Üniversitede kendini geliştirme yolları

blog yazarı
Selin Yıldırım

Üniversitede kendimizi geliştirebilmenin yolları:

1-Mentorluk 

Üniversite hayatında olsun lise hayatında olsun olmazsa olmazlar arasında mentörlük gelmektedir.Okul hayatımızda yapmak isteyip de nereden başlayacağımızı bilememek çoğumuzun başına gelmiştir veya üniversite tercih sırasında,lise de bölüm seçerken aklımıza gelebilecek çoğu durumda alanında uzman ve tecrübeli kişilerden alacağımız bilgiler bizim için her zaman hayatımızı şekillendirme de önemli noktada yer almaktadır.Bunları okurken kendinize şunları sormuş olabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağım?Bana mentorlük yapıcak kişiyi nereden bulucağım?Bunun için size birkaç site önerim olacak sayfanın en altından bulabilirsiniz. Eğer hedefleriniz,hayalleriniz varsa mentörlük size bu yolunuzda büyük katkılar sağlayacaktır.Geleceğimiz mesleğini yapmamız için kendimizi nasıl geliştirebileceğimizi,alanında uzman kişiler olduğu için nasıl bir şirkette staj yaparsak bize en büyük geri dönüşü sağlayacağını vs. bizlere gösterebilecek tecrübeli kişiler hayatımızdaki başarımızda önemli  katkı payları sağlayacaklardır.

2-Seminerler 

Günümüzde birçok seminere,konuşmacı topluluklarına internetten ulaşmak mümkün.Alanında uzman kişilerin yer yer seminerler düzenlediğini hepimiz biliyoruz.Bunları takip ederek bu etkinliklere katılmalıyız böylece hem yeni bilgiler öğrenmiş hem aradığımın soruların cevaplarını bulma imkanı edinmiş hem de network edinme konusunda geliştirme şansı bulabiliriz. Şöyle düşünelim ilgi alanınızda bir seminere katıldınız haliyle oraya gelen birçok kişide bu konuya ilgili ve uzman olabilmektedir.Böylece alanımızla ilgili kişilerle konuşma şansı yakalar böylece onlardan bir cümle dahi öğrensek hepimizin faydasına olacaktır.

3-Seyahat 

Hepimiz nerelere para dökmüyoruz nelere gereksiz paralar harcamıyoruz ki?Üniversitedeyken okulların bize sunduğu en güzel imkanların arasında ERASMUS ve WORK AND TRAVEL gelir.Param yok ben öğrenciyim gibi safsataları bırakmamız gerektiğini düşünüyorum.İşe girip çalışsak bir garsonluk yapsak dahi aldığımız paraları biriktirerek farklı kültür ve yerleri görebiliriz yada gönüllü yurt dışında çalışma imkanı sunan birçok kuruluşta mevcut.Bütün bu imkanları değerlendirerek farklı kültürler tanıyarak bakış açıklarımızı genişletebilir, keza dil tecrübemiz konusunda da bu durum geçerlidir.Bütün anlatıklarım için de birkaç site önerisinde bulunacağım.

4-Belgeseller ve kitaplar 

Kitaplardan ve belgesellerden öğreneceğimiz çok şey var.Bazılarımız kitap okumayı sevmiyorum gibi sözler çok duydum. Kitap okumanın bir yaşam tarzı haline getirilmesi gerektiğini düşünmenin yanı sıra saygı duymaktan öte de geçemiyorum ve diyorum ki kitap okumayı sevmiyorsan makale oku,deneme oku, bir dergiye üye ol yada belgesel izle.Özellikle yeni fikir üretmek isteyen kişiler bunları kesinlikle yapmalı çünkü zamanla bunlardan oluşan bilgileriniz size bir gün geri dönüş sağlar. Beyniniz zamanla bu bilgi birikimlerini bir araya getirerek bazı düşüncelerinizin bağlantısını yapmada olanak sunar ayrıca genel kültür oluşturmada da sağladığı yararlar açıktır.

 

Bütün bunlara bakıldığında aslında hepsinin temelinde yatan tek bir olay vardır; İSTEMEK.

İsteyin, şuan nasıl yapabileceğinizi bilmeden önünüzü göremeden isteyin. İstediğiniz zaman beyninin onun bir yolunu bulacaktır ve her daim araştırın kendinizi her gün sorgulayıp hep bir şeyler kurcalamaktan kaçınmayın. Bunları ben diyorum ama oturup internette biraz araştırdığınızda göreceksiniz ki sadece ben değil bilimsel araştırmalarda bunu söylüyor. Araştırın ve isteyin, sadece.