İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
PROJENİN AMACI : Projemiz limon, portakal ve mandalina suyundan leke çıkarıcı olarak faydalanmayı ve kimyasal maddeler kullanmadan leke çıkarmayı amaçlamaktadır..
YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER :
Proje çalışmalarının başlangıcında literatür taraması yapılmış konuyla ilgili olarak daha önce yapılan
çalışmalar incelenmiştir.
Portakal suyu, mürekkep lekesinden denenmiş ve büyük oranda lekenin çıkarıldığı görülmüştür. Limon suyu da yağlı lekeleri çıkarabilmektedir. Ancak bu ürünler beklemiş lekelere etki etmemektedir. İçerisine sirke eklenen limon ve portakal suyu karışımı yağ lekelerinin de çıkarılabilmesini sağlamaktadır.
Deterjanların yapısında bulunan kimyasal maddeler kanalizasyon yoluyla çevreye yayılmakta, elbiseler üzerinde kalıntı bırakarak çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
ULAŞILAN SONUÇLAR :
Diğer canlılar içerisinde ekolojik dengenin ya da ekosistemin değişiminde en büyük zorlamayı yapan canlı insandır. Bazı hastalıkların büyük oranda azalmış olması yalnız tıp bilimindeki ilerleme değildir. Bu hastalıkların ortadan kalkmasında bir çok ekolojik faktör etkilidir. Yani insanoğlunun varlığını ve çokluğunu etkileyen bazı ekolojik öğeler vardır. Bu ekolojik öğelerde insan sürekli belirleyici ve yönlendirici olmuştur. Oluşturduğu yapay çevre ortamının ona sağladığı olumlu ya da olumsuz faktörler vardır. İnsanoğlu sahip olduğu olanakları diğer canlıların ve tüm çevrenin zararına kullanmıştır. Bataklıkları kurutmuş, sivrisinek yuvalarını ilaçlamıştır. Ancak bataklıkların kurutulmasına bağlı sazlıkların yok edilmesi sonucu bir takım hayvan gruplarının göç yönünün değişmesine neden olduğu gibi, bazı kuş türlerinin de ortadan kalkması sonucunu vermiştir. Öte yandan yaptığı ilaçlamalar sonucunda dirençli sivrisinek gruplarının üremesine de neden olmuştur. Görülüyor ki insanın çevre ile ilgili uygulamaları, çevreye büyük zararlar da verebilmektedir. Değişik üretim süreçleri, sanayileşme, insan nedenli afetler önemli çevre kirliliklerine neden olabilir.
Çevre kirliliğine yol açan durumlar: Çevre kirliliği fiziksel, biyoloji ve kimyasal kirlenme olarak sıralanabilir.
1. Fiziksel kirlenme: Gürültü, sıcaklık, radyasyon gibi etmenler çevrede bulunduğunda sağlığa zararlı kirletici birer öğe haline gelirler.2. Kimyasal kirlenme: Her yıl yüzlerce yeni kimyasal madde insan kullanımına sokulmaktadır. Bu maddeler çevrede biriktiğinde önemli kimyasal zararlara yol açabilir. Bu kimyasal maddelerin düşük miktarda olmaları da önemli olmayabilir. Çünkü söz konusu maddeler canlı vücuduna girdiklerinde belirli dokularda birikebilir. Buna biyolojik büyüme denmektedir.3. Biyolojik kirlenme: Hastalık etkeni minicanlıların (mikroplar) su, hava ve toprağa bulaşması biyolojik kirlenme olarak tanımlanmaktadır.Tifo; kolera gibi hastalıklar su ve besinlerle yayılmaktadır. Tetanoz toprakla yayılmaktadır. Grip, kızamık, verem gibi hastalıklar ise hava yoluyla yayılmaktadır.
Doğal ürünlerden faydalanılması kimyasal maddelerin zararlarının engellenmesini sağlayacak ve kimyasal kirlilik engellenecektir.
FAALİYETLERİN TAKVİMİ:
Literatür Taraması : 20 Kasım- 01 Aralık 2010
Tohumların Çimlendirilmesi : 03 Aralık- 10 Aralık 2010
Saksılarda gelişimin gözlenmesi ve verilerin kaydedilmesi : 10 Aralık – 30 Aralık 2010
Proje Raporunun Hazırlanması : 03 Ocak – 10 Ocak 2011
Proje Bütçesi