YEŞİLIRMAK ÇOCUKLARI DOĞADA BİLİMLE BULUŞUYOR

Eğer uygar dünyadaki yerimizi sağlamlaştırmak istiyorsak, yeteneğin her zerresine, zekânın her kıvılcımına ve maharetin en küçük ışığına bile ihtiyacımız vardır.
Milletlerin en büyük güç kaynağı yetişmiş ve nitelikli insan birikimidir. Geçmişten günümüze toplumların yüzyıllara yayılan gelişimi incelendiğinde, onlara yön verenlerin hatta çağları açıp kapayanların pasif çoğunluk değil; aktif azınlık denilen liderlik, üretkenlik ve verimlilik gibi özelliklere sahip üstün veya özel yetenekli kişiler olduğu görülmektedir.
Aynı şekilde, “kalkınmış ülke” olarak ifade edilen ülkelerin kalkınma sürecinde; fen bilimleri, edebiyat, sanat, ekonomi ve siyaset gibi alanlarda öne çıkan kişilerin de yine üstün veya özel yetenekli çocuklar arasından çıktığı gözlenmiştir. Bu noktadan hareketle, üstün ve özel yetenekli çocukların yeteneklerini geliştirerek, kapasitelerini en üst seviyede kullanmalarını sağlamak, ülkemizin bugünü ve geleceği açısından büyük önem kazanmaktadır. Çünkütoplumların düşünen, üreten ve sorun çözen bireylere daha çok ihtiyaç duyduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu amaçla ülkemizde üstün ve özel yetenekli çocukların eğitimi için “Bilim ve Sanat Merkezleri” kurulmuş, Amasya Bilim ve Sanat Merkezi de başarılı çalışmalarıyla onların arasında yerini almıştır.
Amasya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğünce hazırlanan, Amasya Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doc. Dr. D. Duygu KILIÇ’ın yürütücüsü olduğu ve Amasya Üniversitesince desteklenen “Yeşilırmak Çocukları Doğada Bilimle Buluşuyor” adlı proje TUBİTAK Bilim ve Toplum 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları programları çerçevesindedesteklenmiştir. Projede hedef kitleyi Amasya Merkez Ortaokullarında eğitim gören ve Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumunda barınan, bilime meraklı, tüm çalışmalara aktif olarak katılabilecek 5 ve 6. sınıf öğrencilerinden 20 kız 20 erkek öğrenci oluşturmaktadır. Proje 17–22 Haziran tarihleri arasında uygulanacaktır.

Doğal güzellikleri ve biyoçeşitliliği ile göze çarpan Amasya ilini doğal bir laboratuar olarak kabul edip, doğa ve bilim odaklı olarak hazırladığımız projemizin amacı, öğrencilerin doğal ortamda, doğal dünyayı öğrenerek anlamaları için uygun ortamları oluşturmak, bunun düşünsel zenginliğini ve heyecanını yaşamalarını sağlamak, çevreye karşı duyarlı, çevreyi ve doğayı koruyan bireyler yetişmesine imkân sağlamaktır. Bunların yanı sıra bilim ve teknoloji okuryazarlığını geliştirerek doğa, bilim ve teknoloji arasındaki ilişkileri kavratmaktır. Ayrıca bilimsel problem çözebilen ve bilimsel düşünme becerilerine sahip, bilimsel bilgileri günlük hayata dâhil edebilen bireyler haline gelmelerine yardımcı olmaktır.

Özellikle farklı kurumlarda eğitim gören öğrencilerin kaynaşması, birbirini anlaması, empati kurabilmesi ve bu ilişkilerini uzun vadede sürdürebilmesi hedeflenmektedir.

Projedeçeşitli üniversitelerden alanlarında uzman kişiler tarafından Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Sanat vb. alanlarda disiplinler arası etkileşimler içeren etkinlikler hazırlanmıştır. Projeye Amasya Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Amasya Bilim ve Sanat Merkezinden toplam 22 öğretim üyesi ve öğretmen katılacaktır.

BU PROJENİN AMACI

Doğal güzellikleri ve biyoçeşitliliği ile göze çarpan Amasya ilini doğal bir laboratuar olarak kabul edip, doğa ve bilim odaklı olarak hazırladığımız projemizin amacı, hedef kitlemiz olan Amasya Merkez Ortaokullarında eğitim gören, ek olarak Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumunda barınan 5 ve 6. Sınıf öğrencilerine;

1.Doğal ortamda, doğal dünyayı öğrenmeleri ve anlamaları için uygun ortamları oluşturmak, bunun düşünsel zenginliğini ve heyecanını yaşamalarını sağlamak.

2. Öğrencilere ekolojik temelli bakış açısı kazandırmak.

3. Bilim ve teknoloji okuryazarlığını geliştirerek, disiplinler arası etkinliklerle doğa, bilim ve teknoloji arasındaki ilişkileri kavratmak.

4.Bilimsel problem çözebilme ve bilimsel düşünme becerileri kazandırmak.

5. Bilimsel bilgileri günlük hayata dâhiledebilme, kullanabilme ve uygulayabilme becerileri kazandırmak.

6. Çevreye karşı duyarlılıklarımı arttırmak ve bu yöndeki duygusal zekâlarını geliştirmek.

7.Bireysel etkinliklerden ziyade grupla çalışma disiplini kazandırmak.

8. Bilim insanları ile bilim insanı olmaya aday öğrencilerin bir araya gelmesiyle karşılıklı etkileşim, öğrenme ve öğretme ortamı sağlamak.

9. Çevrelerindeki problemleri görebilmelerini ve çözüm için birer proje fikri üretmelerini sağlamak.

10. Andropojen etkiler nedeniyle çevre kirliliği kaynaklı biyoçeşitliliği tehdit eden unsurların farkına varmaları ve bu konuda duyarlı olmalarını sağlamak.

11. Özellikle farklı kurumlarda eğitim gören öğrencilerin kaynaşması, birbirini anlaması, empati kurabilmesi ve bu ilişkilerini uzun vadede sürdürebilmesi amaçlanmaktadır.

Projenin amaçlarına ulaşabilmek için alanlarında uzman kişiler tarafından Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Sanat vb. alanlarda disiplinlerarası etkileşimler içeren etkinlikler hazırlanmıştır. Bu etkinlikler Amasya ilinin farklı ekosistem ve habitat ortamları ile ya dadoğa ile iç içe olunabilecekmekânlarda uygulanacaktır. Etkinlikler öncesi öğrencilere yaratıcı drama etkinlikleri yaptırılarak öğrencilerin yaratıcılık ve estetik becerisi, iletişim becerisi vb. özelliklerin gelişmesine katkı sağlanmaya çalışılacaktır. Ayrıca bunların yanında en önemli beklentimiz, özellikle farklı eğitim ortamlarında yaşantılarına devam eden öğrencilerin kaynaşması, birbirlerini anlaması, empati kurabilmesi ve bu ilişkilerini uzun vadede sürdürebilmesidir. Eğitim süresince alınan tüm geri bildirimler, öntest –sontestler ve tutum ölçekleri ile ölçme ve değerlendirme yapılacaktır. Elde edilen sonuçlar bilim dünyası ile paylaşılacaktır.