TÜBİTAK 4004 YILDIZLARIN PEŞİNDEN ÇİZGİ FİLM ATÖLYESİNE
Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Bilir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Özlem Ayvaz Tunç ve Dr. Öğrt. Üyesi Engin Güney’in uzman olarak yer aldığı 118B487 numaralı ‘Yıldızların Peşinden Çizgi Film Atölyesine’ isimli proje, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı 2018 yılı 1. döneminde “4004- Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.
Proje kapsamında eğitimler 2-10 Haziran 2018 tarihlerinde Antalya-Kaş İlçesi Sahilkılınçlı’da yer alan TheCartoonMill’de gerçekleştirilecektir. Birbirinden değerli hocaların yer aldığı proje, astronomi bilimi ile ilgilenen, üç boyutlu modelleme yaparak konu ile ilgili edindiği bilgileri kurguya dönüştürebilecek yetenekteki Bilim Sanat Merkezine devam eden lise düzeyindeki fizik ve resim alanından öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilecektir. Projeye Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi 10 öğrenci, Eskişehir Emine-Emir Şahbaz Bilim ve Sanat Merkezi 5 öğrenci, Bursa Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezi 5 öğrenci, Antalya Bilim ve Sanat Merkezi 5 öğrenci olmak üzere toplam 25 BİLSEM öğrencisi yer alacaktır.
Projenin amacı katılımcı öğrencilerin, astronomi bilimine karşı olumlu tutum geliştirerek merak oluşturmak amacıyla alanında uzmanlar tarafından bilgi düzeylerinin arttırılması, olay ve olguların bilimsel bakış açısıyla anlaşılması sağlanırken; animasyon ile etkileşimli uygulamalar gerçekleştirilerek girişimciliğin ve bireysel yaratıcılığın geliştirilmesidir.
Katılımcılara, gözlem temelli astronomi eğitimi verilecek, güneş sistemi, yıldızlar, galaksi türleri, öte gezegenler gibi konuların yer aldığı etkinler planlanmıştır. Astronomi alanında edindikleri bilgilerden yararlanarak astronomi konulu çizgi film yapabilmeleri için çeşitli çizgi film tekniklerini ve uygulamaları içeren etkinlikler yapılacaktır.
Etkinlikler, katılımcı öğrencilerin hayal gücünü zorlamak ve orijinaliteyi yakalamak amacıyla disiplinler arası bir yaklaşım modeli ile gerçekleştirilecektir. Fotoğraf çekimlerinin yapıldığı, gözlem ve uygulamaların olduğu, atölye çalışmalarının yer aldığı astronomi etkinlikleri ve mekân tasarımlarının oluşturulduğu, animasyonların gerçekleştirildiği sanatsal faaliyetler ile katılımcıların eğlenerek öğrenmelerinin hedeflendiği etkinlikler yer almaktadır.
Proje Yürütücüsü
Nihal ARI KORKUSUZ