İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
Amaç: Fotovoltaik pille aydınlatılan, apartman çatılarında yetiştirilen bitkilerin, gece fotosentez yapmaları ve havanın temizlenmesi
HEDEFLER: 1-Havanın daha çok kirlendiği büyük şehirlerde apartman, site çatı ve teraslarına çeşitli bitkiler ekerek havanın temizlenmesini sağlamak. 1-Apartman çatı ve teraslarının bitkilerle yeşillendirilerek güzel görünüm kazanmasını sağlamak. 2-Fotovoltaik pille gündüz depolanan enerjinin, gece bitkileri aydınlatarak fotosentez yapmalarını sağlamak.
PROJENİN TANITIMI:
Kullanılan malzemeler: 2,5 metre elektrik kablosu 1 Adet fotovoltaik pil 12 adet küçük ampül (1,5 volt) 3 adet yeşil bitki (12X12 cm.hazır naylon) Tahta Naylondan yapılmış küçük çam ağacı maketleri Hazır çiçekler Yapıştırıcı
Gerçekleştirilen faaliyetler: 1-2 adet 40X40 kare tahta zemin olarak hazırlandı. 2-Tahtadan 3 adet apartman modeli yapılarak zemine yerleştirildi. 3-Çatılarına yeşil bitkiler yapıştırıldı. 4-Her çatıya 4 er adet (köşelere 1 er adet)olmak üzere küçüklambalar yerleştirildi. 5-Lambaların fotovoltaik pille tek tek bağlantısı yapıldı. 6-Tahta zemine bahçe görüntüsü oluşturmak amacıyla çam ağacı maketleri yapıştırıldı.
UYGULANAN YÖNTEM: Site maketi yapıldı. Çatıları yeşilliklerle kaplandı. Çatılara takılan küçük ampüllerin fotovoltaik pille bağlantısı yapılarak gündüz depolanan güneş enerjisi ile gece yanması sağlandı.
SONUÇ: Sitedeki apartman çatılarına ekilen yeşil bitkiler fotosentez yapar. Havadaki toz ve diğer partikülleri tutarak hava kirliliğini önler. Fotovoltaik pille gündüz depolanan güneş enerjisi gece elektrik enerjine çevrilerek apartman çatılarına yerleştirilen küçük ampüllerin yanmasını sağlar. Çatılardaki yeşil bitkiler fotosentezi gecede devam ettirir.Daha iyi iklim yaratılır.
SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: Büyük şehirlerde hava kirliliği gittikçe artan önemli bir çevre sorunudur. Bir çok müstakil ev ve apartman çatıları düz kesimli olup kullanım dışı kalmaktadır. Buraların çeşitli bitkilerle yeşillendirilerek değerlendirilmesi binalara estetik kazandıracak, hemde havanın temizlenmesine yardımcı olacaktır.Ayrıca yeşillikler arasına konulacak bir kaç bank site sakinlerine park havası yaşatacak,insan psikolojisinde dinlendirici ve huzur verici bir etki yaratacaktır.Yeşil bitkiler gürültü etkisinide azaltır. Yeni yapılan toplu konut alanlarında (TOKİ vs.) çatılara yapılacak yeşillendirmeler, fotovoltaik teknolojinin entegrasyonu ile(çatılara yapılan fotovoltaik ışıklandırmalar,pencerelere takılacak fotovoltaik paneller) birleştiğinde hem ekonomik değerler,hemde çevre ve hava kirliliği adına mimaride önemli adımlar atılmış olacaktır.
ÖZET: Çevre sorunları; hava, su, toprak ve gürültü kirliliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Yer yüzündeki bütün canlılar hava, su ve toprağı kullanarak hayatlarını sürdürürler.Bu projede hava kirliliğine çözüm aranmış, yeşil çatı uygulamalarına fotovoltaik sistem eklenerek bitkilerin gecede fotosentez yapmaları hedef alınmıştır. Yapılan çalışmada; 2,5 metre elektrik kablosu 1 Adet fotovoltaik pil 12 adet küçük ampül (1,5 volt) 3 adet yeşil bitki (12X12 cm.hazır naylon) Tahta Naylondan yapılmış küçük çam ağacı maketleri Hazır çiçekler ve yapıştırıcı kullanılmış bir toplu konut sitesi maketi yapılmıştır. Yeşilliklerle kaplanan apartman çatılarına takılan küçük ampüllerin fotovoltaik pille bağlantısı yapılarak gündüz depolanan güneş enerjisinin gece elektrik enerjisine çevrilerek yanması sağlanmıştır.Böylece bitkiler fotosentezi gecede devam ettirerek hava kirliliğine katkılarını artırmışlardır.
TAKVİM: Araştırma:3-5 Ocak 2010 Malzeme temini:6-9 Ocak 2010 Projenin yapılışı:11 Ocak-20 ocak 2010
BÜTÇE:115 TL.
KAYNAK: www.gencharitaci.net/tr/yesil-catilar-green-roofs www.projeparki.com/ekolojik.html www.catider.org.tr/pdf/sempozyum/Bil11.pdf www.acdinsaat.com/bitkicatilar.php www.yesilbina.com/kavram.asp