TÜBİTAK BİDEB TARAFINDAN DESTEKLENEN 2237-A KODLU PROJE BAŞARI İLE TAMAMLANDI

Eğitim Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Gören Öğrenciler İçin Proje Hazırlama Kursu II

TÜBİTAK-BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında “Eğitim Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Gören Öğrenciler İçin Proje Hazırlama Kursu II”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman YAMAN yürütücülüğünde 21-26 Aralık 2020 tarihleri arasında online olarak gerçekleştirilmiştir. Projenin başarı ile tamamlanmasında proje ekibinde yer alan Dr. Belgin BAL İNCEBACAK ve Arş. Gör. Aslı SARIŞAN TUNGAÇ’ın öncülüğünde ARDEB 1003 projesinin bursiyerleri Şadiye ÇAKICI ve Servet Ebrar BAYRAM büyük çaba göstermişlerdir.

Toplam 6 gün süren programda, alan eğitiminin ve eğitim bilimlerinin farklı alanlarında öğrenim gören lisansüstü öğrencilerine; proje hazırlamanın her türlü boyutu hakkında projelerde ve alanlarında uzman olan 7 farklı üniversiteden toplam 13 öğretim üyesi tarafından teorik ve uygulamalı eğitimler verilmiştir. Bu eğitimle lisansüstü eğitim gören öğrencilerin bir projeye başvurulması, hazırlık yapılması, uygulanması ve sonuçlandırılması gibi her basamağı hakkında ayrıntılı bilgi edinmeleri sağlanmıştır.

Projenin birinci günü; Proje yürütücüsü Süleyman YAMAN’ın açılış ve tanışma çalışmasının ardından Dr. Öğretim Üyesi Şener ŞENTÜRK tarafından “proje, proje bulma fikri, projelerin genel özellikleri, fikir atölyesi ile proje fikri üretme”; Prof. Dr. Oktay AKBAŞ tarafından “projelerin veri tabanlarının incelenmesi, projeler için veri tabanlarını tarama” eğitimleri gerçekleşmiştir.

Projenin ikinci günü; Prof. Dr. Eyüp Selim KÖKSAL tarafından “uluslararası projeler, Cost, Erasmus, Horizon 2020 projeleri”; Prof. Dr. Güray ERENER tarafından “TÜBİTAK projeleri, 1001, 1003, 1007, 3501 projeleri, proje formlarının bölümleri ve özellikleri” ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır. Sosyal faaliyet (takım oyunları) olan günün son uygulaması Düzenleme Kurulu tarafından online şekilde gerçekleştirilmiştir.

Projenin üçüncü günü Prof. Dr. Şerife IŞIK tarafından “proje yapma becerilerinin belirlenmesi ve karakter güçleri, karakter güçlerinin tespit edilmesi”; Prof. Dr. Yüksel DEDE tarafından “uluslararası üniversite ve kurum destekli projeler, uluslararası projelere ortak olma” eğitimleri gerçekleşmiştir.

Projenin dördüncü günü; Prof. Dr. Yavuz BAYRAM “yaratıcı yazarlık”; Prof. Dr. Yavuz BAYRAM, Prof. Dr. Yüksel DEDE danışmanlığında “proje gruplarının önerilerini sunması (uygulama) ve proje gruplarına danışmanların rehberliği” faaliyetleri gerçekleşmiştir. Aynı gün Dr. Öğretim Üyesi Seyfullah GÜL tarafından “projelerde bütçe oluşturma, bütçe harcamaların yasal ve etik ilkeleri” hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Projenin beşinci günü Doç. Dr. Faruk AYLAR tarafından “BAP projelerinin özellikleri, türleri ve örnekleri”; Prof. Dr. Süleyman YAMAN tarafından “TÜBİTAK Bilim ve Toplum projeleri, 4004, 4005, 4006, 4007 projeleri” hakkında bilgiler verilmiştir.

Projenin altıncı günü; katılımcıların projenin ilk gününden planlanması yapılan gruplar halinde hazırladıkları proje sunumları panel sisteminde gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların proje önerileri Prof. Dr. Fitnat KAPLAN, Prof. Dr. Süleyman YAMAN, Prof. Dr. Okan Zafer YEŞİLEL ve Doç. Dr. Hüseyin ÇALIŞKAN tarafından değerlendirilmiş ve panel raporları sunulmuştur. Panel bittikten sonra Prof. Dr. Süleyman YAMAN ve Proje Ekibi tarafından katılımcılara katılım belgeleri online olarak takdim edilerek proje tamamlanmıştır.

Tüm eğitmen ve katılımcılar; projenin sistematiğinin, içeriğinin ve etkisinin yüksek olduğu şeklinde değerlendirmeler yapmışlardır. Bu tür projelerin temel amacı bilimsel anlayışı bilim insanı yetiştirilmesine destek olduğundan, Pandemi dolayısı ile uzaktan ve dijital imkanlar kullanılarak gerçekleşen bu projenin amacına ulaştığı ve yaygın etkisinin TÜBİTAK’ın amaçları ile tutarlı olduğu değerlendirilmiştir.