YAPAY RÜZGARLA TOZLAŞMA

Projenin Adı: Yapay rüzgarla tozlaşma.

Projenin Amacı: Arı neslinin azaldığı ve yeterli rüzgar almayan bölgelerde, çiçekli bitkilerde tozlaşmayı sağlayabilmek.

Projenin Hedefleri:

1.Arı neslinin hızla azaldığı bölgelerdeki çiçekli bitkilerin tozlaşma oranının azalmasını önleyerek bitki türlerinin neslinin devamını sağlamak.

2.Yeterli oranda rüzgar almayan bölgelerde yapay rüzgar yaparak çiçekli bitkilerin tozlaşmasını sağlamak, bu şekilde bitki türlerinin neslinin devamını sağlamak.

Giriş: Günümüzde çeşitli çevre sorunları nedeni ile arı neslinin tehlike altında olduğu bilinmektedir. Arı neslinin tehlike altında olması, çiçekli bitkilerdeki tozlaşma olayını, dolayısı ile çiçekli bitkilerin üreme ve neslini devam ettirme şansını azaltmaktadır. Arıların ve diğer böceklerin yokluğunda, çiçekli bitkilerde tozlaşma için bitkilerin tek şansı rüzgar ve sudur. Fakat her bölge yeterince rüzgar almadığı için tozlaşma oranı düşmekte, üreyen bitki sayısı azalmaktadır. Bu sorunu çözmek için yapay rüzgar üreten ve en önemlisi hareketli olan bir sistem kurarak çiçekli bitkilerde tozlaşmayı sağlayabilecek ve istenilen tüm alanlara ulaşabilecek bir model tasarladık.

Kullanılan Yöntem: Renkli kartonlar ve mukavva kullanılarak çiçekli bitkilerin yetiştiği bir tarla modeli yapılmıştır. Uzaktan kumandalı bir oyuncak arabanın üzerine akvaryum malzemeleri satan bir dükkandan alınan hava motoru sabitlenmiştir. Hava motorunun hava çıkış kısmına bir pipet bağlanmıştır. Bu araba tarla modelindeki boş alanlardan geçirilerek, hava motorunun çiçekli bitki modelleri üzerindeki tebeşir tozlarını harekete geçirmesi sağlanmıştır. Böylece yapay rüzgarla tozlaşmanın sağlanabileceği bir model tasarlanmıştır.

Proje Bütçesi: 45 TL

Proje Çalışmasının Takvimi:

19-30 Eylül: Proje fikrinin oluşturulması.

03-15 Ekim: Literatür taramasının yapılması.

17 Ekim-23 Kasım: Projenin yapımı

Ulaşılan Sonuçlar ve Sonuçların Değerlendirilmesi: Bir hava motoru kullanılarak, çiçekli bitkilerin yetiştirildiği tarlalarda yapay rüzgar oluşturulabileceği ve üretilen yapay rüzgar ile çiçekli bitkilerde tozlaşmanın sağlanabileceği sonucuna varılmıştır.

Literatür:

1)3858 numaralı ?Yapay ortamda tozlaşma? projesi. Bu projede de yapay rüzgar ortamı oluşturularak tozlaşma sağlanmıştır. Fakat 3858 numaralı projede kapalı ortamda bulunan çiçekli bitkilere yapay rüzgar uygulanabilmiştir. Bizim projemizde ise açık ortamlarda; tarla, bahçe gibi mekanlardaki çiçekli bitkilere ulaşılabilmektedir. Ayrıca sabit bir fan kullanmadığımız için kullanım yapay rüzgar aracımızın kullanım alanı 3858 numaralı projediki gibi kısıtlı değildir.

2)200602701 numaralı ?Yapay Tozlaşma? projesi. Bu projede tozlaşma olayı yapay bir ortamda canlandırılmıştır. Projede tozlaşma olayını gösteren bir öğretim materyali yapılmıştır. Bizim projemiz ise bir öğretim materyali değil, arı neslinin tehlike altında olması nedeni ile yeterli rüzgar almayan bölgelerdeki çiçekli bitkilerin neslini korumaya yönelik ve günlük yaşama aktarılabilecek bir çözüm önerisi sunmaktadır.

3)2007009564 numaralı ?Haydi tozlaşalım? projesi. Bu projede bitki örtüsüne yakın alanlarda pervane düzeneği kurularak, yapay rüzgar oluşturularak tozlaşmanın sağlanması öngörülmüştür. Bizim projemizde ise her yere pervaneler ve bu pervaneyi çalıştıracak sistemlerin kurulması maliyetli olacağı için, her yere taşınabilir bir yapay rüzgar sistemi kullanılmıştır. Ayrıca pervane sisteminin sadece kendine yakın bulunan bitkilerde etkin bir tozlaşma sağlayabileceğini düşünerek, daha çok sayıda bitkiye az maliyetle ulaşmayı sağlayan bir sistem kurduk.