“YAŞAYAN MİRAS” GELENEKSEL SERAMİK (ÇİNİ) YARIŞMASI

Bu yarışma geleneksel seramik (çini) sanatının tanıtımı ve gelişimine katkı sağlamak amacıyla Konya Selçuklu Belediyesi tarafından düzenlenmektedir.

YARIŞMANIN AMACI VE KAPSAMI: Seramik üretimi Orta Asya’dan Anadolu’ya kurduğumuz tüm medeniyetlerin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Büyük Selçuklu Dönemi farklı form, tezyinat ve tekniklerin kullanımı ile ön plana çıkmaktadır. Günümüzde çok fazla kullanılmayan bu teknik ve tezyinatların canlandırılması hedeflenmektedir. Bu nedenle yarışma Büyük Selçuklu Dönemi ile sınırlandırılmıştır.

Yarışma iki kategoride düzenlenecektir. Her yarışmacı bir kategoride ve bir eser ile yarışmaya katılabilir.

KAŞİ: Mimari alanda kullanılan yüzey kaplama seramiklerine verilen addır. 100 x100 cm boyutlarını geçmeyen serbest ölçü pano çalışması düşünülmektedir. Pano çerçevesiz olarak teslim edilecek, çerçeve Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırılacaktır.

EVANİ: Kullanım eşyası olarak üretilen vazo, ibrik, kâse, tabak benzeri objelerdir. Yüksekliği 60 cm boyutunu geçmeyen serbest ölçü formlar düşünülmektedir.

FORM ÖZELLİĞİ: Yapılacak formların Büyük Selçuklu dönem özelliğini taşıması istenmektedir. Altyapıda kullanılacak hammadde ve tekniklerde kısıtlama olmayacaktır. Bütün teknikler kullanılarak form üretimi yapılabilir. (Elde şekillendirme, döküm, şablon torna, çark vb.)

DEKOR ÖZELLİĞİ: Büyük Selçuklu Dönemi’nde farklı dekor teknikleri kullanılmıştır. Bu nedenle dekor uygulama tekniklerinde kısıtlama olmayacaktır. Kullanılacak desenler, dönem özelliğine bağlı kalarak tasarlanmalıdır. Sır altı, sır üstü, lüster ve minai tekniği kullanılabilir.

DEĞERLENDİRME: Her iki kategori ayrı değerlendirilecektir. Değerlendirmede form, desen ve uygulama bütün olarak dikkate alınacaktır.

YARIŞMA KOŞULLARI: Yarışma seçici kurul ve 1.derece yakınları ile Selçuklu Belediyesi personelleri dışındaki herkese açıktır. Yarışmaya başvuru için herhangi bir yaş ve eğitim seviyesi sınırlaması bulunmamaktadır. Her yarışmacı bir kategoride ve bir eser ile yarışmaya katılabilir. Gönderilen eserler, daha önce herhangi bir yarışmaya katılmamış ve ödül almamış olmalıdır.

YARIŞMANIN SÜRESİ: Yarışma 3 Haziran 2021 ile 10 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Yarışma sonunda katılımcı eserleri ile 26 Ağustos 2021 tarihinde, Malazgirt Savaşı’nın 950. Yılı etkinlikleri kapsamında sergi yapılacaktır.

KATALOG VE KATILIM BELGESİ: Yarışmanın sonunda tüm katılımcıların bilgilerinin ve eserlerinin yer aldığı katalog hazırlanacaktır. Ayrıca her katılımcı için katılım belgesi düzenlenecektir. Düzenlenen katalog ve katılım belgesinin tüm katılımcılara gönderilmesi sağlanacaktır.

Yarışmaya gönderilecek eserin hiçbir yerinde, isim, imza vb. tanıtıcı simge kullanılmayacaktır. Eserin arkasına ve sağ üst köşesine etiket üzerine değişik dört harf ve dört rakamdan oluşan bir rumuz yazılacaktır. Sanatçı katılım formu, eser bilgi formu ve fotoğrafını bir zarfa koyarak zarfı kapatacaktır. Eserin arkasındaki rumuzu zarf üzerine yazacak ve bu zarfı da eseriyle birlikte teslim edecektir.

Kargo ile gönderimde sorumluluk katılımcıya aittir. Tüm gönderimler teslim esnasında açılarak görsel kayıt altına alınacaktır. Teslim öncesi oluşan zararların sorumluluğu eser sahibine aittir.

Katılımcı, yarışmaya gönderdiği eserin tamamen kendisine ait olduğunu beyan ve taahhüt eder. Eserin başkasına ait olması durumunda doğabilecek telif hakkı ihlâllerinin hukuki sorumluluğu tamamen katılımcıya aittir.

ÖDÜL: Yarışma sonucu başarılı bulunan eserlere ödül verilecektir. Ödüller iki kategoride ayrı düşünülmüştür.

KAŞİ KATEGORİSİ
EVANİ KATEGORİSİ
1. 10.000,00 TL
1. 10.000,00 TL
2. 8.000,00 TL
2. 8.000,00 TL
3. 5.000,00 TL
3. 5.000,00 TL
10 Mansiyon: 1.500,00 TL
10 Mansiyon: 1.500,00 TL
20 Sergileme: 1.000,00 TL
20 Sergileme: 1.000,00 TL

Mansiyon ödülü 20, sergileme ödülü 40 eserle birlikte toplam 66 esere ödül verilecektir. Sergileme dâhil ödül alan eserlerin tüm hakları Selçuklu Belediyesi’ne ait olacak ve iade edilmeyecektir. Ödül alamayan eserler 20 Ağustos 2021 tarihinden sonra üç ay içerisinde katılımcılara iade edilecektir. Bu süre içerisinde teslim alınmayan eserler için hak talep edilemez.

Selçuklu Belediyesi, yarışmaya gönderilen eserlerin görsellerini, kitap, katalog, broşür, afiş vb. basılı materyalde, ayrıca tanıtım amacıyla web sitesi, internet ve basın tanıtım çalışmalarında kullanma hakkını gizli tutar. Eser sahipleri bu kapsamda herhangi bir ücret talep edemez. Selçuklu Belediyesi, yarışmaya gönderilen eserleri sergileme hakkına sahiptir. Yarışmaya başvuran ve yarışmaya eser gönderen her sanatçı yarışmanın bütün şartlarını kabul etmiş sayılır.

DEĞERLENDİRME: Seçici kurulun 16.08.2021 tarihinde değerlendirme yapması planlanmaktadır. Değerlendirme aşamaları görsel olarak kayıt altına alınacaktır. Yarışma sonucu 20.08.2021 tarihinde Selçuklu Belediyesi internet adresinden duyurulacaktır.

ESER TESLİM ADRESİ:
Selçuklu Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü Çini Atölyesi;
Şeyh Şamil Mahallesi Doç. Dr. Halil Ürün Caddesi No: 19 PK: 42070 Selçuklu/KONYA

İLETİŞİM
Selçuklu Belediyesi, Çini ve Seramik Atölyesi, Heykel Sanatçısı
İş Tel : 0332 224 36 00 Dahili 1175