YAKIN GELECEK: ENDÜSTRİ 4.0

blog yazarı
Emel YAZICI

ENDÜSTRİ 4.0

Endüstri 4.0 diğer bir deyişle 4.Sanayi Devrimi, gelişen ve değişen sanayi ile son zamanlarda adını çok duyduğumuz bir kavram. Peki bu Endüstri 4.0 ve amacı nedir, bu yakın devrimin olumlu ve olumsuz yanları neler olacaktır?

Öncelikle endüstrinin bu evreye kadar yolculuğunu ele alalım. Bu yolculuk ilk olarak Endüstri 1.0 adıyla 18.yy.da su ve buhar gücünün mekanik olarak kullanılmasıyla ortaya çıktı. 19.yy.da elektrik gücüne dayalı sanayi ile Endüstri 2.0 ve 20.yy.da da dijital devrim olarak bildiğimiz Endüstri 3.0 günümüze kadar geldi. Her yeni yüzyılda değişen endüstri söz konusuyken ve asıl değişim sebebi hızla gelişen teknoloji olunca bizler de tekrardan kabuğunu değiştirecek yeni bir Sanayi Devrim’inin kıyısındayız.

Endüstri 4.0

 

Endüstri 4.0, günümüz sanayisinden ve donanımlarından farklı olarak internetin daha yaygın kullanımı ile yapay zekanın ve 3 boyutlu yazıcıların gelişimi, daha düşük maliyetle az enerji harcayan, yüksek güvenilirlikli donanımların kullanımı ve robotların üretimi tamamen devralması olarak incelenebilir. Gelecek olan bu sanayi ile akıllı fabrikaların da ortaya çıkması an meselesi diyebiliriz.

Aslında Endüstri 4.0’ın en büyük amacı birbirleriyle ve insanlarla gerçek zamanlı haberleşebilen -ki bu sisteme Siber-Fiziksel Sistem diyebiliriz-, veri analizi yapabilen robotların üretimi devralmasıdır. Böyle robotların üretimde yer almasıyla tabiki söz konusu olan üretim daha ucuz, daha kaliteli, daha hızlı ve daha az israfla gerçekleşebilecektir. Bu şekilde her işlem bilgisayarlar ile yönetilebilir hâle gelecektir.

4.Sanayi Devrim’inin bu olumlu yanlarının yanında düşündüren olumsuz yanları da mevcuttur. En büyük paya sahip olan ise “İyi hoş da ya işsizlik oranları ne olacak?” sorusudur. Robotların üretimi devralmasıyla, fabrikaların akıllı fabrika olma yolunda ilerlemeleriyle insan gücüne olan ihtiyaç da aynı oranda azalacaktır. Endüstri 4.0’ın gelişmesiyle yeni mesleklerin ortaya çıkacağı öngörülüyor olsa bile bizim ülkemizde artan işsizlik oranının yanında bu geçerli bir çözüm olmayacaktır. Sonuç olarak Endüstri 4.0’ın olumlu ve olumsuz yanlarıyla karşı karşıya kalacağız. Yapılabilecek en iyi şey ülkemizi kalkındıracak şekilde bu devrimi iyi karşılamak ve hayata geçirmek olacaktır.