TÜBİTAK Psikoloji Araştırma Projesi 7

TÜBİTAK Psikoloji Araştırma Projesi 7

Öğrencilerde Uyku Bozukluklarını Etkileyen Faktörler

Uyku beynin bir fonksiyonudur. Hiçbir hayati organın tamamen durmadan, hatta belli beyin bölümlerinin daha fazla çalışırken, vücudun diğer bölümlerinin dinlendirilmesi durumudur. Sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir zihin için uyku çok önemli bir faktördür.

Günümüz toplumunda insanlar, modern hayata ayak uydurabilmek adına uykuya gereken önemi vermez duruma gelmişlerdir. Bunun sonucu olarak uyku bozukluklarının gözle görülür biçimde artış göstermesi kaçınılmazdır. Biz çevremizdeki birçok insanın uyku bozukluklarından şikayetçi olup buna karşın bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını fark ettik. Bu durum, bizi bu konuyu araştırmaya teşvik etti.

Proje kapsamında yaptığımız araştırmalar doğrultusunda uyku hastalıklarının kişilerin sosyal yaşam ve psikolojik durumlarında önemli sorunlar teşkil ettiğini öğrendik. Bu nedenle bu durumu değerlendirmek amacıyla İzmir Atatürk Lisesi 9, 10, 11 ve 12. Sınıflardan seçtiğimiz 205 öğrenciye uyku hastalıklarıyla ilgili değerlendirmede bulunmak amacıyla Uyku Ölçeği; uyku hastalıklannın stres ve kaygıyla ilgisini inceleyip değerlendirmek amacıyla Beck Anksiyete(BA) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon ölçeği’ni (HAD Ölçeği) uyguladık. Sınav döneminde ve nispeten kaygının az olabileceği sınav öncesi dönemlerde uyguladığımız testleri karşılaştırarak artan sınav kaygısının olası uyku bozuklukları ile ilişkisini tespit etmeyi amaçladık.

Değerlendirmelerimiz doğrultusunda uyku hastalıklarına etki eden birtakım faktörler tespit ettik. Bunları:
• Kafein kullanımı
• Düzenli spor yapma
• Günlük uyku süresi
• Uyku pozisyonu şeklinde sıralayabiliriz.

Tespit ettiğimiz en önemli faktör ise anksiyete ve kaygı düzeyidir. Bu doğrultuda anket değerlendirmelerimiz kapsamında stres ve kaygının yalnızca günlük hayatımızı değil, uyku kalitemizi de etkilediğini belirledik.

İZMİR ATATÜRK LİSESİ

Danışman: Nilüfer Üzel

Proje Öğrencileri
CANSU SARI
ASLI FANUS