TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi 15. Gözlem Şenliği

15. TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği, bu yıl 24-26 Ağustos 2012 tarihleri arasında Saklıkent’te (ANTALYA) düzenlenecektir.

1998 yılında TÜBİTAK Bilim Teknik Dergisi öncülüğünde başlayan gözlem şenliği bu yıl 15 yaşına basıyor. Dünyada bilimin topluma ulaştırılması için en iyi araçlardan biri olan astronominin doğal laboratuvarı gökyüzüdür ve herkese açıktır. Bu sonsuz laboratuvarı 7’den 77’ye herkes için anlamlı bir hale getirmek, gökyüzüne ve dolayısıyla bilime daha doğru bir şekilde bakabilmek için geleneksel hale getirilen bu gökbilim kampı her yaştan meraklının katılımına açık bir etkinliktir. Katılımcıların çadırda konaklayacağı ve 2 gece 3 gün sürecek bu şenlik süresince profesyonel ve amatör astronomların gökyüzüne ilgi duyanlarla buluşması hedeflenmektedir. Şenlik süresince astronomi konulu temel bilgilerin verileceği görsel seminerler, gökyüzünü ve gökcisimlerini tanıtmaya yönelik teleskoplarla gözlemler, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ziyareti, çocuk yaştaki katılımcılara yönelik atölye çalışmaları, firma sergileri ve çeşitli yarışmalar yapılacaktır.

15. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nde bol yıldızlı bir gökyüzünün altında buluşmak üzere…

Başvurular 1 Temmuz 2012 tarihinde açılacaktır.

ULAŞIM
Gözlem Şenliği katılımcıları Antalya’ya kendi imkanları ile geldikten sonra şenliğin düzenleneceği Saklıkent’e ulaşmak için Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi Girişi’ndeki “Gözlem Şenliği İrtibat Noktası’ndan hareket edecek servisleri kullanacaklardır. Servisler 24 Ağustos 2012 tarihinde sabah saat 08:00 – 14:00 saatleri arasında Saklıkent’e sürekli bir şekilde ücretsiz olarak ulaşım sağlayacaklardır. Yaklaşık 1.5 saat sürecek bu servis hizmetinden yararlanabilmek için Kesin Katılımcı Listesi’nde yeralmak gerekmektedir. Servis’ten yararlanmayıp kendi imkanları ile Saklıkent’e ulaşmak isteyenler Antalya girişinden itibaren “Liman, Kemer, Akdeniz Üniversitesi” levhalarını takip ettikten sonra “Saklıkent Kayak Merkezi, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi” levhalarını takip ederek yaklaşık 60 km’lik bir yolculuktan sonra Saklıkent’e ulaşabilirler. Saklıkent yolunun son 30 km’si virajlı ve zemini yer yer bozuk olduğundan dikkatli gidilmesi ve arada en az bir “yüksek irtifaya uyum molası” verilmesi tavsiye edilir. Şenliğin sona ereceği 26 Ağustos 2012 Pazar günü katılımcılar Saklıkent’ten saat 09:00’dan itibaren kalkacak servislerle yine Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi’ne döneceklerdir. Bu sebeple, Antalya dışına seyahat edecek katılımcıların dönüş saatlerini mümkün olduğu kadar öğleden sonra ve akşam saatlerine göre ayarlamaları gerekmektedir.

 
Çeşitli nedenlerden dolayı Antalya’ya daha geç ulaşacak katılımcılar için aynı gün, aynı yerden saat 16:00’da hareket edecek şekilde son bir ek servis ve 25 Ağustos 2012 Cumartesi günü saat 10:00’da yine tek bir servis olacaktır.
 

KONAKLAMA
24 Ağustos 2012 Cuma günü Saklıkent’e ulaşan katılımcılar burada kendi imkanları ile (çadır, karavan, pansiyon vb.) 2 gece konaklayacaklardır. Çadır dışında az sayıda pansiyon ev şeklinde konaklama imkanları için Saklıkent Kooperatifi (0242 446 10 06) ile iletişime geçilmelidir. Çadırlı katılımcılar için şenlik alanında kamp yeri için düzenlemeler yapılacaktır. Çadır alanında, su, WC, duş vb altyapı hizmetleri katılımcılara ücretsiz olarak sağlanacaktır.

 
Saklıkent, deniz seviyesine göre 2000 metre yukarıda olduğu için yaz aylarında bile gece ısısı 10 C’nin altına düşebilmektedir. Bu nedenle, yanınızda uyku tulumu, battaniye, mat gibi malzemeleri bulundurmanızı, yağmur ihtimaline karşı çadırınızın su geçirmez özellikte olmasını öneriyoruz.
 

GİYİM
Gerek konaklama sırasında geceleri, gerekse de teleskoplarla açık havada gökyüzü gözlemleri sırasında uzun süreler boyunca soğuğu hissetmemek için gelirken yanınıza rüzgarlık, kazak, bere, mont, eldiven gibi kıyafetler almanız isabetli olacaktır.
Yüksekliğinden dolayı Saklıkent’teki Güneş’in morötesi etkilerinden korunmak için gündüz etkinlikleri sırasında açık havada mutlaka güneş gözlüğü, şapka, ince kumaştan uzun kollu giysi, güneş kremi kullanmanızda sağlık açısından büyük yarar vardır. Bu yüzden gelirken çantanıza bu tür malzemeleri de eklemeyi unutmayınız.
 

YİYECEK-İÇECEK
Şenlik alanında yemek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz şekilde düzenleme yapılacak ve uygun bir ücret karşılığında günde 3 öğün yemek imkanı sağlanacaktır. Ayrıca Saklıkent merkezde temel ihtiyaçlarınız için küçük bir market bulunmaktadır. Bunun dışında şenlik süresince ihtiyaç duyabileceğiniz özel yiyecek malzemelerini yanınızda getirebilirsiniz. Saklıkent doğal su kaynağına sahip olduğundan içme/kullanma amaçlı su sıkıntısı bulunmamaktadır.
SAĞLIK
Şenlik süresince bölgede tam donanımlı bir ambulans ve sağlık ekibi bulunacaktır. Yine de kullanmanız gereken özel ilaçlarınızı yanınızda getirmenizi önemle hatırlatırız

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.