Türkiye Matematik Kulübü 4.Matematik Festivali

Matematik Festivali
Matematik Festivali

22-23-24 Ekim’de 4. Matematik Festivali ile sayılar dünyasına unutulmaz bir yolculuğa çıkıyoruz! Türkiye Matematik Kulübü olarak, bu yıl da matematiği öğrenmenin ve keşfetmenin ne kadar eğlenceli olabileceğini sana göstermeye hazırız.

Yeni dönemde sizlerle tekrar buluşmak için 4. Matematik Festivaliyle 22-23-24 Ekim tarihlerinde aranıza döndük! Türkiye Matematik Kulübü olarak bu festivalde de hep beraber yeni şeyler öğrenmekle beraber çok da eğlendik.

Amacımız, matematik öğreniminin farklı yönlerini keşfetmek ve beraber bakış açımızı daha da genişletmek. Festivalde, katılımcıların bir şey bilip bilmediklerini sorgulamıyoruz; bir başlangıç noktasından yola çıkıp birlikte deneyerek ve tartışarak yeni matematiksel kavramlara ve yaklaşımlara adım adım ulaşıyoruz. Bilinen kavramlarla bilinmeyenler arasında ilişki kurarak her yaştan matematikseverin bir arada bulunmasına olanak sağlıyoruz.

Peki, nedir bu matematik festivali?  Matematik Festivali; gönüllü insanların öncülük ettiği atölyeler, akşam yayınları, sohbet ve oyunlar aracılığı ile ilkokul öğrencisinden akademisyenlere dek matematiğe gönül verenleri buluşturan bir etkinliktir. En son gerçekleştirdiğimiz festivalde 20’yi aşkın atölye gerçekleştirdik. Küçük gruplar halinde bir araya geldiğimiz atölyelerde bazen somut bazen de soyut olarak bir ürün ortaya koyduk. Bu ürünleri bazen kod yazarak, bazen grafiğe adımızı yazarak, bazen de origami yaparak elde ettik. Bunların yanı sıra beyin fırtınaları yapıp düşüncenin sınırlarını zorladığımız atölyeler de oldu. Ne olursa olsun kendimize çok şey kattık.

Festival akşamlarında YouTube üzerinden canlı olarak gerçekleştirdiğimiz Akşam Yayınları’nda gün boyu farklı atölyelere dağılmış katılımcıları ortak bir yere topladık. Bu yayınlarda beraber matematik alanında uzman olan insanlar ve matematik üzerine konuşmayı, düşünmeyi seven insanları bir araya getirdik. Bazı akşamlar hep beraber sohbetler ederken bazen ise matematik üzerine oyunlar oynadık, belgesel izledik. Biz bu festivalde çok eğlendik ve öğrendik, katılımcıları bir sonraki festivali gerçekleştirmek için aramıza davet ediyor ve beşinci festivali dört gözle bekliyoruz…

  1. Matematik Festivali: Atölyeler

Olasılık Üzerine Bazı Tarihi Sorular

Özellikle eğitim hayatımızda sorulan bir kutudan ne kadar kırmızı top çekebilirim gibi soruların ötesinde geçmişte matematikçilerin kafa yorduğu bazı olasılık sorular üzerine tartışacağız.  Bu atölye, ortaokul düzeyi ve üzeri öğrencilere tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Emre Şahin

Sadako ve Bin Turna Kuşu ile Origami

Atölyede ilk önce Sadako ve Bin Turna kuşunun hikayesinden bahsedeceğiz. Daha sonra hep birlikte Origami de barış sembolü olan turna kuşu figürünü katlamayı öğreneceğiz.  Bu atölye, ilkokul düzeyi ve üzeri katılımcılara tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Tuğçe Şanlı Yaman

Çarpmaca Atölyesi

Zeka oyunlarının, matematikle birleşiminde müthiş etkisini görmek ve bu alana hizmet etmek çok güzel. Öğrencilerimizde kendiliğinde öğrenme oyunla mümkün. Oynayalım, öğrenelim…  Bu atölye, ilkokul düzeyi ve üzeri katılımcılara tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Mihriban Özgültekin

Ardışık Sudoku

Sudokunun farklı bir formatı ile öğrencilere rakamlarla dans ettirmeye çalışacağız.  Bu atölye, ortaokul düzeyi öğrencilere tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Süleyman Bahar

Birbirini Yenen Zarlar

Üç zarla bir oyun oynayacağız. Bu zarların üzerinde farklı sayılar var. Üç zardan birini seçeceksiniz, ben de kalan iki zardan birini. Sonra zarlarımızı atacağız, daha büyük atan kazanır. Zarı ilk siz seçtiğiniz halde, oyunu ben kazanıyor olacağım. Yani bu atölye kazanmak isteyenler için değil, öğrenmek isteyenler için.  Bu atölye, ortaokul düzeyi ve üzeri katılımcılara tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Can Ozan Oğuz

Web 2.0 Araçları: Pixton Atölyesi

Teknolojinin matematik eğitiminde etkili kullanımı ile ilgili katılımcılara katkı sunması amaçlanan bu atölyede “Pixton” aracı tanıtılacak ve ardından katılımcılar kendi dijital karikatürlerini uygulama üzerinden tasarlayacaktır. Atölye, genel katılımcı kitlesine hitap etmektedir.

