İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) tüm dünyada önemli bir problem olarak karşımıza çıkan, bütün çalışanları ilgilendiren, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biridir. Çalışanlar için tüm yönleriyle sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulamaması, çalışma hayatının günümüzdeki en önemli sorunlarından biri durumundadır. Sorunların yoğunluğuna ve toplumsal tepkilere bağlı olarak da çözüm önerileri üretilmesi ve yaşama geçirilmesi gerekmektedir.
Ancak yapılan tüm çalışmalara, alınan onca önleme rağmen dünyada ve ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıkları can almaya, sakat bırakmaya devam etmektedir. Çalışan işçi sayısına göre ölüm oranı, ülkelerin gelişmişlik derecesi ile ters orantılı biçimde değişmektedir.
ILO verilerine göre (Creating Safe and Healthy Workplaces for All, Laborstat); Dünya’da 1,2 milyarı kadın olmak üzere 3 milyar civarında işgücü bulunmaktadır, dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Her 15 saniyede 160 işçi, iş kazası geçirmektedir.
Her gün yaklaşık 6 bin 400 kişi iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Bu ölümlerin bini iş kazaları, 5 bin 400‟ü meslek hastalıklarından dolayıdır. Her yıl yaklaşık olarak 350 bin kişi iş kazası, 2 milyon kişi meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir.
Her yıl 270 milyon iş kazası meydana gelmekte, 313 milyonu aşkın işçi ölümcül olmayan iş kazası geçirmekte (bu bir günde ortalama 860 bin işçinin iş kazasına maruz kaldığı anlamına gelmektedir) ve 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanmaktadır.
Her yıl, çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde, zehirli maddelerden dolayı 651 bin işçi yaşamını yitirmekte ve dünyada meydana gelen cilt kanseri hastalıklarının yüzde 10‟unun işyerlerinde zehirli maddelerle temas yüzünden oluştuğu belirtilmektedir.
Her yıl asbest yüzünden 100 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin edilmektedir. Üstelik dünyada asbest üretimi 1970’lerden bugüne sürekli azalmasına rağmen, geçmiş dönemde temasta bulunanlar için risk hala devam emektedir.
Her yıl silis tozundan kaynaklanan ve ölümcül bir akciğer hastalığı olan silikozis, on milyonlarca insanın hayatını etkilemektedir.
ILO rakamlarına göre tüm dünyada inşaat sektöründe her yıl yaklaşık 60 bin ölümcül kaza yaşanmakta ve buna göre her 10 dakikada bir kişi iş kazası sonucu yaşamını yitirmektedir.
TMMOB MMO; bir meslek örgütü olmanın sorumluluk ve bilinciyle; 1.sini 2001, 2.sini 2003, 3.sünü 2005, 4.sünü 2007’de Adana Şube, 5.sini 2009’da Adana ve Gaziantep Şubeleri, 6. sını Adana Şube, 7.sini Adana ve İstanbul Şubeleri Sekreteryalığında ulusal çapta ve 8.sini Adana Şube Sekreteryalığında uluslararası katılımlı gerçekleştirmiştir. Amacımız; emekten, halktan yana bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla Ülke olarak bu konuda tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu bilgi ve deneyimleri paylaşarak çalışan her kesime faydalı olmak, bu alandaki çabalara destek vermek, tartışma platformları oluşturmak ve kanayan yaranın iyileştirilmesini sağlamaktır.
Amaçlarımızın gerçekleşmesi doğrultusunda geçmişte olduğu gibi bu Kongrede de bizlerden desteğini esirgemeyen kurum, kuruluş, firma ve kişilere, Kongremizin Düzenleme, Yürütme ve Danışmanlar Kurullarına, şube çalışanları ile Kongre Sekreteryasına teşekkür ederiz.
