Üniversitelerarası Hisse Senedi Araştırma Raporu Yarışması

Sabancı Üniversitesi  Yönetim Bilimleri Fakültesi Finans Yüksek Lisans(MIF) öğrencileri  “Üniversitelerarası Hisse Senedi Araştırma Raporu Yarışması”nın Avrupa ayağında Türkiye’yi temsil edecek. Başarılı üniversite öğrencilerinin profesyonel iş hayatına katılmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen Üniversitelerarası Hisse Senedi Araştırma Raporu Yarışması’nın (Global Investment Research Challenge Turkey) Türkiye elemelerinde 1. olan Sabancı Üniversitesi takımı Finans Yüksek Lisans öğrencileri Ümit Kaf, Nihan Özulu, Sema Ersan ve Aziz Alper Üstünışık’tan oluşuyor.

Sabancı Üniversitesi ekibi, 3 Mart 2011’de Madrid’de gerçekleştirilecek bölgesel GIRC (Global Investment Research Challenge) finalinde Türkiye’yi temsil edecek. Bölgesel finalde birinci seçilecek ekibi ise Nisan ayında,Omaha Nebraska’da gerçekleştirilecek GIRC dünya finalinde yarışacak.

Garanti Yatırım Menkul Değerler A.Ş de yarışmada birincilik elde etmesinden dolayı ekipte yer alan Sabancı Üniversitesi Finans Yüksek Lisans öğrencilerine staj imkanı sağlayacak.

Projeler finansın duayenlerinin bulunduğu jüri tarafından değerlendirildi
CFA Society of İstanbul tarafından Garanti Yatırım Menkul Değerler A.Ş’nin desteğiyle gerçekleştirilen “Global Investment Research Challenge Turkey” yarışmasının finalinde, Bilgi, Bilkent, Sabancı ve İstanbul Teknik Üniversitesi ekipleri, Trakya Cam hakkında hazırladıkları hisse senedi araştırma raporlarını sektörün tecrübeli hisse senedi uzmanları ve yöneticilerinden oluşan jüriye sundu. Jüride, Credit Suisse Türkiye Genel Müdürü Uğur Bayar, Libera Portföy Yöneticisi Didem Gorbon ve Garanti Yatırım Araştırma Departmanı Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kaya bulunuyordu.

Sabancı Üniversitesi ekibi, pazar durumu, şirket yapısı ve finansal teknikler üzerinden değerlendirme yaptı
Sabancı Üniversitesi Finans Yüksek Lisans öğrencilerinden oluşan ekib bu yıl incelenmek üzere seçilen Trakya Cam’dan yetkililerle bir görüşme yaparak şirket hakkında bilgi topladılar. Bu aşamadan sonra öğrenciler, şirketin finansal tablolarını ve topladıkları veriler ışığında oluşturdukları şirketin geleceğine yönelik varsayımları kullanarak şirketin ileriki yıllardaki varsayımsal finansal tablolarını oluşturdular. Bu tablolardan hareketle finansal değerleme tekniklerini kullanarak da Trakya Cam hisselerinin bugün alınıp satılması gereken fiyatı hesapladılar. Özetle hem pazar durumu ve şirket yapısı üzerinden kalitatif hem de finansal teknikler üzerinden kantitatif çalışmalar yaptılar.

Global Investment Research Challenge
CFA Institute tarafından düzenlenen The Global Investment Research Challenge üniversite öğrencilerini, yatırım sektörü uzmanlarını ve halka açık şirketleri önce yerel, sonra bölgesel, daha sonra da küresel bir yarışma kapsamında buluşturmayı amaçlıyor. Yarışma kapsamında öğrencilerin seçilen bir şirket hakkında gerçek birer finansal analist gibi araştırma yapmaları, topladıkları verileri analiz etmeleri ve bulguları doğrultusunda rapor yazmaları gerekiyor. Yerel ayağı düzenleyen sponsor kuruluş CFA Society of İstanbul, yarışmanın organize edilmesi ve öğrencilere sektörden birer mentor atanması gibi süreçleri yürütüyorlar.

Yarışma, öğrencilerin ciddi bir şirket değerleme projesini üstlenmeleri ve sınıfta gördükleri teorik bilgileri pratiğe uygulamaları açısından önem taşıyor. Yarışma şartları dolayısıyla öğrencilerin projeyi yürütürken üniversitedeki öğretim üyelerinden ya da okul dışı kaynaklardan çok sınırlı yardım almalarına izin veriliyor.