VIII. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi

İşçi sağlığı ve iş güvenliği, bir kuruluşun gerçekleştirdiği faaliyetlerden etkilenen tüm insanların (çalışanların, geçici işçilerin, alt yüklenici çalışanlarının, ziyaretçilerin, müşterilerin ve işyerindeki herhangi bir kişinin) sağlığını korumayı ve iş güvenliğini sağlamayı, bir başka ifadeyle; işyerinde meydana gelebilecek iş kazası ve meslek hastalıkları gibi her türlü riske karşı gerekli ve yeterli tedbirleri almayı, bu husustaki şartları yerine getirmeyi ve bu hedefleri yerine getirmeye yardımcı olabilecek tüm araç-gereçlerin eksiksiz bulundurulmasını öngören, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biridir.

İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin veriler, temel insan hakları, çalışma yaşamı ve ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin önemli göstergeler sunmaktadır. Ancak bugün dünyada ve ülkemizde bu kavramın içeriğinin doldurulamadığı görülmektedir. İnsan bugünkü üretim ilişkilerinde sömürülmekte, yabancılaştırılmakta ve adeta bir makina olarak görülmektedir. Bu nedenlerden dolayı işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamaları tüm dünyada irdelenmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 23. maddesinde “Herkesin kendi özgür seçimiyle belirlediği işyerinde, adil ve elverişli çalışma koşullarında çalışma hakkı vardır” denilmektedir.

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde temel amaç; “sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanması, çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunması, üretimin devamlılığının sağlamasıdır.

ILO rakamlarına göre: Dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her gün yaklaşık 6 bin 300 kişi iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 360 bin kişi iş kazası, 1 milyon 950 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 270 milyon iş kazası meydana gelmekte ve 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanmaktadır.

Ülkemiz iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda; ölümlü iş kazalarında ise Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır.

Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının %98’ i, meslek hastalıklarının %100’ ü önlenebilir iken; gerekli önlemler alınmadığı için ne yazık ki her yıl iş kazaları ve meslek hastalarından dolayı birçok ülke nüfusuna denk sayıda insan hayatını kaybetmektedir.

İş kazalarının önemli bir bölümünün kayıt altına alınmadığı gerçekliği bir yana, meslek hastalıkları neredeyse hiç kayda alınmamaktadır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak; bir meslek örgütü olmanın sorumluluk ve bilinciyle; 1.sini 2001 de düzenlediğimiz ve 2015’ de ulusal çapta gerçekleştireceğimiz bu büyük buluşmada amacımız; emekten, halktan yana bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla, bu ekonomik ve toplumsal sorunu her boyutuyla bir kez daha tartıştırıp ortaya çıkan çözümleri kamuoyunun ve yetkililerin bilgisine sunmaktır.

Amaçlarımızın gerçekleşmesi doğrultusunda geçmişte olduğu gibi bu Kongrede de bizlerden desteğini esirgemeyen kurum, kuruluş, firma ve kişilere, Kongremizin Düzenleme, Yürütme ve Danışmanlar Kurullarına, şube çalışanları ile Kongre Sekretaryasına teşekkür ederiz.

Düzenleme Kurulu

VIII. İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLDİRİ KONULARI

Örnek İSG Uygulamaları (Kamu ve Özel Sektör)
Çalışanların Eğitimleri -E-İSG-Örnek Uygulamalar
İSG’ de Bilgi, Eğitim, Politika ve Mesleki Yeterlilik
İSG Kültürü, İSG Politikaları ve Yaygınlaşması
İş Güvenliği Uzmanlığı ve İşyeri Hekimliği
Meslek Hastalıkları, Etkileri, Korunma ve İSG
Acil Durumlarda Sağlık ve Güvenlik Yönetimi
Acil, Yakın ve Ciddi Tehlike Kavramları
Çalışanlarda Risk Grupları ve İSG
Risk Değerlendirmesi ve Analizi
İş Kazaları: Nedenleri, Önlemleri, Değerlendirme ve Paylaşım Yöntemleri
İSG’de Ölçme Değerlendirme
İSG’de Önleme ve Koruma
İşe Devamsızlık (Absenteeism) ve Önleme
İşyeri Sağlık-Güvenlik ve Ortak Sağlık-Güvenlik Birimleri
İşyerlerinde İSG Organizasyonu ve Denetim Modelleri
İş Ekipmanları ve Güvenlik
Kişisel Koruyucu Donanımları ve CE
Ortam Faktörleri (Fiziksel, Kimyasal, Biyolojik, Psikolojik vb.)
Psikososyal Tehlikeler ve Güvenlik (Mobbing)
Tehlikeli Kimyasallarla Çalışmalarda ISG
KOBİ ve İSG
Kapalı Alanlarda İSG Uygulamaları
Tarımda İSG
Taşıma, İstifleme ve Depolamada İSG
Yüksekte Çalışmada İSG
Kaynaklı İmalat Çalışmalarında İSG
Bakım Onarım İşlerinde Güvenlik
Parlayıcı ve Patlayıcı Maddelerle Yapılan Çalışmalarda Güvenlik
Ekranlı Araçlarla Yapılan Çalışmalarda İSG
Ergonomi
İSG Çalışmaları ve Etik
İSG ile Toplum Sağlığı Etkileşimi
Endüstriyel Hijyen
İş Güvenliğinin Hukuksal Boyutu, Uygulamalarda Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümler
6331 Sayılı İSG Kanunu ve İlgili Yönetmelikler
İSG Alanında Ulusal-Uluslararası Mevzuat ve Standartlar
Yangın Güvenliği
İSG’de Özel Sigorta Uygulamaları

VIII. İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KONGRESİ İÇİN ÖNEMLİ TARİHLER

BİLDİRLER İÇİN ÖNEMLİ TARİHLER

Bildiri Özetlerinin Gönderilmesi: 09 Ocak 2015

Bildiri Özetlerinin Değerlendirilmesi ve Yazarlarına Değerlendirme Sonucunun Bildirilmesi: 23 Ocak 2015

Bildirilerin Tam Metinlerinin Gönderilmesi: 30 Ocak 2015

Bildirilerin Değerlendirilmesi ve Yazarlarına Değerlendirme Sonucunun Bildirilmesi: 13 Şubat 2015

Not: Yukarıda bildirilen tarihler son gün tarihleridir. Bildiri Yazım Kurallarına www.isgkongresi.org web adresinden ulaşılabilir.