Bilim Otobüsü Kalkıyor, Haydi Merak Durağına

Projemiz TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenmesine karar verilen 38 projeden biri olmuştur. “Bilim Otobüsü Kalkıyor, Haydi Merak Durağına” isimli projemiz, bilimin temelini oluşturan “merak” duygusu üzerine kurulmuştur. Projemizde bilim ve sanatın ayrılmaz bütünlüğünü vurgulayan etkinlikler yer almaktadır. Yaşanabilir bir Dünya için canlı çeşitliliğini tanımak ve onları korumak önemlidir. Bu amaçla sahip olduğumuz biyolojik çeşitliliğin farkındalığını sağlamak projenin ana temalarından biridir.

Şenlik alanında kurulacak atölyeler merak durağı olarak kurgulanmıştır. Bu kapsamda bilim ve sanat atölyeleri, bilim adamları ile söyleşiler, bilim şovları, mesir tiyatro, zeka oyunları, gökyüzü gözlemleri, katılımcı kurumların projelerinin sergileneceği proje stantları ve tanıtım stantları gerçekleştirilecektir.

Projenin hedef kitlesi 7’den 77’ye tüm halktır. Fakat atölye çalışmalarında birliktelik sağlamak amacıyla her merak durağı için farklı yaş grupları belirlenmiştir.

4 gün boyunca yapılacak olan etkinliklere katılım ücretsizdir.

Proje Sahibi Kurum: Manisa Hasan Türek Anadolu Lisesi

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Yurdanur AKYOL

Proje Adı: Bilim Otobüsü Kalkıyor, Haydi Merak Durağına

Proje no: 117B381

Destekleyen Kurum: TÜBİTAK, Hasan Türek Anadolu Lisesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Şehzadeler Belediyesi, Yunusemre Belediyesi

Etkinlik Tarihi ve Yeri: 8-11 Mayıs 2018, Manisa Hasan Türek Anadolu Lisesi

İş Birliği Yapılan Kurumlar: Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri, Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Yunusemre Belediyesi ve Şehzadeler Belediyesi.

ETKİNLİKLER

1-Kendi Müzik Aletimi Yapıyorum
İçerik: Evde bulunabilecek basit malzemeler toplanır ses ve sesin oluşumu hakkında bilgi verilir. Kulağımızın duyabildiği ses, ses dalgaları anlatılır basit müzik aletleri yapılarak çalışma prensibi anlatılır.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

2- Rüzgar arabası
İçerik: Temiz enerji kaynaklarından birisi de rüzgâr enerjisidir. Bu atölyede katılımcılar rüzgâr enerjisinin farkına varacaklar ve kendi tasarlayacakları sistem ile rüzgâr enerjisinden yararlanarak kendi arabalarını tasarlayacaklar.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

3- Volkan deneyi
İçerik: Volkanların gizemli dünyasına yolculuk yapmaya ne dersiniz. Haydi volkan patlatmaya. Aslında köpüren sıvının lav olmadığını asit ve baz tepkimelerinin çalışma mekanizmasını öğreneceksiniz.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

4- Yoğunluk Kolonu
İçerik: Yoğunluk maddelerin ayırt edici özelliklerinden biri midir? Yoğunluk farkından yararlanılarak günlük yaşantımızda hangi işler yapılmaktadır? Yoğunluk farkıyla sıvı maddeleri gözle görülür biçimde ayırt edebilir miyiz? Mezürlerimizi alıyoruz, önlüklerimizi giyiyoruz ve deney yapıyoruz.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

5- Parfüm yapıyorum
İçerik: Bu etkinlikte kimyasal değişimin günlük hayattaki uygulamalarını görmek amaçlanmaktadır. Katılımcılar farklı kimyasal malzemeleri kullanarak kendi esanslarını oluşturacaklar. Kokunuzu vanilyalı mı, yoksa çikolatalı mı hazırlamak istersiniz? Sizleri atölyemizde kendi kokunuzu oluşturmanız için bekliyoruz.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

ETKİNLİKLER
1- Hücre modeli pastası
İçerik: Hücre neye benzer? Hücrede hayatsal olayları yöneten nedir? Bitki ve hayvan hücreleri farklı mıdır? Tüm bu soruların cevaplarını bulacağınız etkinlikte hücre modelini pasta malzemeleri ile yapabilirsiniz. Etkinlik sonunda da pastanızı afiyetle yiyebileceksiniz.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

