Ana SayfaOkul Eğitim HaberleriTÜBİTAK Coğrafya Araştırma Projesi 16

TÜBİTAK Coğrafya Araştırma Projesi 16

TÜBİTAK Coğrafya Araştırma Projesi 16

Toprak-İnsan İlişkisinin Biçimlendirdiği Döngüsel Zaman Algısının Alternatif Takvim Bağlamında Analizi
Tüm dünyadaki sürece paralel olarak, verimli topraklara sahip olan ülkemizde de sanayileşmenin etkisi oldukça artmıştır. Gün geçtikçe verimli tarım alanlarının yerini fabrikalar almaktadır. Bu durum yanlış sanayileşmenin bir göstergesidir. Ülkemize baktığımızda: Bundan 50 yıl öncesinde halk arasında kullanılan; yaşanılan coğrafyayı ve halkın geçimlerini sağlamak için uğraştıkları işleri (tarım ve hayvancılık) yansıtan, halk takviminin şu an da kullanılmaması, genç nesiller tarafından bilinmemesi, tarım kültürümüzün örselendiğinin, gitgide yitirildiğinin bir göstergesidir. Günümüzde Batı’nın; mekanikleştirdiği, ruhsuzlaştırdığı, modernlikle ve sanayileşmeyle birlikte bize fazlasıyla benimsetilen bir zaman algısı vardır. Batı’daki zaman, lineer, keskin ve köşeliyken Doğu’daki zaman, döngüseldir. Ve bu döngüselliği sağlayan insanla toprak arasındaki ilişkidir. Günümüzde gelişmişlik ve ilerleme algısı toprağın ve mekânın reddi olarak karşımıza çıkar.

Halk takviminden yola çıkarak tarımın önemine ve tarım toplumu olduğumuzun unutturuluşuna dikkat çekmek, halk takvimi aracılığıyla genç nesillere tarıma dayalı olan kültürümüzü aktarmak ve bu kültürü canlı tutmak amaçlanmıştır.

Çalışma kapsamında yapılan araştırma, inceleme, anket ve mülâkat sonuçları unutulmaya yüz tutan ve coğrafya ile iç içe olan bu halk kültürü öğesini ilginç ayrıntılarıyla ortaya çıkarmıştır.

SAKARYA CEMİL MERİÇ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ
Danışman: Ahmet Kaim

Proje Öğrencileri
ALEYNA PAMUKLAR
NEŞE GUL OZCAN

Editör
Editörhttp://www.bilimsenligi.com/
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.