Eğitim-öğretim sürecinin tamamen online olduğu bu süreçte öğrencileri ekran başında tutmak bir hayli zor olmaktadır. Hem öğretmenler için hem öğrenciler için dersleri keyifli hale getirmenin farklı yöntemleri vardır. Bu yöntemler uygulandığı takdirde zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız derslere sahip olacaksınız. Çocuklar kadar öğretmenlerde verimli geçen dersin ardından motive olmuş olacaklardır.
Peki, bu yöntemler nelerdir? Öncelikle derslerde öğrencilerin aktif olmasını sağlamamız gerekmektedir. Bu aktiflik için illaki de öncesinde hazırlanmış, mesai harcanmış çalışmalara gerek yoktur. Dikkatin dağıldığını anladığımız anlarda aniden başlayan deve-cüce, gece-gündüz, zıplama, hoplama vs. gibi fiziksel hareket gerektiren aktiviteler kurtarıcıdır.
Araştırmalara göre son dönemde derse odaklanabilme süresi 3 dakikaya kadar düşmüştür. 3 dakikada öğretilebilecek bir kazanım mevcut mudur? Online eğitime geçmeden önce sınıflarda var olabilecek uyarıcılar ile online eğitime geçtikten sonra ki uyarıcılar arasındaki fark, derse odaklanma süresini ortalama 12 dakika kadar azaltmıştır. Bu durumda öğretmen en fazla 3-5 dakikada bir yeni bir uyarıcı göndermelidir. Öğretmen tarafından gönderilen uyarıcılar öğrencinin derse odaklanmasını kolaylaştıracaktır.
Uzaktan eğitimde geleneksel oyunları kullanabileceğiniz gibi online oyunlardan da yararlanabilirsiniz. Öğrencilerin ilk defa gördüğü içerikler derse olan ilgilerini arttıracaktır. Ayrıca bunu yapmak için çok fazla vakit harcamanıza da gerek yok. Listede bulunan uygulamaların arama butonundan başka bir öğretmenin hazırladığı çalışmalara da ulaşmanız mümkün. Birçok uygulama 5 kez oyun üretimine kadar ücretsiz kullanım hakkı da vermektedir. Hazırladığınız oyunların fotoğraflarını Instagram üzerinden @oyundili sayfamı etiketleyerek paylaşmayı unutmayın!
İŞTE SINIFLARIN DİNAMİĞİNİ DEĞİŞTİRECEK 5 UYGULAMA
1.WORDWALL (https://wordwall.net/tr)
Wordwall, yazılım olarak en kolay uygulamalardan biridir. Kolayca oluşturacağınız üyelik ile 5 taneye kadar ücretsiz oyunlar yaratabilirsiniz. Hatta bir tane hazırladığınız oyunu 3-4 farklı formatta oynatabilirsiniz. Oyun hakkınız bittiğinde birini silip yerine yeni bir oyun oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda arama seçeneğinde farklı öğretmenlerin hazırladığı oyunları bulabilirsiniz. Böylece hazırlayacak vaktiniz olmadığında da aynı konuyu işlemek için hazırlanan başka bir oyunu sınıfınızla paylaşabilirsiniz.
2.LEARNING APPS (https://learningapps.org/)
Learning Apps uygulaması içerik ve kullanım olarak Wordwall ile büyük benzerlikler göstermektedir ancak videolaştırma ve fotoğraflama açısından birbirinden ayrılmaktadırlar. Learning Apps uygulamasından takım oyunları, kavram haritaları, eşleştirme gibi gruplamaya yönelik oyunlar hazırlamanız çok daha kolay olacaktır.
3.BİTMOLOJİ SINIFI (https://docs.google.com/presentation/u/0/?usp=slides_ald)
Eğlenceli Bitmoloji sınıfları hazırlamak için öncelikle akıllı telefonunuza Bitmoloji uygulamasını indiriniz ve kendi karakterinizi oluşturunuz. Sonra Google Chrome üzerinden eklenti olarak Bitmoloji’yi ekleyiniz. Bitmoloji karakterinizi ders içeriklerine eklemek için Google Slides’ı açınız. Google ana sayfanın sağ üst köşesindeki dokuz noktadan bulabileceğiniz gibi arama motorundan da bulabilirsiniz. Google Slides ve Power Point tamamen aynı mantıktadır. Slaytlar arasına geçiş yaparak, çeşit çeşit oyun üreterek ve Bitmoloji karakterinizi kullanarak içeriklerinizi zenginleştirebilirsiniz.
4.CLASS TOOLS(https://classtools.net/)
Class Tools, üyelik ve oyun oluşturma bakımından diğer örnek verdiğim uygulamalar ile aynı özelliklere sahiptir. Bu uygulamada en çok işinize yarayacak şeyler hazır oyunları ve şablonlarıdır.
5.QUIZIZZ (https://quizizz.com/)
Öğrencileri eğlenceli şekilde değerlendirmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! Hazır bulunuşluluk ölçmek için ya da ünite sonu değerlendirmesi yapmak için ücretsiz olarak kullabileceğiniz harika bir içeriktir. Bazen aynı şeyleri farklı bir araçla sunduğumuzda öğrenciyi kazanmak çok kolay oluyor.
Güle gülle kullanın.
@oyundili
”Çocuk oyunla büyümelidir.”
PLATON
Kar. ve Değ. Eğ. Uzm.
Sınıf Öğretmeni
PELİN TOPUZ
listede cram.com u göremedim onu da ben ekleyeyim 🙂
wordwallı zaten biliyordum sınırlı olması çok üzücü
classtool güzel gibi görünüyor listeme aldım teşekkürler