2- Eğlenceli matematik
İçerik: Çevremizdeki canlıların ne kadar muhteşem bir simetriye sahip olduğunu hiç düşündünüz mü? Çiçekler, böcekler ve diğer canlılardaki simetri durumları örnekler üzerinden incelenecek ve basit simetri oyunları oynanacaktır. Ayrıca tangram oyunu oynayarak küçük yarışmalar yapılacak.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

3- Hangisi tohum, hangisi meyve
İçerik: Etrafımızda sıklıkla gördüğümüz yiyeceklerin hangilerinin tohum, hangilerinin meyve olduğunu tadarak öğrenmeye ne dersin? Böylece artık sebze sandığımız birçok yiyeceğin aslında birer meyve olduklarını da öğrenebileceğiz.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

4- Krigami, Origami
İçerik: Atölyemizde beynin sağ ve sol yarım kürelerinin aktivasyonunu sağlamak, el-göz koordinasyonunu gelişmesini sağlaması, sıra dışı düşünebilme, eşyaya farklı yönlerden bakabilme yeteneğini geliştirmesi ve üç boyutlu düşünebilme yeteneğini kazandırmak amacıyla Kağıt katlama sanatı (Origami) ve kağıt kesme sanatı (Krigami) uygulamaları gerçekleştirilecektir.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

5- Elektrik Deneyleri
İçerik: Bu etkinlikte öğrencilere elektrik devreleri tanıtılarak kendilerine verilen malzemelerden elektrik deneylerini uygulamalı olarak yapmaları istenecektir. Mıknatısla lamba yakma, paralel ve seri bağlama lambanın yanması, polis sireni, müzik ile birlikte lamba yakma gibi deneyleri uygulamalı olarak yapabileceksiniz.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

6- Mantarların dünyası
İçerik: Ormanda dolaşırken karşılaştığımız mantarları hiç yakından incelediniz mi? Onların ekosisteme faydalarını biliyor musunuz? Etrafımızdaki küf mantarlarını görebilir miyiz? Tüm bu soruların cevabı işte bu atölyede.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

7- Pi hesaplama, doğrulardan eğri elde etme
İçerik: Üç boyutlu düşünme, şekiller çizerek geometri daha da zevkli. Bu atölyede pi sayısı nasıl ortaya çıktı? Biz de uygulama yaparak pi sayısını bulabilir miyiz? Doğru çizerek eğri bir şekli nasıl elde ederiz? gibi soruların cevapları aranacak.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

8- Mor Lahana
İçerik: Bu etkinlikte kimyasal tepkimelerden asit-baz tepkimesi indikatörle gözlenecektir. Amaç çevremizdeki asit ve bazları belirleyebilmek ve farkındalığını sağlamaktır.
Süre: 40 dakika
Tek seferde katılımcı sayısı: 6 kişi

Şenliğe katılım ücretsiz olup, atölyelere katılmak için önceden randevu alınmalıdır. Okullardan grup halinde katılımlara öncelik verilecek ve randevulu katılımcılar öncelikli olacaktır. Kontenjan dahilinde bireysel başvurular değerlendirilerek size verdiğiniz cep telefonu yoluyla mesajla geri bildirim yapılacaktır. Okullardan grup olarak katılım için etkinlik programı önceden incelenerek iletişime geçilmesi gerekmektedir. Her merak durağı 12 kişilik olup merak duraklarına kurum bazında 24 öğrenci katılabilir. Meraklı minik atölyesi maksimum 15 kişiliktir. İsterseniz sadece Mesir tiyatro, Bilim Durağı, Teleskopla gece gökyüzü gözlemi ve Zeka oyunları atölyelerine randevu alabilir ve randevu gerektirmeyen bilim stantları ve tanıtım stantlarını da gezebilir, bilim şovlarına katılabilirsiniz. Randevularda başvuru sırasına öncelik verilecektir. Randevu aldığınız atölyeye zamanında katılamadığınız takdirde randevusuz etkinliklere katılabilirsiniz.

Not: Gündüz teleskopla gökyüzü gözlemi için randevu almaya gerek yoktur.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.