ATÖLYE YÖNETİ(Şİ)Mİ, SINIFTAN ATÖLYEYE
V. Metin Bayrak
7 Mayıs 2017, Pazar, 15.00 – 18.00, Atöye Yöneti(şi)mi, Sınıftan Atölyeye – Birlikte Öğrenme Pratiği
ATÖLYE YÖNETİ(Şİ)Mİ, SINIFTAN ATÖLYEYE
GENEL AÇIKLAMA
Klasik eğitim anlayışında öğrenenin bilgi kaynağı öğretmenken şimdi, çok çeşitlenmiş, uyaran sayısı artmış, bilgi kaynakları çeşitlenmiştir. Bilgi kaynaklarının çeşitlenmesiyle öğreticinin etkisinin azalması eşzamanlı işleyen olgular olarak yaşanmakta. Bu da geleneksel eğitim ortamının cisimleşmiş hali olan sınıfı ve sınıf yönetimini sorgulamayı zorunlu kılmakta. Günümüz eğitim yaklaşımları, “öğrenmeyi öğrenme” ilkesini temele alarak “öğrenen merkezli” yaklaşımların başarıyı artırdığını göstermekte. Sınıf Yönetimi, geleneksel anlayışı tekrar ederken Atölye Yöneti(şi)mi, günümüz öğrencilerinin taleplerine, ruhlarında daha fazla karşılık bulmaktadır. Sınıftan Atölyeye adlı seminerde, kuramsal olarak söz konusu değişimin, dönüşümün felsefi arkaplanı ifşa edilip temellendirilecektir.
İngilizce “good governance” kavramı, yaşayan Türkçede “yönetişim” kavramıyla karşılanmakta. Yönetim ilişkisinin interaktif kılınıp süreci hiyerarşik bir yapılanmaya hapsetmeyen ilkeselliğini tarif eder. Atölye ile merkezsizleş(tiril)en eğitim ortamıyla, öğrencilerin eğitim sürecine etkin katılımınına olanak sağlayan önkoşullar sağlanmış olur. Etkin bir atölyenin yönetim yerine yönetişimi tesis edebilecek kolaylaştırıcılarla olanaklı olduğu varsayımından yola çıkılarak, yönetişimin ilkelerine odaklanılarak çağın öznelerinin katılımcılık taleplerine cevap verebilecek etkin bir sürecin kuramsal temelleri serimlenmeye çalışılacaktır.
AMAÇ
Eğitim ortamının bütün öznelerini ektin biçimde sürece dâhil eden yönetişim (good governance) temelli atölye anlayışı ve süreçlerini, eğitimcilerle paylaşmak.
KATILIMCI BRANŞ
Örgün ve yaygın eğitimdeki bütün eğitimciler katılabilir.
ATÖLYE SÜRECİ
İki seanstan oluşacak atölyenin ilk yarısında konuya dair kuramsal bir çerçeve sunulacaktır. İkinci yarıda farklı eğitim ortamlarından çeşitli case’ler, katılımcılarla interaktif şekilde istişare edilecektir.
AYRINTILAR
Alana ilgi duyan herkesin katılımına açıktır.
Eğitim, 25 katılımcı ile sınırlıdır.
Katılım ücreti 50 TL’dir. (Öğrenci ve İşsizler %50 indirimlidir.)
Başvuruda kayıt sırası esastır.
Katılımcılara “katılım belgesi” verilir.
Çay & kahve ve atıştırmalıklar ikram edilir.
KAYIT
opus@opusnoesis.com.tr
+90 212 972 22 72
+90 542 380 20 30
ADRES
Teşvikiye Mahallesi Ahmet Fetgari Sokak Niyagara Apt. No: 32/10 Nişantaşı – İstanbul
PAYLAŞIMCI / V. METİN BAYRAK
Lisede başlayan felsefe okumalarını, lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim alarak sistematik hale getirir.
25 yıldır okul öncesi dönemden yetişkinlere çeşitli konularda eğitimler vermektedir.
Farklı yaş gruplarıyla felsefe atölyeleri yürütmektedir.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nde Etik Çocuk, Uluslararası Öncü Eğitimciler Derneği’nde Değerli İnsan – Değerli Genç Projelerinin yazım sürecinde yer almış ve proje koordinatörlüklerini üstlenmiştir.
Çocuklar İçin Felsefe amacıyla bir grup eğitimcinin bir araya gelerek geliştirdiği Sınıf Arkadaşım Sokrates proje grubu kurucularından ve üyesidir.
Çocuklar için Felsefe alanında eğitimci eğitimleri yapmaktadır.
Eğitim alanında faaliyet gösteren bir STK bünyesinde öğretmen yetiştirme programı olan Eğitim Akademisi’nde 7 yıldır seminerler ve atölye çalışmalarını sürdürmektedir.
Eğitim alanında kuramsal çalışmalarını “cross-diciplinary” yaklaşımla klavyeye aldığı “yazılamalar”ını ulusal ve uluslararası sempozyumlarda, çeşitli dergiler ve portallar yanında kişisel bloğunda paylaşmaktadır.
Profesyonel hayatını, bağımsız olarak sürdürmektedir.
Dahası: Googleable