YAĞI AYIRAN LAVABO

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

AMAÇ: Çevremize zarar verdiğini bildiğimiz kızartma yağlarını lavabodaki bölmeler sayesinde  atık kutularda biriktirmek.

HEDEFLER:

1-İki bölmeli bir lavabo modeli oluşturabilmek

2-Kızartma yağlarının çevreye verdiği zararı önleyebilmek

3-Suların temiz kalmasını sağlayabilmek

4-Biriktirilen kızartma yağlarını biyodizel eldesinde  kullanmak

5-Bütçeye katkıda bulunmak

6-Küresel ısınmayı önleyebilmek

1 lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Atık yağlar ekotoksik özelliğe    sahiptir  bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar verir.

Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar.

Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanır, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olurlar. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre lavaboya dökülen atık yağların kanalizasyon sistemlerinin %40 oranında tıkanmasına sebep olduğu bildirilmiştir

ÖZET:

Atık yağların lavabomuzdan denizlere,göllere,akarsulara karıştığında sulara ve ardından da toprağa ve havaya verdiği zararı düşünerek iki bölmeli bir lavabo modeli hazırladık.Normal kullanım esnasında yağın döküleceği bölme kapalı olup suyumuzu kullanabiliriz.Yağı dökeceğimiz zaman ise diğer bölmeyi kapatıp,yağı döküyoruz.Yağ bölmesinin altına yerleştirdiğimiz toplama kabında atık yağlar birikiyor.Toplama kapları da su damacanaları gibi standart olacağı için dolduğu zaman yenisiyle değiştirebiliriz.Bu işlemi lavabonun içinde yaptığımız için de etraf kirlenmeyecek.Bu proje sayesinde çevre kirliliğini önlemeye yardım etmiş atık yağları da biyodizel olarak kullanıp tasarruf sağlamış olabiliriz.

YÖNTEM-TEKNİK:

1-Demirciden lavabo şeklinde parça kesildi,iki bölme açıldı.

2-Normal gider borusu su tesisatına bağlandı.

3-Yağ bölmesinin altına bir toplama kabı yerleştirildi.

SONUÇ-DEĞERLENDİRME:

Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar. Bunu önleyebilmek için tasarladığımız projemizde yağlar sulara karışmayacak,çevreye zarar vermeyecek ve biyodizel olarak kullanılabilecektir.

KAYNAK:www.atikbitkiselyag.com (05-01-2011)

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.