Yeni Fikirler Yeni İşler 2013

Türkiye’nin ilk ve en büyük teknoloji tabanlı girişimcilik yarışması olan Yeni Fikirler Yeni İşler 2005 yılından bu yana genç girişimcilerimizi desteklemektedir. Her geçen yıl kendini yenileyen ve geliştiren Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması, sağladığı destekler ile genç girişimcilerin iş kurma süreçlerini başlatmakta, geliştirmekte ve büyütmektedir.

 

Yeni Fikiler Yeni İşler, sadece yarışma sonucunda değil yarışma süresince ve yarışma sonrasında da sunduğu destekler ile yarışmaya dahil olan herkesin girişimcilik konusundaki yetenek ve imkanlarını geliştirmek için katkı sunmaktadır.

 

Yarışma Süreci

Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması genç girişimcilerin iş fikirlerine ait kısa proje özetlerini yazması ile başlar. İlk değerlendirme sonrasında 1. Aşamayı geçen yarışmacılar eğitimlere tabi tutulurlar. Eğitimler sonrasında detaylı iş planlarını yazan yarışmacılar arasından seçilenler finale kalırlar. Final aşamasında kamuoyuna açık bir şekilde sunum yapan yarışmacılar arasından jürimizin seçtikleri sunulan ödülleri almaya hak kazanırlar.

Ayrıntılı Yarışma Süreci
Yeni Fikirler Yeni işler Yarışma süreci 3 temel adımdan oluşmaktadır.

1. Aşama
Yarışmanın ilk aşamasında, internet üzerinden yarışma sistemine giren yarışmacılar iş fikirleri çerçevesinde geliştirdikleri proje önerilerini sunarlar. Yarışmaya bireysel olarak başvurmanın yanısıra yarışmacılar kendi takımlarını kurarak da başvurabilirler.
Sisteme kayıt olan yarışmacılar, takım oluşturmak istedikleri kişilere davet göndererek yarışma sürecinde takım olarak yer alabilirler.
İlk aşamada sunulan proje önerilerinden, her kategoride jürilerimizin en başarılı buldukları ilk 10 proje (toplam 30) diğer aşamaya geçmeye hak kazanır.

2. Aşama
Bu aşamada, yarışmacılar iş planı hazırlama sürecini yaşamaktadırlar. Bu süreçte kendilerine destek olmak üzere koç desteği sağlanmaktadır. Ayrıca iş planı hazırlanması için gerekli bilgi birikimini elde etmeleri açısından yarışmacılar çok geniş kapsamlı bir eğitim sürecine tabi tutulmaktadır.
Yarışmacılar, hazırladıkları iş planları jürilerimize sunarlar. Sunumlar sonrasında yapılan değerlendirme sonucunda her kategoride final aşamasına katılacak ilk 5 proje (toplam 15) belirlenir.

Final
Final aşamasına kadar tüm yarışmacılar jüri yorum ve tavsiyelerinin yanısıra kendilerine sürekli destek veren koçları ile birlikte iş planlarını geliştirirler. Bu aşamaya kadar oldukça önemli yol kat etmeleri sağlanan yarışmacılar, herkesin katılıma açık olan finan gününde sunumlarını yaparlar. Ayrıca tüm gün boyunca yarışmacıların projeleri ziyaretçilerimizin incelemesi için sergi alanında sunulur.
Sunumların hemen ardından toplanan jürilerimiz ödül alan yarışmacılarımızı belirler ve sonrasında yarışmacılarımıza ödülleri verilir.

2013 Takvimi

 

11 Şubat-19 Nisan 2013

 

Ön Başvuruların Alınması

 

19 Nisan-26 Nisan 2013

 

Ön Eleme

 

26 Nisan-17 Mayıs 2013

 

Jüri Değerlendirmesi

 

27 Mayıs 2013

 

1. Aşama Sonuçlarının İlanı

 

10 Haziran-12 Temmuz 2013

 

İş Planı ve Girişimcilik Eğitimleri

 

2 Eylül 2013

 

İş Planı Teslimi ve Mansiyon Ödülleri

 

4 Eylül-20 Eylül 2013

 

Jüri Değerlendirmesi

 

14 Eylül 2013

 

Jüri Sunumları

 

4 Ekim 2013

 

2. Aşama Sonuçlarının İlanı

 

2 Kasım 2013

 

FİNAL

Yarışma Şartları

 

Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması için başvuruda bulunacak kişilerin aşağıdaki koşulları sağlaması gerekmektedir:

  • Lisans/Yüksek Lisans/Doktora öğrencisi olan veya mezuniyetinin üzerinden en fazla 5 yıl geçmiş olan herkes başvurabilir.
  • Takımların belirlenmesi sonrasında tek sorumlu takım lideridir.
  • Kategorilerde birinciliğe ulaşan takımların ödüllerini alabilmesi için şirket kurmaları gerekir.
  • Yarışmacıların her kategoriden sadece 1 projelesi 2. Aşamaya geçmeye hak kazanır.
  • Yarışmacıların 1 yıldan daha eski olan herhangi bir teknoloji tabanlı şirket ile ortaklıklarının olmaması gerekir.