Kongre Düzenleme Kurulu
IX. İSİG KONGRESİ BİLDİRİ KONULARI
1.İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin Hukuksal Boyutu,Uygulamalarda Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümler
2.İSİG Alanında Ulusal-Uluslararası Mevzuat, Yönetim Sistemleri ve Standartlar (ILO Sözleşmeleri, AB Direktifleri, Ulusal Kanun, Yönetmelikler, Standartlar )
3.Kamu Sektöründe İSİG Uygulamaları
4.İş Kazaları: Nedenleri, Sonuçları, Önleme, Değerlendirme, Bildirim, Kaza Analizi
5.Meslek Hastalıkları, İşe Bağlı Hastalıklar
6.İSİG ile Toplum Sağlığı Etkileşimi
7.Örnek İSİG Uygulamaları (Kamu ve Özel Sektör)
8.Çalışanların İSİG Eğitimleri (Teorik- Uygulamalı- İşbaşı Konuşmaları- Ölçme Değerlendirme)
9.İSİG’de Ölçme Değerlendirme
10. İSİG’ de Mesleki Eğitim – Mesleki Yeterlilik,
11. İSİG Kültürü, İSİG Politikaları ve Yaygınlaşması, İSİG’ de Liderlik
12. İş Güvenliği Uzmanlığı ve İşyeri Hekimliği (Görev-Yetki- Sorumluklar, Karşılaşılan Sorunlar, Saha Uygulamaları, Mesleki Sorumluluk Sigortası)
13. İşyeri Sağlık-Güvenlik ve Ortak Sağlık-Güvenlik Birimleri
14. İşyerlerinde ve Ülke Düzeyinde İSİG Örgütlenmesi ve Denetim Modelleri
15. Acil Durumlarda Sağlık ve Güvenlik Yönetimi
16. Tehlike ve Risk Kavramları
17. Çalışanlarda Risk Grupları ve İSİG (Kadın, Çocuk, Genç, Yaşlı, Göçmen, Engelli)
18. Esnek İstihdam Biçimleri ve İSİG’ e Etkisi
19. Risk Değerlendirmesi
20. İSİG’de Önleme ve Koruma
21. İşe Devamsızlık (Absenteeism) ve Önleme
22. İş Ekipmanlarınde Güvenlik ve Periyodik kontroller
23. Kişisel Koruyucu Donanımlar ve CE
24. İşyeri Ortam Faktörleri (Fiziksel, Kimyasal, Biyolojik, Psikolojik, Ergonomik, Tozlar vb.) ve Korunma
25. Psikososyal Tehlikeler (Stres, mobbing vb.) ve Güvenlik
26. KOBİ’ de İSİG Hizmetleri
27. Kapalı Alanlarda İSİG Uygulamaları
28. Tarımda İSİG
29. Taşıma, İstifleme ve Depolamada İSİG
30. Yüksekte ve Düşme Tehlikesi Olan Çalışmalarda İSİG
31. Kaynaklı İmalat Çalışmalarında İSİG
32. Bakım Onarım İşlerinde Güvenlik
33. Parlayıcı ve Patlayıcı Maddelerle Yapılan Çalışmalarda Güvenlik
34. Ekranlı Araçlarla Yapılan Çalışmalarda İSİG
35. Ergonomi
36. İSİG Çalışmaları ve Etik
37. Endüstriyel Hijyen
38. Yangın Güvenliği
39. Tehlikeli Madde Taşımacılığı ve İSİG
40. Proses Güvenliği
41. Büyük Endüstriyel Kazalar (BEKRA, SEVESO)
42. İSİG’de Teşvik Uygulamaları
43. Sektörel İSİG Profesyonelliği
44. İSİG’ de Sürdürülebilirlik
45. İşyerlerinde Çağdaş Teknolojinin Getirdiği Yeni Tehlikeler (GSM, Radyofrekans, Çoklu Kimyasal Duyarlılık Sendromu, Nanoteknoloji)
46. Kentsel Dönüşümde İSİG
47. Sporda İSİG
BİLDİRLER İÇİN ÖNEMLİ TARİHLER
Bildiri Özetlerinin Gönderilmesi: 11 Kasım 2016
Bildiri Özetlerinin Değerlendirilmesi ve Yazarlarına Değerlendirme Sonucunun Bildirilmesi: 02 Aralık 2016
Bildirilerin Tam Metinlerinin Gönderilmesi: 16 Aralık 2016
Bildirilerin Değerlendirilmesi ve Yazarlarına Değerlendirme Sonucunun Bildirilmesi: 30 Aralık 2016
Not: Yukarıda bildirilen tarihler son gün tarihleridir. Bildiri Yazım Kurallarına www.isgkongresi.org web adresinden ulaşılabilir.