YILAN BURCU!

Blog Yazarı
Bilge Sevil ASLANv

Kontrol ettiniz mi, burçlar değişti artık! Bazı yıldızlar biraz sağa, bazı yıldızlar biraz sola hareketlendi ve anlı şanlı koç dururken, ormanların kralı savanaların tek efendisi aslan dururken, böyle sakin sakin yüzen balık dururken 13. burç eklendi; o da yılan! Aman hemen kontrol edin artık bazı yılanlar oldu aramızda! Tek o mu; daha dün başak olanlar bugün dengesiz bir terazi oldu. Aman bakın, bakın ki Sokrates’in meşhur sorusu “Ben Kimim?”e bir cevap bulun! Yani iştahınız boğa burcusunuz diye olmayabilir değişmiş mi bir bakın siz.

“İnsanlar o kadar saf ki, kandırmak isteyen kanacak birilerini her zaman bulur!”

Efendim, ben burç bilmem ama karşıma çıksa da okumadan geçmem şimdi. Bu ne bilimsizliktir derseniz, merak işte insan öğrenebildiği kadar çok şey öğrenmek istiyor özellikle kendisiyle ilgi. Gerçi İtalyan siyaset bilimci ve filozof olan Niccolò di Bernardo dei Machiavelli bu merakı saflıkla ifade ediyor ama yani geçenlerde gördüğüm şu haberi nasıl açıp okumam; “BURÇLAR DEĞİŞİYOR! NASA AÇIKLADI!”. Haberi okuduktan sonra, yılan olmadığımı öğrenmenin verdiği huzurla biraz daha meraklandım ve biraz daha araştırmaya karar verdim. Sahi ya onca güçlü, kuvvetli, akıllı, sevimli hayvan dururken nereden çıktı bu yılan?

indir 1 2

Anladığım kadarıyla bir astrolog ne zaman sevmediği birini görse, “Sen var ya tam bir yılansın, yani yanlış anlama bu yeni bir burç da…” falan diyor sanırım çünkü hemen hemen her seneye ait böyle bir başlık kümelenmesi var. Elon Musk’ın şirketiyle yarışıyor kesin, onlar da Jüpiter’e koloni kurabilir her an, dediğimiz NASA ise işi gücü yokmuş gibi -ki tabi işleri var ama insanları uğraştırdığımız konulara bakın, her sene böyle bir şey yok diye açıklama yapıyor.

Niye astrologlara bu kadar yetki verdik, bu yılan nereden çıktı sorularının hepsinin cevabı iş taa en başında. İlk önce etimolojisine bakalım; “Astrolog”, Yunanca “yıldızlardan haber veren”, “Horoscopii” de Latince “zamanı bilen demek. Buraya kadar her şey normal ve olması gerektiği gibi aslında. Çünkü yaklaşık 2500 yıl önce, Mezopotamya’da ortaya çıkan astroloji sadece zamanın bilinebilmesi için ortaya çıktı. İnsanlar gökyüzüne baktı ve zamanla yıldızların hareketlerinin tekrar ettiğini gördü. Bugün bizler için çok kolay olan kavramlar bunlar; 1 sene içinde 4 mevsim, yazın kurak ve sıcak, kışın soğuk ve yağmurlu ama MÖ 500’ü hayal edin bir de! Astrologlar öyle insanlardı ki sadece yıldızlara bakarak ekinin ne zaman biçilmesi gerektiğini ya da ne zaman nehirlerin taşacağını biliyorlardı, ne kadar muazzam değil mi!

Bu bilgi karşısında halk da yöneticiler de hatta kral da büyülendi; böylece zaman içinde astrologların bilme hırsı, iktidar arzusu ile birleşti. Her ne kadar herkesten gizledikleri takvim bilgileri ile itibar ve güç kazandılarsa da hepsini kaybetmeleri çok zor olmadı. Örneğin iki Çinli astrolog olan Hsi ve Ho hem Güneş tutulmasını tahmin edemediler hem de imparatorun karşısına körkütük sarhoş çıktılar. Sonuç idam oldu ya da başka örnekler için sürgün ve zamanla insanlık takvimi keşfetti.

indir 10

Yine de insanlar astrolojiden hiçbir zaman vazgeçmedi hatta onun yetkilerini arttırdılar! Yalnız takvimi bilen astrologların bizi bizden iyi tanır hale geldi, en azından çoğu insan böyle olduğuna inandı! Bu yaygın inanış sonunda, 2011 yılında ABD’li gökbilimci Parker Kunkle’nin canına tak etti; doğru ya eğer -isimleri ile müsamma, her şeyi bilen olsalar bir tanesi olsun sayısal loto tutturmaz mıydı?

“Burcumu Geri Ver Yoksa Sen Bilirsin!”

Kunkle, Güneş’in gökyüzündeki görünür hareketinin Mezopotamya’da tanımlanan halinden beri çok değiştiğini gösterdi. Zira 2500 yıl önce yalnız 12 takımyıldızı gözlenebilirken günümüzdeki yıldız haritalarında 13 takımyıldızı bulunuyor! Bu da fazladan bir burç daha demek; Ophiuchus takım yıldızı ve yılan, yılancı ya da yılanlı burcu demek. Türkçe’de üç çeviri buldum çünkü Ophiuchus ismi Yunanca “serpent-bearer” yani yılan-taşıyıcı anlamında. Bu yüzden de bir yılanı iki eliyle tutan bir adamla gösteriliyor.

Her neyse yılan burcuysanız da üzülmeyin yılanı zapt edensiniz aslında. Parker’ın da anlatmak istediği buydu; başak burcusun yarın para kaybedebilirsin gibi laflara kanmayın hayatınızı çevresel etkenlerden çok siz belirlersinizden başka bir şey değildi. Ama bu yayını üstüne değişen burcunu öğrenmek isteyen insanlar yıldız falı sitelerini gün içinde on binlerce kez tıkladı, yetmedi Kunkle tehtit ve hakaret dolu mailler aldı ve üstüne bir de bilimselliği olmayan bir konuyu gündeme getirdiği için akademik çevre de onu yalnız bıraktı. Ne kadar acı; yıllar önce sadece gökyüzüne bakarak muazzam bilgilere ulaşabilen insanları takdir eden insanlık, bilime itibar etmez olmuş. Yapmayınız, bakmayınız artık yıldızdır marstır; kendimizi, yolumuzu bulmamız için kendi aydınlığımız, bilimin ışığı yeter bize.

bf259c84c49fda1974f6947400c82082