 

Başvuru için Gerekli Belgeler

  • Öğrenci Belgesi veya Diploma (Okul veya Noter tarafından onaylanmış fotokopi)
  • Tahhütname*
  • Takım Gizlilik Anlaşması*
  • Danışman Gizlilik Anlaşması* (Danışman olması durumunda)

* Sistem üzerinden indirilecektir.

arışma Süreci

 

Yeni Fikirler Yeni İşler süreci içerisinde ve sonucunda yarışmacılarımız için birçok farklı destek sunulmaktadır.

 

Girişim Sermayesi

 

Yarışmacılara girişim sermayesi olarak her kategoride farklı ödüller verilmektedir.

 

Genel Kategori 175.000 TL
Elginkan Vakfı Büyük Ödülü 100.000 TL
OSTİM Özel Ödülü 25.000 TL
DenizBank Özel Ödülü 25.000 TL
Çalık Yedaş Özel Ödülü 25.000 TL
Savunma Sanayii Kategorisi 135.000 TL
SSM Büyük Ödülü 100.000 TL
SSM Mansiyon Ödülü 10.000 TL
ASELSAN Özel Ödülü 25.000 TL
Bilişim Telekomünikasyon Kategorisi 110.000 TL
Turkcell Büyük Ödülü 100.000 TL
Turkcell Mansiyon Ödülü 10.000 TL

Ofis Alanı

Her kategoride birinciliğe ulaşan takım için ODTÜ Teknokent içerisinde 2 yıl süresince ücretsiz olarak kullanabilecekleri ofis alanı tahsis edilmektedir.

 

KOSGEB Desteği

Her kategoride birinci olan takıma KOSGEB’in Ar-Ge İnovasyon Desteği sağlanır. 250.000 TL’ye kadar çıkabilen bu destek ile kurulan şirketlerin ayakta kalmalarına destek olunur.

 

Koç

Yarışmanın 2. Aşamasına geçen tüm yarışmacılarımıza deneyimli iş adamları tarafından akıl hocalığı yapılmaktadır.

 

Eğitim

2. Aşamaya geçen her yarışmacı yaklaşık 100 saat süren “İş Planı ve Girişimcilik” eğitimlerini alabilmektedir. Alanında deneyimli kişiler tarafından verilen bu eğitim paketinde yarışmacılar; fikri mülkiyet haklarından, finansal konulara; yenilikçi düşünce tekniklerinden proje yönetimine kadar ihtiyaç duydukları tüm konularda eğitilme fırsatını yakalamaktadır.

 

Fikri Mülkiyet Hakları

Yarışma kapsamında finale kalan her projenin fikri mülkiyet haklarını korumak üzere gerekli patent ve faydalı model gibi başvurular ücretsiz olarak yapılmaktadır.

 

Danışmanlık

Yarışmacılar yarışma süresince karşılaştıkları zorlukları aşmak, iş fikirlerini hayata geçirebilecekleri diğer fırsatlara ulaşmak veya projeleri ile ilgili tüm konularda danışmanlık yapılmaktadır.

 

Motivasyon Ödülü

İlk aşamadan 2. Aşamaya geçtikten sonra iş planlarını teslim eden her takıma 1.000 TL büyüklüğünde ödül verilmektedir. Bu destek ile yarışmacıların diğer aşamalar için bazı harcamalar yapabilmeleri ve süreç içerisindeki motivasyonlarının yüksek tutulması sağlanmaktadır.

 

Yatırımcı Desteği

Her kategori birincisi için METUTECH-BAN yatırımcıları ile buluşma organize edilmektedir. Bu buluşmada yarışmacılar projelerini herhangi bir ön değerlendirme sürecinden geçmeden, doğrudan yatırımcı karşısında anlatabilmektedir. Böylece yarışmacılar projeleri için yatırımcı bulma fırsatını çok daha kolay ve hızlı bir şekilde elde edebilmektedir.
İletişim

Ortadoğu Teknopark A.Ş.

Adres İhsan Doğramacı Blv. Üniversiteler Mah. İkizler Binası, ODTÜ Teknokent 06800 Çankaya/Ankara
Telefon (+90 312) 210 64 00
Faks (+90 312) 210 64 03
E-posta yfyi@metutech.metu.edu.tr