BU BENİM ESERİM ÖRNEK PROJE BAŞVURU FORMU

Proje Alanı:FEN BİLİMLERİ

Proje Adı:GIDA KORUMA
Proje Ayrıntısı
Projenin Amacı: Besinlerin yapısal özelliklerinin daha uzun süre korunmasına katkıda bulunacak, çevreyi kirletmeyen alternatif kaplama maddelerinin etkilerini araştırmak.
Projenin Hedefleri:
1.İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermeden, besinleri daha uzun süre taze tutacak doğal kaplama malzemeleri ile raf ömürlerini uzatmak. 2.Hızla artan dünya nüfusuna karşı mevcut gıdaları koruyarak israfı önlemek. 3.Besin öğelerinin kaybını azaltmak. 4.Atık çöp miktarını azaltmak.
Literatür Taraması:
www.bıltek.tubıtak.gov.tr,www.betalab.com.tr/urunler,www.gıdacılar.net, www.teknolojıkarastırmalar.org,www.gıdadernegı.org,www.gıdatarım.com, http://gıdasanayıı.net,www.gıdamuhendısı.net, http://biyolojıegıtım
Gerçekleştirilen Faaliyetler: Gıdaların dayanıklılık süresini uzatma amacıyla kullanılan yöntemleri tanımak amacıyla kaynak taraması yapıldı. Projede kullanılmak üzere domates, mandalina, erik ve kivi bitkilerinin her birinden dörder adet alındı ve yıkandı. Her meyveden birer adet olacak şekilde meyveler 4 gruba ayrıldı.
1. Grup kontrol olarak kullanıldı. 2. Grup keçiboynuzu gamı(lbg) ve hardal yağı, 3. Grup lbg ve zeytinyağı, 4.grup lbg ve gliserol ile hazırlanmış karışımlara batırılarak kaplandı.
Kontrollü deney yöntemi kullanıldı.
1. gruba hiçbir işlem yapılmadı.
2.grup için 3g. Keçiboynuzu gamı(lbg) üzerine 250 ml. Su konularak ısıtıldı. Karışıma 5ml. Hardal yağı ilave edilip soğuduktan sonra meyveler bu karışıma daldırılarak kaplandı.
3. Grup için aynı şekilde hazırlanan lbg `ye 5 ml. Zeytinyağı, 4.grup için ise 5 ml. Gliserol ilave edilerek meyveler daldırma yöntemiyle kaplandı.
Tüm gruplar 22°C (± 2) sıcaklıkta aynı ortamda tutularak dört hafta boyunca değişimleri gözlendi.
1.gruptaki domates ve erik, bir hafta içerisinde yumuşamaya ve buruşmaya başladı. Dört hafta sonunda tamamen küflenip çürüdü. Kivi ve mandalına ise yumuşamış haldeydi.
2. grupta dördüncü haftada erik ve domateste yumuşama tespit edildi, kivi ve mandalinada ise yumuşama gözlenmedi.
3.grupta iki haftalık süre içinde yumuşama ve üçüncü haftada ise domates ve erikte çürüme ve küflenme görüldü.
4. Grupta iki haftalık süre içinde tüm meyvelerde yumuşama ve küflenme gözlendi.Gıdalarda kullanılan ambalajlarda çok farklı bileşenlerden ve antimikrobiyal maddelerden yararlanılmaktadır. Gıdalarda çürükçül bozulma, gıda yüzeylerine mikroorganizmaların bulaşması sonucu olmaktadır. Ambalaj malzemesine antimikrobiyal maddenin katılması
Ulaşılan Sonuçlar: Keçiboynuzu gamı oksijeni ve nemi tutarak, hardal yağı ise mikroorganizmaların gelişmesini önleyerek taze tüketilen birçok gıdanın depolanma sürelerinin artmasını sağlamaktadır.
Projenin Özeti: Keçiboynuzu gamını meyvelerin kaplanmasında kullanarak gıdalarda raf ömrünün uzatılması araştırılmıştır. Çalışmada Keçiboynuzu gamı, zeytinyağı, gliserol ve hardal yağı kullanılmıştır. Hardal yağının antimikrobiyal etkisi vardır. Kaplanmış meyvelerin kontrol grubuna göre daha uzun süre dayandığı gözlenmiştir. Hardal yağının kullanıldığı meyvelerde küflenmeye rastlanmamıştır. Keçiboynuzu gamı ve hardal yağının gıdaların raf ömrünün uzatılmasında birlikte kullanılabileceği tespit edilmiştir.