4. Türk Dünyası Buluş ve Tasarım Yarışması

Yarışma Takvimi Erteleme
Türk Dünyası Çocuk Vakfı ile Ankara Valiliği, Altındağ Belediyesi, diğer Resmi ve Özel Kuruluşların destek ve katkıları ile 19-21 Aralık -2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “ 4. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği ” yurt içi ve yurt dışı katılımcılarımızın daha kaliteli projelerini sunabilmesine fırsat tanımak ve dışarıdan gelecek katılımcıların olumsuz kış şartlarından etkilenmelerinin önüne geçmek maksadıyla 5 – 7 – Mart – 2020 tarihine ertelenmiştir.

Buluş ve Engellilerin Hayatını Kolaylaştıracak projelerin son başvuru tarihi (www.tdbo.org) 31-Ocak 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

Son Başvuru Tarihi : 31 Ocak 2020 saat 24:00
Sonuçların İlan Tarihi : 10 Şubat 2020
Sergi ve Ödül Töreni : 5-7 Mart 2020

Yarışmaya Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Tataristan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Makedonya, Bulgaristan,Kosova, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Altay, Moldava, Kırım(Ukrayna) dan ilk öğretimde öğrenim gören 4,5,6,7,. Sınıf öğrencileri (10-15 yaş) katılabilir.

Yarışmaya öğrenciler birden fazla proje ile başvurabilir. Elemeyi geçen ve finale kalan projeler bir öğrenci ile temsil edilecek.

Bir proje’de bir danışman öğretmen olacaktır.

Proje başvuruları www.tdbo.org adresinden 25 Ekim 2019 – 31 Ocak 2020 tarihi saat 24:00′ kadar öğrenci ve danışman öğretmeni tarafından online başvuru formu doldurulur ve onaylanır. Online başvuruda proje özeti 250 kelimeyi geçmemelidir. Proje raporu pdf formatında sisteme yüklenecektir.

Tüm katılımcılara başarılar dilerim.

İlki, “Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları” adıyla yapılan, daha sonra “Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği” ne dönüştürülen organizasyonların kapsamında, ilköğretim 4,5,6 ve 7. Sınıf öğrencileri ile sınırlı olmak üzere, bilim ve teknoloji projelerinin yapılmasını teşvik eden buluş ve tasarım yarışmaları düzenlenecek, internet ortamında uluslararası boyut dahil olmak üzere yapılan başvuruların belirlenen Jüri tarafından seçilen 100 tanesinin T.C. Ankara Valiliğimiz ev sahipliğinde sergilenmesini müteakiben başarılı görülen yeteri kadar projeye Vakfımız tarafından ödül verilecektir.

YARIŞMA BİLGİLERİ ve KATILIM ŞARTLARI
1. Yarışma iki kategoride yapılacaktır:
a- Buluş (İlk kez yeni bir araç,aygıt,yöntem vb. bulmak) projeleri
b- Engellilerin hayatını kolaylaştıracak yeni projeler

2. Yarışmaya ilköğretim 4,5.6 ve 7. Sınıf öğrencileri katılabilirler.

3. Yarışma Ankara’da 19-20-21 Aralık 2019 tarihinde yapılacaktır.

4. Yarışmada dereceye giren öğrencilere toplam 40.000TL ödül verilecektir

5. Her öğrenci yalnızca bir proje ile başvurabilir.

6. Öğrenciler tarafından özgün olarak hazırlanacak projeler 15 Kasım 2019 tarihine kadar “www.tdbo.org” sayfasına elektronik ortamda gönderilecektir.

7. TUBİTAK.Türk Patent Enstitüsü ve üniversitelerin öğretim elemanları arasından görevlendirilen Jüri tarafından seçilen sergilenmeye değer 100 proje 5 Aralık 2019’da duyurulacak, proje sahibi öğrenciler ile refakatinde bulunacak kişiler 19-20-21 Aralıkta gerçekleştirilecek sergi ve final yarışması ile ödül töreni programına davet edilecektir.

8. Yurt dışından gelecek misafirlerin yol giderleri ile bütün katılımcıların konaklama ve transferleri Vakfımız, ilgili Kamu kurum ve kuruluşları ve sponsorlar tarafından karşılanacaktır.

TEKNİK ŞARTNAME
1. Yarışma iki aşamalı olacaktır. Birinci aşama ön eleme, ikinci aşama ise sergi ve final şeklinde olacaktır. Yarışmaya online olarak başvuran projelerin fotoğrafları ve proje dosyası jüri tarafından incelenerek değerlendirilecektir. İkinci aşama ise ön elemeyi geçen 100 projenin Ankara’da sergilenmesi biçiminde yapılacaktır.

2. Buluş ve Tasarım yarışmasına katılacak öğrenciler ilköğretim ve ortaokulda; 4. Sınıf, 5. Sınıf, 6. Sınıf ve 7. Sınıfta öğrenim gören öğrenciler katılacaktır.

