Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2015 başvuruları başladı.
Gençler öyküleriyle Türkiye’yi resmediyor!
Günışığı Kitaplığı’nın, yurt çapında 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerini öykü yazmaya davet ettiği Zeynep Cemali Öykü Yarışması’na katılım her yıl artıyor. Gençler kaleme aldıkları öykülerle, ülke gündeminden ve sorunlardan nasıl etkilendiklerini dile getiriyorlar.
Çocuklar ve gençler için çağdaş edebiyat kitapları yayımlayan Günışığı Kitaplığı’nın, gençlerin kendilerini yazarak ifade etmeleri ve edebiyatla yakınlaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlediği ve Türkiye genelinde 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katılabildiği Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2015 için başvurular başladı. Katılımın her yıl arttığı yarışmada gençler, kaleme aldıkları öykülerle ülke gündeminden nasıl etkilendiklerini dile getiriyorlar. 2014 yarışmasında dereceye giren gençlerden Sıla Hatipoğulları’nın, Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmadaki sözleri bunu açıklıkla vurguladı: “Bu tip yarışmalar sayesinde duygularımızı ve düşüncelerimizi ifade edebiliyor, sesimizi duyurabiliyoruz.”
Usta öykücü Zeynep Cemali’nin anısına düzenlenen yarışmanın 2015 yılı teması, Cemali’nin “Güzelce’de Bir Kaçak, Memo” romanındaki “Yüzlerindeki kararlılık, gelecek günlerin muştusu gibiydi,” cümlesinden yola çıkılarak “cesaret” olarak belirlendi. 2015 yılı seçici kurulu; Ayfer Gürdal Ünal, Behçet Çelik, Neslihan Önderoğlu, Yalvaç Ural ve Dr. Müren Beykan’dan oluşuyor. Yurt çapında duyurulan yarışma için son başvuru tarihi 20 Mayıs 2015.
Hastalıklar ve kazalar ilk sırada!
Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2014 Ödül Töreni’nde bir konuşma yapan Proje Başkanı, Günışığı Kitaplığı Yayın Yönetmeni Dr. Müren Beykan, yarışmanın dördüncü yılında ortaya çıkan düşündürücü verileri değerlendirdi. “Önceki yıllara göre devlet okullarının katılımında artışla karşılaştık. Bu yıl yarışmaya katılan 600’e yakın öykünün yaklaşık 200’ü devlet okullarındandı. Önceki yıllarda erkek öğrenci katılım oranı %20 dolayındayken; bu yıl yarışan öykülerin %33’ü erkek öğrencilerden geldi.”
Beykan, birçok öyküde konuların hastalık ve kazalarla ilişkilendiğine dikkat çekti: “Maddi durumu iyi olanların sağlıklarına kavuşabilecekleri düşüncesi, çocukların gözündeki hasarlı sosyal devlet algısını kanıtlar nitelikte. Hastalıklarla birlikte trafik kazaları da sıkça karşılaştığımız bir konuydu. Çocukların gözünde ‘umut’ temasının temsil ettiği mesleğin çoğunlukla avukatlık olması da önemliydi. Ülkenin gündemine bağlı olarak; maden kazaları, savaşlar, sığınmacılık ve ayrımcılık da bu yıl sıkça işlenen konular arasındaydı.”
Bilgi için
İletişim Yöneticisi Meltem İge
meltemige@gunisigikitapligi.com (0530) 929 05 39