Tübitak 4007 Mezopotamya Bilim Şenliği

Mezopotamya Bilim Şenliği
Tübitak 4007 Mezopotamya Bilim Şenliği

Tübitak 4007 kapsamında Diyarbakır Sümer Park’ta 7-8-9 Ekim 2021 tarihindeki Mezopotamya Bilim şenliğimizde 40 farklı atölye, 8 farklı seminer ve 2 farklı sergi yer alacaktır. Her bir etkinlik için özel alanlar tahsis edilmiş olup, tarih ve saatleri de belirlenmiştir.

7’den 70’e tüm insanlara bilimsel çalışmalarla tanışma fırsatı sunmak ve bilimin değiştirici gücünü, bilimle uğraşmanın sağlayabileceği faydaları görebilmelerine olanak tanımak amacında olacaktır. Etkinliklerimiz sayesinde o güne kadar bilimsel faaliyetlerde bulunmamış insanlar bile bilim ile tanışma fırsatı bulacaklardır. Bilimin, korkulan, sıkıcı olarak görülen, pek de sevilmeyen konumundan çıkıp aslında her kesimden insanın hayatının bir noktasına dokunduğu veya dokunması gerektiği konusunda çalışmalar yapılacaktır. Bu amaçla atölye çalışmaları ve etkinliklerimiz aktif öğrenme modellerinden ‘Dale Yaşantı Konisi’ dikkate alınarak, katılımcılarımıza bilimsel süreçleri, yaparak ve yaşayarak öğrenmeleri imkânı tanınacaktır.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, Türkiye’nin en köklü Üniversitelerinden olan Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü, gibi kurumlarla protokol imzalanmıştır. Bu kurumlardan festival için kullanılacak yer, sahne-ses sistemi, çadır, masa, sandalye, elektrik bağlantısı, akademisyen desteği ve kendi faaliyetlerinden örnekleri alanda sunmaları noktasında anlaşmalar yapılmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü, TRT ve YEŞİLAY gibi kurumlardan destek mektupları alınmıştır.

Binlerce yıllık tarihi geçmişi, bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen UNESCO Dünya Miras Listesinde de bulunan medeniyet izleri ve kültürü ile şehrimizin farklı mekânları kullanılarak, halkımızın bilimsel etkinliklere tanıklığı ve katılımı sağlanacaktır. Bu amaçla çeşitli eğlenceli bilimsel etkinlikler, uygulama atölyeleri, sergiler, yarışmalar, akademisyenlerin katılımı ile seminerler düzenlenecektir. Bilimin birçok alanından örneklerin sunulacağı atölyelerimiz ile tüm yaştan ve eğitim seviyesinden katılımcımızın ilgilerini çekebilecek etkinlikler planlanmıştır. Projemiz sayesinde şehrimizin binlerce yıl önce olduğu gibi bilimle, teknolojiyle ve sanatla anılması ve benzer faaliyetlerin görünürlüğünün artırılması amaçlanmaktadır.

ATÖLYELER
1. Arttırılmış Gerçeklik ile Öğreniyorum
2. Sayfaların Gizemli Dünyası
3. Meyvelerle Müzik
4. Muzun DNA İzolasyonu
5. Marakas Yapımı
6. Çoraptan Kukla Yapımı
7. Rüzgar Gülü Yapımı
8. Hat ve Matematik
9. Ebru Atölyesi
10. Origami Atölyesi
11. Kare Karalama Oyunu ile Kodlamaya İlk Adım
12. Yaratıcı Drama
13. Faraday Kafesi Deneyi
14. Park Oryantiringi
15. Akıllı Araç
16. Zeka/Strateji Oyunları
17. İlk Arabam
18. Gördüm, Kaçtım
19. Denge Oyunları
20. Taş Boyama
21. Nişastanın Gücü
22. Mum Yapımı
23. Asitlenen Okyanuslar Yol Olan Ekosistemi
24. Müzik Her Yerde
25. Kalemim 3D
26. Robot : mBot
27. Polistiren Köpüğün Kimyasal Değişimi
28. Güneş Saati
29. Teleskobun Yapısı
30. El Planetaryumu Yapımı
31. Masallarla Yolculuğa Çıkalım
32. Hangi Ağaç, Hangi Tohum
33. Zamanda Yolculuk
34. Sabunumuzu Kendimiz Yaptık
35. Renkli Batik Yapımı
36. Satranç Atölyesi
37. 3d Kalem Atölyesi
38. Sanat Eserimizin Parçası Ol
39. Bulut Odası
40. Gökatlası İle Gökyüzünü Tanımak

SEMİNERLER
1. Mühendislik Tasarım Süreci Kapsamında Stem
2. Nanoteknoloji ve Uygulama Alanları
3. Plastik Hayatlar ve Kanser
4. Evrende Temel Astronomi Konuları
5. Böcek Koleksiyonu ve Sunumu
6. Zerzevan Kalesi
7. Amida Höyük
8. Küresel İklim Değişikliği ve Beklenen Sonuçları

SERGİLER
1. Fosiller ve Endemik Böcekler
2. Fotoğrafçılık

mezopotamyabilimsenligi.com