TÜBİTAK Fizik Araştırma Projesi 2

TÜBİTAK Fizik Araştırma Projesi 2

Suyun Yüzey Geriliminin Hesaplanması Ve Suyun Yüzey Geriliminin Tuzun Derişimine Bağlı Değişimi
Deneyin Amacı: Amacımız, suyun yüzey gerilimini ve yüzey geriliminin tuz miktarına bağlı değişimini belirlemektir.
Kullanılan Yöntem Ve İşlemler: Projemizde önce kılcal dalgalar oluşturmak için bir düzenek hazırladık. Bir hoparlörün üstüne ince ve hafif bir alüminyum tel monte ettik. Sinyal üreticisi ile hoparlar farklı frekanslarda titrettik. Bu şekilde suyun yüzeyini istediğimiz frekansta tireştirerek kılcal dalgalar elde ettik.
Lazer ışığını belli bir açı ile kılcal dalgaların üzerine düşürdük. Yansıyan ışınlar ekran üzerinde girişim deseni oluşturdu.

Suyun yüzey gerilimi bulmak için sinyal üreticisini farklı frekanslara ayarlayarak aşağıdaki ölçümleri aldık ve suyun yüzey gerilimini elde etmek için grafikler oluşturduk. o= wJp/ k3 olduğundan w*p-k} grafiğini oluşturduk, bu grafiğin eğiminden suyun yüzey gerilimini hesapladık ve hata hesabı yaptık. Suya farklı miktarlarda tuz ekleyerek farklı derişimde tuz çözeltileri elde ettik. Bu tuz çözeltilerini de aynı düzenek ile titreştirerek girişim deseni oluşturduk ve yüzey gerilimlerini ölçtük.

Gözlemler/Veri/Bulgular: Lazer ışığını belli bir açı ile kılcal dalgaların üzerine düşürdüğümüzde yansıyan ışınlar ekran üzerinde girişim deseni oluşturdu. Suyun yüzey gerilimini 0,0701 N/m olarak %3,7 hata ile hesapladık.

Sonuçlar:
1. Suyun yüzey gerilimini %3,7 hata ile hesapladık. Bu tekniği ilk defa kullandık, daha hassas ayarlarla ve alışkanlık kazandıkça hata payını azaltabiliriz.
2. Suyun yüzey gerilimi tuz miktarına bağlı olarak lineer artmaktadır.
3. Bu yöntem diğer sıvıların yüzey gerilimini hesaplamada kullanılabilir.
4. Bu yöntem başka katkıların suyun yüzey gerilimini nasıl değiştirdiğini bulmada kullanılabilir.
5. Ölçümlerimizi daha isabetli yapmak amacıyla oluşturduğumuz girişim desenlerinin fotoğrafını bilgisayar ortamında incelemeye karar verdik.

ANKARA ÖZEL ATLANTİK AHMET ULUSOY FEN LİSESİ
Danışman: Murat Koksal

Proje Öğrencileri
SELÇUK BAŞDEMİR
AHMET BURAK ÇATLI