3. Yarışmaya katılacak öğrenciler, Buluş ve Engellilerin Hayatını Kolaylaştıracak adlı projelerinin prototip modellerinin önden, üstten ve yandan çekilmiş fotoğraf ve varsa çizimleri ile proje raporları değerlendirilecektir.

4. Yarışmaya katılacak olan proje sahipleri bir “rumuz” (sayısal ya da sözel) belirleyecek ve bu rumuz ile yarışmaya başvuracaklardır. Tüm yarışma süresince her türlü evrak ve yazışmalarda rumuz kullanılacaktır.

5. Yarışma belgelerinin hiçbir yerinde sahibini tanıtan isim, yazı ya da işaret bulunmayacaktır.

6. Proje yarışmasına katılım ücretsizdir. Proje Sergi Salonu’nda ziyaretler ücretsiz olacaktır.

7. Prototip aşamasında tasarımınızın görsel ve işlevsel olarak anlaşılmasını sağlayacak model yapımına önem veriniz.

8. Ürün tasarımı yapan web sitelerini inceleyiniz.

9. Tasarım eğitimi veren kurumların web sitelerini inceleyiniz.

10. Projenizle ilgili 10 dakikalık bir sunum hazırlayınız.

11. Endüstri ürünlerin sunuşlarında görsel araçlar etkili olmaktadır. Projenizi iyi bir şekilde anlatan paftalar hazırlayabilirsiniz. Paftalar tasarımınızın ön görünüş, yan görünüş üst görünüş ve perspektif çizimleri kapsayan ve hangi kavramdan yola çıkarak tasarımı tamamladığınızı anlatan sunum kâğıtlarıdır. Önemli sunumlar için 50×70 ve 75×100 cm gibi ölçüler kullanabilirsiniz.

12. Online başvuru imkanı olmayan öğrenciler PTT ile “Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği” GMK Bulvarı 34/8 Demirtepe/Kızılay/ANKARA adresine gönderebilirler.

13. Projeler orijinal olmalı ve daha önce herhangi bir yarışmaya katılmamış olmalıdır. (Orijinal olmayan projelerin sorumluluğu proje sahipleri ve danışman öğretmenlere aittir.)

14. Projeleri değerlendirilen ve dereceye giren proje sahibi öğrenciler, projelerin sergilenmesini kabul etmiş sayılırlar.

15. Yeni ve Teknolojik projelerin sahipleri Türk Patente başvurarak eserlerini koruma altına almaları gerekir. Bu konuda Tertip Komitesi sorumluluk almazlar.

16. Her bir proje sadece bir öğrenci tarafından hazırlanacak ve sadece bir öğrenci tarafından sergilenecektir.

17. Öğrenciler projelerini 15 Ekim – 15 Kasım 2019 tarihleri arasında www.tdbo.org sayfasından elektronik posta ile göndereceklerdir.

18. Sergilenmeye değer projeler www.tdbo.org sitesinden 7-8 Aralık 2019 tarihleri arasında ilan edilecektir.

19. Sergilenen projelerin içinde dereceye giren öğrencilere toplam 40.000 TL ödül verilecektir.

20. Projelerin telif hakkı eser sahibine aittir. Eser sahibinin izni ile projeler sergilenecektir.

21. Ödüller:

Buluş Kategorisi:

Birinci öğrenci 5.000 TL – Öğretmen 2.500 TL
İkinci öğrenci 3.000 TL – Öğretmen 1.500 TL
Üçüncü öğrenci 2.000 TL – Öğretmen 1.000 TL
Dördüncü öğrenci 1.000 TL – Öğretmen 750 TL
Beşinci öğrenci 1.000 TL – Öğretmen 750 TL
Altıncı öğrenci 1.000 TL – Öğretmen 500 TL

Engellilerin Hayatını Kolaylaştıracak Proje Kategorisi:
Birinci öğrenci 5.000 TL – Öğretmen 2.500 TL
İkinci öğrenci 3.000 TL – Öğretmen 1.500 TL
Üçüncü öğrenci 2.000 TL – Öğretmen 1.000 TL
Dördüncü öğrenci 1.000 TL – Öğretmen 750 TL
Beşinci öğrenci 1.000 TL – Öğretmen 750 TL
Altıncı öğrenci 1.000 TL – Öğretmen 500 TL verilecektir.

Detay:

2 YORUMLAR

  1. yukarıda yazının başlangıcında “Yarışmaya öğrenciler birden fazla proje ile başvurabilir. Elemeyi geçen ve finale kalan projeler bir öğrenci ile temsil edilecek.” diyor ancak şartname kısmında YARIŞMA BİLGİLERİ ve KATILIM ŞARTLARI 5. madde “Her öğrenci yalnızca bir proje ile başvurabilir. diyor. Şimdi bir öğrenci 2 proje ile katılabilir mi? Katılamaz mı? öğrencimizin biri hem Buluş Kategorisi hem de Engellilerin Hayatını Kolaylaştıracak Proje Kategorisinde proje hazırladı.