Konuşmacılar
-Doç.Dr.Çağan Şekercioğlu (Utah Üniversitesi, Biyoloji Bölümü,A.B.D)
-Prof.Dr.Nesrin Algan (Ankara Üniversitesi,Siyasal Bilgiler Fakültesi)
-Av.Emre Baturay Altınok (Ekoloji Kolektifi, Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları Üyesi)
-Dr.Ümit Şahin (Yeşiller Eş Sözcüsü)
Dünya’nın milyarlarca yılda oluşan biyoçeşitliliği tehdit altında olup büyük bir hızla yok olmaktadır. Her yıl canlı türlerin binde 6’sı tükenmektedir. Bu sürecin en önemli nedenlerinden biri de insanlığın, yani bizlerin, sanayi devriminden sonra hızla artan ve sınır tanımayan faaliyetleridir. İnsan faaliyetleri iklim değişikliğine neden olmaktadır. İklim değişikliği ise, karbon, nitrojen ve su döngülerini bozmaktadır. Fakat ne yazık ki yaptırımlar yerini, daha çabuk bozmak için kolaylaştırmalara bırakmıştır.
Biyoçeşitliliği en zengin ülkelerden birisi de Türkiye’dir. Ancak, son yıllarda biyoçeşitliliğin korunması bir yana var olan biyoçeşitlilik bilinçsizce yok edilmektedir. Bir çok endemik bitki ve hayvan türünü barındıran Anadolu coğrafyası, geri dönüşü mümkün olmayacak bir ekolojik kıyım altındadır. Gün geçmesin ki yeni bir baraj inşaatı, her güne yeni bir hidro elektrik veya termik santral kampanyaları, nükleer santral müjdeleri ve doğanın göğsüne açılan yeni maden projeleri… Bunlar olup biterken göçüp gitmek, köylerini terk etmek zorunda kalan insanlar, yurdundan canından olan isimsiz nice türler… Türkiye’nin Küresel Ölçekte Önemli Biyolojik Çeşitliliği Krizde” başlıklı makale’den yola çıkarak amacımız, Türkiye’nin ikliminin ve beklenen iklim değişimininin canlılar üzerindeki etkisini elealmak ve özellikle son yıllarda hızla artan ağır doğa ve yaban hayatı tahribatının sebeplerine odaklanmaktır. Ayrıca ekolojik yıkımın hukuksal ve siyasal yapısı,doğa koruma politikaları, doğal alanların yok edilmesi, korunan alanların azlığı, kötüye giden çevre politikaları, kontrolsüz yapılaşma, yanlış su politikaları, baraj ve hidroelektrik santral inşaatları, sulak alanların kurutulması, erozyon, kirlilik, aşırı otlatma, orman yangınları, istilacı türler, küresel iklim değişikliği, kaçak avcılık ve bunlara karşı yürütülen mücadele detaylı bir şekilde irdelenecektir.
Bu panelin amacı, biyolojik çeşitliliğin korunmasında 163 ülke arasından 140. sırada olan ülkemizde doğa koruma çalışmalarının geniş bir özetini sunmak ve bir tartışma ortamı hazırlamaktır. Türkiye’nin dünya çapında önemli biyolojik çeşitliliği genel hatlarıyla tanıtılacak, daha fazla araştırma gereken bölgeler ve canlı grupları gündeme getirilecek, canlıları tehdit eden faktörler konuda yapılan ve yapılması gereken çalışmalar ve doğa korumanın ülkemizde hak ettiği seviyeye gelmesi için acilen yapılması gerekenler tartışmaya açılacaktır.
Tarih: 22 Mayıs 2012
Saat: 13:45-16:45
Yer: Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü K Salonu