Proje Tanıtımı:
PROJE ADI: Zararsız ve ucuz yapıştırıcı
PROJE AYRINTISI
PROJENİN AMACI: Günlük hayatta yaygın kullandığımız yapıştırıcıların zararlarından korunmak için doğal yapıştırma yöntemlerin kullanımının arttırılması.
PROJENİN HEDEFİ: 1) Kullanılan yapıştırıcıların zararlarını ortaya koyulması
2) Doğal yapıştırma yöntemlerinin pratik kullanılabilir hale getirilmesi.
3) Doğal yapıştırıcıların yaygınlaştırılarak özellikle okul çağındaki çocukların bilinçsiz kullanımı ile doğacak zararlardan korunması.
LİTERATÜR TARAMASI:
http://www.etutodasi.biz/252670-post3.html
http://www.haberortak.com/Haber/Kimya/06032009/Uhu-benzeri-yapistiricilar-yasaklaniyor.php
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: Yapıştırıcıların öğrenciler tarafından çok sık kullanılması ve su bazlı yapıştırıcıların piyasada uygun fiyata bulunulamaması sebebiyle ortaya çıkan zararların önlenmesi amacıyla nasıl bir çalışma ortaya çıkarılabileceği sorusu ile literatür çalışması yapıldı.
Yapılan araştırmalarda uçucu içeren yapıştırıcıların uzun süreli solunması sarhoşluk hali, baş dönmesi oluşturabileceği , işitsel, görsel, dokusal, yanlış algılamalara sebep olabileceği, taşkınlık hali, abartılı davranışlar ortaya çıkartabileceği bulgularına ulaşıldı. Piyasada rahatça ulaşılabilen ve uçucu madde içeren bu yapıştırıcıların sürekli kullanımı ile bağımlılık ortaya çıkabileceği, sonuçlarında ise tansiyon düşmesi, baygınlık, yaygın kas zayıflığı, kalıcı beyin hasarı, kalp ritminin bozulmasına bağlı koma ve ölüm oluşabileceği tespit edildi.
Tüm bu zararlı etkilerden korunmak için doğadan yardım alamız gerektiği düşüncesi ile yapışkan özelliğe sahip olan maddelerin listesi hazırlandı.
Ökse otu, meyan kökü, fesleğen tu, kenger sütü, geven reçinesi, arı sütü, un, pirinç,patates gibi nişasta içeren besinler, ağaç reçineleri, yumurta akı gibi kolay bulunan pek çok bitki adına ulaşıldı.
SONUÇLAR:
– Un ve nişastanın sulandırılmış halinin kağıtları yapıştırdığı gözlendi.
-Ökse otu ve meyan kökünün kurusu kaynatıldı. Su ve posası kağıt üzerinde denendi.Ancak yapışkanlık görülmedi. Bu bitkilerin yaş hali ile uygulanması gerektiği düşünüldü.
– Pirinç haşlanması ile oluşan su ve posanın yapıştırma özelliği olduğu gözlendi.
– Ağaçlardan elde edilen reçinelerin sulandırılarak sıvı kıvamlı bir yapıştırıcı olduğu gözlendi.
– Patatesin haşlanması ile oluşan pürenin yapıştırıcı olduğu bulundu.
SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Yapılan yapıştırma çalışmaları 3 hafta süre ile gözlenmiş ve etkilerinin kaybolmadığı görülmüştür. Kolay ulaşılabilecek ve çok ucuza mal olabilecek besin maddeleriyle üretilen bu yapıştırıcıların yapışma öncesinde çok uzun süreli saklanamamakla beraber , yapıştırma işlemi sonrasında uzun süreli ve kalıcı etkileri olduğu ortaya çıkmıştır.
Özellikle okul öncesinde eğitimlerinde yapılan yapıştırma faaliyetlerinde küçük çocukların bilinçsizliği nedeniyle ortaya çıkan soluma , yutma , uzun süreli temas ile oluşan zararların tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayacak doğal yapıştırıcılara ulaşılmış, proje başarı ile sonuçlandırılmıştır.