Atölye Sahibi: Elif Yıldırım

Grafik Adım

Öncelikle koordinat sisteminde basit denklemlerin grafiklerini çizmeyi öğreneceğiz. Denklemler ve grafikler yardımıyla koordinat sistemine isimlerimizi yazacağız. Bu atölye, 12-17 yaş aralığına tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Erva Yurtbaş – Melih Mert Oskay

Olimpiyat Sorularının Çözümünde Max-Min İlkesi

Max-min yöntemini kullanarak bazı olimpiyat sorularının nasıl çözülebileceğini göstereceğiz.  Bu atölye, lise düzeyi ve üzeri katılımcılara tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Ömer Avcı

Mantık Oyunları

Sözel ve Sayısal Mantık Oyunlarının çeşitleri, kuralları ve çözüm teknikleri ile ilgili ipuçlarını, derinlemesine muhakeme etmek, soruları analiz ederek çözümlemek, farklı bakış açıları ve yorumlama tekniklerini bizlerle beraber değerlendirmek isterseniz, Matematik Festivali Mantık Atölyemize bekleriz.  Bu atölye, lisans düzeyi ve üzeri katılımcılara tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Oktay Uzunağaç

Hayalini Tangramla Resmet!

Bu atölyede sizlerle beraber hayal dünyamıza doğru bir yolculuğa çıkacağız. Belki biraz hayal kurarız mola verdiğimiz duraklarda. Fakat bu hayalleri kurarken bir şartımız var: Çıktığımız bu yolculuklarda görsellerin eksik kısmını tamamlamak. Nasıl mı? Tangramla! Elimizdeki yedi adet geometrik parça da bize eşlik edecek ve yolculuğumuzu tamamlamamıza yardım edecekler. Ardından sizden bir hayalinizi tangramla resmetmenizi isteyeceğim. Böylelikle hayal dünyalarımızdaki yolculuğumuz tamamlanmış olacak.  Bu atölye, ortaokul düzeyi öğrencilere tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Aysu İrem Sönmez

Oyunlar Teorisine Giriş

Oyunlar teorisinden ve kısaca tarihsel gelişiminden bahsettikten sonra zamanımız yettiği kadar oyunu tanıyıp oyunlar üzerine düşüneceğiz.  Bu atölye, ortaokul düzeyi ve üzeri katılımcılara tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Melih Mert Oskay- Buğçe Solak- Oğuz Köksal

Origami ve Eş Parçalar

Kare kâğıdın bir kenar uzunluğunu cetvel kullanmadan nasıl eş parçalara ayırabiliriz? Bunu, origamiden yararlanarak kolay bir şekilde yapabiliriz. Atölyemizde önce kâğıdı belirli şekillerde katlayarak bir kenar uzunluğumuzu 3 eş parçaya böleceğiz. Ardından bu fikri genelleştirip kenarımızı n eşit parçaya bölmeye çalışacağız. Atölyemizin devamında ise eş parçalara bölmeye farklı bir açıdan yaklaşacağız. Yanınıza kağıt ve kalem almayı unutmayınız. Atölye, genel katılımcı kitlesine hitap etmektedir.

Atölye Sahibi: Simge Çavuşlar

Gizli Mesaj

Öncelikle Sezar şifrelemesinin sırlarını öğreneceğiz. Ardından kendi gizli mesajlarımızı oluşturacağız. Son olarak diğer katılımcıların gizli mesajlarını çözmeye çalışacağız. Bu atölye, ilkokul düzeyi ve üzeri katılımcılara tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Aleynanur Akbaba

Zihin Açan Kombinatorik Problemleri

Güvercin yuvası ilkesi, boyama yöntemi ve çizge teorisinin temel fikirleri üzerinde konuşacağız ve bu fikirleri kullanarak zihin açan problemler üzerinde düşüneceğiz.  Bu atölye, lise düzeyi öğrencilere tavsiye edilir.

Atölye Sahibi: Altuğ Beyhan, Berra Beray Bek

 

https://etkinlikler.matematikturkiye.com/

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.