“I Think Of The Climate” eTwinning Projesi

“İklimi Düşünüyorum” eTwinning projesi uluslararası bir çevre projesidir. Projeyi Sincan Törekent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Emel Sevcan BOYRAZ ve Keçiören Subayevleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Çocuk Gelişimi ve Eğitim Öğretmeni Kevser ÇAĞLAR yürütmekte ve kuruculuğunu yapmaktadır. Projemiz 11 öğretmen ve 100 lise öğrencisi ile sürdürülmektedir.

Projede yer alan öğretmen ve okullarımız:

1.Keçiören Subayevleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Kevser ÇAĞLAR, Eda BİRER

2.Sincan Törekent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Emel Sevcan BOYRAZ, Duygu ÇELİK

3.Fatih Anadolu Lisesi: Handan KÖR

4.Gölbaşı Anadolu Lisesi: Seza Gamze ATAK

5.Gaziantep Şehit Kamil Saim Akınal Anadolu Lisesi: Nurcan BEKTAŞOĞLU

6.Sincan BİST Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Akkız BEKDUR ÜSTÜNDAĞ

7.Sincan Pınarbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Şerife BAÇİK

8.Slovakya Levoca Gymnazzium sv. Frantiska Assiskeho: Eva MALİSKOVA

9.Sincan Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu: Esra SERTKAYA

Projemiz öğrencilerde çevre okuryazarlığı becerisini kazandırmak amacıyla geliştirilmiş bir projedir. Projemizde öğrencilerimizin; bir parçası olduğumuz ekosisteme dair kavrayışını geliştirmeyi, onları hem doğa, hem de toplum ve gelecek kuşaklar için sorumlu tercihler yapabilecek bilgilerle donatmayı amaçlamaktadır. Ayrıca ders kazanımlarımızla da ilintili olan etkinlikler yapılarak hem web2 araçlarını kullanmak hem de öğrencilerde İklim Değişimi konusunda kalıcı izli davranışlar kazandırmayı amaçlamaktadır.

İklim Değişimini; artan küresel sıcaklıklar, hava olaylarında değişiklikler ve yoğunluklar, deniz seviyelerinde yükselme artırmaktadır. İklim değişikliği sonucunda, tarım, gıda güvenliği daha fazla tehlikeye girmiş, deniz seviyesinin yükselmesi sonucu erozyon, doğal afetler artmış ve bu sebeplere bağlı olarak hastalıklar yayılmıştır. İklim değişikliği bugün dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük çevresel faktörlerden olmuş, etkileri dünyada ciddi sorunlar oluşturmuştur. Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yakın tarihli Dördüncü Değerlendirme Raporu (AR4), iklimde gözlemlenen değişikliklerin başlıca itici gücünün insan faaliyeti olduğuna dair hiçbir şüphe bırakmamıştır. Küresel iklim üzerindeki insan etkisi, temel sera gazlarının emisyonlarıdır. Bu gazların atmosferdeki konsantrasyonları artık on binlerce yıldır görülmemiş seviyelere ulaşmıştır. Türkiye için iklim değişikliği, daha sıcak, daha kurak yazlar (daha fazla kuraklık, sıcak hava dalgaları, orman yangınları vb.), daha ılıman ve daha kurak kışlar, daha yüksek deniz seviyeleri ve kıyı bölgelerinde artan sel riski anlamına gelmektedir. Dünya genelinde daha yoğun ısı dalgaları, kuraklıklar ve daha fazla sel olmaktadır. İnsanların hava değişikliklerine karşı özellikle savunmasız olduğu bölgeler için ciddi sorunlar olmaktadır.

Gıda kıtlığı ve hastalığın yayılması yaygın olarak tahmin edilmektedir. İklim değişikliğinin sosyal, çevresel ve ekonomik maliyetleri çok büyük olabilir. Harekete geçmeye istekliysek, muazzam fırsatlar da vardır elbette. Devlet, iş dünyası ve bireylerin hepsinin oynayacak bir rolü var ve hepimiz iklim değişikliğinin zorluğuna yükselmekten yararlanabiliriz. Projemiz iklim değişikliğinin Türkiye ve dünya için ne anlama geldiği ve bu konuda ne yapmamız gerektiğini etkinliklerle anlatan uluslararası bir farkındalık projesidir.

Projemizde eleştirel düşünme becerisi, bireysel sorumluluk duygusu, stratejik düşünme becerisi, tasarım odaklı düşünme, karar alabilme ve uygulamaya geçirebilme, vatandaşlık(bireyin hak ve sorumlulukları konularında bilinçlendirme), sürdürülebilirlik bir gelecek için işbirliği yapabilme becerisi, öğrenmeyi öğrenme, dijital yetkinlikler, 21.yy becerilerini kazandırmayı hedefliyoruz.

Her ay yapılacak etkinlikler proje ortaklarıyla belirlenerek hazırlandı. Projemiz 3 ay sürecek olup şubat, mart ve nisan aylarını kapsamaktadır. Öğrencilere çevre okuryazarlığı becerisini kazandırmak için çevre eğitimleri (iklim değişikliği, sıfır atık) verilmektedir. Çevrelerinde farkındalık sağlamaları amacıyla okullarında çalışmalar yapılmaktadır. Atık Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm tesisine gezi etkinliği, geri dönüşüm (plastik, kağıt, gıda atıkları vb.) ile materyal yapma ve sergileme, ekoloji sözlüğü oluşturma vb. çalışmalar yapılmaktadır.

Proje Tanıtım