TÜBİTAK Kepez Bilim Merkezi İmzalarI Atıldı

Antalya’daki tarihi Dokuma Fabrikası’nda, Kepez Bilim Merkezi kurulması amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kepez Belediyesi arasında ön protokol imzalandı. Protokol metnine, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü imza attı.

İmza töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, teknolojinin ulaşılması uzak bir şey olduğuna yönelik yanlış inancın ortadan kaldırdıktan sonra önümüzün çok açılacağına inandığını ifade ederek, “Bizim için insan kaynağımıza erişmek önemli. Bilim ve teknoloji ile insanların kalbine, aklına hitap etmek çok önemli. Sadece hayallerle eski tabirle lafla peynir gemisi yürümüyor. Bilimi dokunabildiğimiz, yaşayabildiğimiz bir alana dönüştürmemiz lazım. Çocuklarımız daha erken yaşlarda iken, daha ilkokul çağlarında iken bazı şeylere özenip (ben doktor olacağım, ben elektronikle ilgileneceğim, ben malzemeye önem veriyorum, ben uzayı merak ediyorum) demektedirler. Çocukların özel ilgi alanını keşfettikten sonra, bunu iyi bir eğitim sistemi ile teknolojik boyuta taşımamız gerekiyor. Bilim Merkezleri bu açıdan son derece önemlidir” dedi.

Teknolojiyi herkesin, her topluluğun, her ülkenin bir araya getirebileceğini fakat burada kültür meselesinin önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. A. Arif Ergin, “Bir kültür meselesi, bir benlik meselesi, kim olduğunu anlama, bunu bir yerlere taşıma meselesi olmadığı sürece teknoloji ayakları bir dengeye oturmuyor. Kültürümüzle yoğrulmuş, Türk kimliği ile dünyaya hizmet edebilen bir yapıyı oluşturmamız lazım. Bu kültür bacağı da bizim için çok önemlidir” şeklinde konuştu.

“DOKUMA FABRİKASI ÇOK GÜZEL BİR TERCİH”

Teknolojik görünümlü binalarda bilim merkezleri yapmanın mümkün olduğunu, fakat bunun tarihi dokuyla her yerde yapılamayacağını kaydeden TÜBİTAK Başkanı Ergin, “O binaları burada da yaparsınız. Ama bir dokuma fabrikasını her yerde yapamazsınız. Tarihçesine baktığımızda kültürümüzle yoğrulmuş, bizim insanımızın bir parçası olmuş kültür mirası var ortada. O yüzden TÜBİTAK olarak Antalya Kepez Bilim Merkezi’nin kurulmasını çok önemsiyoruz. Dokuma fabrikası çok güzel bir tercih” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. A. Arif Ergin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bilim merkezi için bekleyen birçok il ve ilçemiz varken, etki analizi ile ne kadar büyük bir kitleye ulaşabileceğimize baktığımızda Antalya Kepez’in doğru bir tercih olduğuna inanıyoruz. Gelen turist sayısına baktığımızda, ulaşımı göz önünde bulundurduğumuzda ve merkeziliği dikkate aldığımızda Dokuma Fabrikası, Bilim Merkezi için çok güzel bir tercihtir.

Geçtiğimiz yıllarda açılmış bilim merkezleri var. Buralara kimlerin nereden geldiğinin analizini yapıyoruz. Konya Bilim Merkezi’ne Hakkari’den bile gelen katılımcıların olduğunu görüyoruz. Antalya’da bunun ülke sınırları ile sınırlı kalmayacağını, uluslararası boyutta da insanları cezbedebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda baktığımızda, Kepez Bilim Merkezi’nin insanı, teknolojiyi, kültürü bir araya getiren çok doğru bir yatırım olduğuna kalben eminim.”

Bilim Merkezleri’nin hep TÜBİTAK amblemi ile gittiğini, bu durumun yeterli olmadığını ifade eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, “Tek taş duvar olmaz. Belediyelerimizin bu konuda irade göstermeleri, siyasi desteği arkalarına almaları, siyasi hayatın da buna destek vermesi gerekiyor. Bugün bir ön protokole imza atıyoruz. Hayırlı olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen Antalya Büyükşehir ve Kepez Belediye Başkanlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Akdeniz Bölgesinin ilk bilim merkezi olacak olan Kepez Bilim Merkezi, 17 bin metrekarelik fabrika binası içerisinde 8 bin metrekarelik bir alana yapılacak.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.