TÜBİTAK Coğrafya Araştırma Projesi 14

TÜBİTAK Coğrafya Araştırma Projesi 14

Tarım Ürünlerini Karga Ve Domuz Gibi Yabani Hayvanlardan Koruma Düzeneği (Anamur Örneğinde)

Mersin’in bir ilçesi olan Anamur Türkiye’nin en güney kesiminde yer alır. Güneyinde Akdeniz vardır, ilçenin kırsal kesimi oldukça dağlıktır ve ormanlarla kaplıdır. Bu durum yabani hayvanlardan domuz ve alakarga başta olmak üzere yabani hayvanların çoğalmasına elverişli ortam oluşturmuştur. Yaklaşık 28.000 nüfusa sahip kırsal kesimde halkın en önemli geçim kaynağı tarımdır.Tarım ürünlerinin başında çilek, buğday, yer fıstığı, narenciye ve mısır gelmektedir.
İlçemizin kırsal kesiminin dağlık olması nedeniyle tarım alanlarının küçük ve parçalı olduğu, çiftçilerin % 80′ inin 8 dönüm ve daha aşağı miktarda tarla ekip-biçtiği, alakarga ve domuzların zararı nedeniyle ortalama % 10 daha az gelir elde edildiği tespit edildi.

Çiftçilerin ürünlerini korumak için tarlalarım beklemek, tuzak kurmak gibi faaliyetlerde bulundukları ancak zararları engelleyemedikleri belirlendi.

Geliştirilen *Tanm ürünlerini alakarga ve domuz gibi yabani hayvanlardan koruma düzeneği* çıkardığı değişik seslerle ve hareketlerle alakarga ve domuzun tarlalara girmesini engelleyecektir. Böylece çiftçilerin ortalama % 10’luk gelir kaybı ortadan kalktığı gibi tarla beklemek, tuzak kurmak gibi ek işlerden de kurtulmuş olacaklardır. Çok düşük maliyetlerle ve çevreden temin edilebilecek malzemelerle yapılabilir olması düzeneğimizin kullanışlılığını arttırmaktadır. Çevreye zarar vermeden soruna çözüm oluşturması bir başka üstünlüğüdür.MERSİN

ANAMUR ANADOLU LİSESİ
Danışman: Ali Aydın

Proje Öğrencileri
UMUT DENİZ