlarda bütünsel yaklaşım doğrultusunda arama-kurtarma becerilerini kazandırmaktır.
Bu amaç doğrultusunda yapılması planlanan etkinliğin ilk 3 günü; afet ve acil durumlar, olay yeri yönetimi, saha değerlendirme aşamaları, enkazdaki kazazedeye doğru yaklaşım, arama-kurtarma bilgisi, arama kurtarma planlama organizasyon konularını içeren teorik ve uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek olup; 4. Gün Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) bina ve yerleşkesi içerisinde bulunan arama-kurtarma eğitim tesisinde, uygulamalı ve simüle edilmiş olaylar üzerinden eğitimler gerçekleştirilecektir. Eğitim programında da belirtildiği gibi, bu etkinlikte arama-kurtarma kullanılan araç, malzeme ve ekipmanların kullanımı, teknik, bilgi ve uygulama becerilerinin kazandırılması amaçlanmıştır.
Etkinlik Yeri
Etkinlik 4 gün boyunca 09:00 – 17:45 arası gerçekleştirilecek olup; gerçekleştirileceği yer Kastamonu Üniversitesi içerisinde yer alan Kastamonu Teknokent A.Ş. eğitim ve toplantı salonlarıdır. Eğitim ve toplantı salonlarının fiziki durumu gayet iyi ve yeterli olup uygulamalı eğitimler için ise grup halinde çalışma imkânı olan bir alan mevcuttur. Etkinliğin eğitim kısımları 70 metrekarelik ve 60 kişilik eğitim salonunda gerçekleştirilecektir. Hem teorik hemde uygulamalı derslerde daha rahat uygulama alanı oluşturulabileceği 55 metrekarelik ve 62 kişi kapasiteli eğitim salonunda gerçekleşecektir. Etkinliğin 4. Gününde gerçekleştirilecek olan saha uygulaması ise; Kastamonu İl Afet ve Acil Durum (AFAD) binası ve yerleşkesi içerisinde bulunan arama-kurtarma eğitim tesisinde gerçekleştirilecektir.
KONAKLAMA
Eğitici, katılımcı ve yardımcı personeller Kastamonu Üniversitesi ana kampüsü içerisinde yer alan Prof.Dr. Mevlüt Beyribey Konukevi ve Parlayan Yıldız Konukevi’nde kalabileceklerdir. Her iki konukevi bünyesinde üç öğün yemek servisi yapılmaktadır. Düzenleme kurulu, eğitici, katılımcı ve yardımcı personellerin konukevleri ihtiyaçları TUBİTAK tarafından verilecek destek ile sağlanacaktır.
Konaklamanın yapılacağı “Mevlüt Beyribey Konukevinin” fiziki koşulları elverişli olup, konaklama bölümü 13 oda, 26 yatak kapasitelidir. Doğalgaz ısıtma sistemli konukevinde her odada modern wc-banyo, mini buzdolabı, ücretsiz wireless bağlantısı, telefon ve 24 saat sıcak su bulunmaktadır. Konukevinde, misafirlere konaklama ücretine dahil olarak 08:00–10:00 saatleri arasında tabak kahvaltı verilmektedir.
Alternatif konaklama yeri olan “Parlayan Yıldız Konukevinin” konaklama bölümü 6 oda, 14 yatak kapasitelidir. Doğalgaz ısıtma sistemli konukevinde her odada modern wc-banyo, mini buzdolabı, ücretsiz wireless bağlantısı, telefon, 24 saat sıcak su ve televizyon bulunmaktadır.
BAŞVURU FORMU
Hemşirelikte Arama Kurtarma Eğitimi
İLETİŞİM BİLGİLERİ
E-Posta: aramakurtarmahemsirelik@kastamonu.edu.tr
Adres: Kuzeykent Mahallesi Org. Atilla ATEŞ Paşa Caddesi Kastamonu Üniversitesi
Posta Kutusu: 37150 Merkez/KASTAMONU
Tübitak 4004 4005 4006 4007 4008 2237