TÜBİTAK 4007 Afet Bölgesi Bilim Her Yerde Özel Destek Çağrısı

TÜBİTAK 4007 Bilim Her Yerde
TÜBİTAK 4007

Ülkemizde yaşanılan depremlerden doğrudan etkilenen 11 ilimiz (Adana, Adıyaman,
Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) ve bir ilçemizde (Sivas ili Gürün ilçesi) deprem sonrası gerçekleştirilecek uygulamalı etkinlikleri destekleme amaçlı hazırlanmıştır.

Ülke genelinden önerilebilecek proje etkinlikleri bahsi geçen il ve ilçelerde gerçekleştirilecektir.
Çağrı ile bilim kültürü ve iletişiminin toplumda yaygınlaştırılması, katılımcılara bilimsel bilginin ulaştırılması ve bilim-teknoloji ile toplum arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla artırılması amaçlanmaktadır.

Belirtilen çağrı alanlarında katılımcılarda farkındalık oluşturan, katılımcılara bilimsel bilgiye ve bilim insanına yönelik olumlu bakış açısı kazandıran ve bilimsel düşünme becerileri sağlayan etkileşimli uygulamalar içeren faaliyetler, çağrı kapsamını oluşturur. Deprem bölgesinde yaşayan toplumun yaşama uyum sürecini destekleyen bilimsel faaliyetler çağrı kapsamına girer.

Programın hedef kitlesi; okul öncesinden liseye tüm öğrencilerdir. Etkinlikler; konteyner ve çadır kentlerdeki öğrencilere yönelik olarak kurgulanacaktır.

Çağrı Alanları
Doğa Bilimleri
Mühendislik ve Teknoloji Alanları
Sosyal ve Beşeri Bilimler
Tarımsal Bilimler
Tıbbi Bilimler

Proje önerisi, hedef kitlenin yaş grupları ve eğitim seviyeleri dikkate alınarak en az 10 etkinlikten oluşacak şekilde planlanır. Her bir etkinliğin hedef kitlesi belirtilir. Proje önerisinde atölyeler planlanırken Tablo 1’de belirtilen yöntem, teknik ve/veya etkinlik türlerini içermesine dikkat edilmelidir.

Tablo 1. Yöntem, teknik ve etkinlik türleri
Artırılmış/sanal/karma gerçeklik
Oyunlaştırma
Animasyon ve benzetim (simülasyon)
Proje tabanlı uygulamalar
Argümantasyon
Sergi ve gösteriler
Bilgi işlemsel düşünme
Söyleşi, seminer, panel ve çalıştaylar
Deneysel uygulamalar
STEAM
Dijital oyun / öyküleme
Tahmin et – Gözle – Açıkla
E-öğrenme uygulamaları Yaratıcı drama
Mobil uygulamalar
Diğer atölye çalışmaları

Etkinliklerin yüz yüze etkileşimli olarak düzenlenmesi beklenmektedir. Sadece konuşmacıların olduğu etkinlikler çevrim içi olarak düzenlenebilir.

Proje Yürütücüsü Olma Koşulları
a. Türkiye’de ikamet eden T.C. vatandaşı olmak
b. En az lisans derecesine sahip olmak,
c. Kamu kurum/kuruluşları, üniversiteler, belediyeler, kamunun veya belediye iştiraklerinin işlettiği bilim merkezlerinde tam zamanlı ve kadrolu çalışan olmak.

Başvuru Süreci
a. Programa başvuru sadece çevrim içi olarak yapılır. Başvuruya ait tüm bilgi ve belgeler, başvuru sistemine yüklenir. TÜBİTAK’a basılı evrak gönderilmez.
b. Proje başvurusu yapılabilmesi için tüm başvuru sahiplerinin (proje yürütücülerinin) öncelikle Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) hesabının bulunması gerekir. ARBİS hesabı bulunmayan başvuru sahipleri, http://arbis.tubitak.gov.tr adresinden kayıt olabilir. ARBİS kaydını tamamlayan başvuru sahipleri (proje yürütücüleri) başvurularını bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr adresinden yapabilirler. Panelde, proje ekibinin yetkinliği özgeçmiş bilgilerine göre değerlendirildiğinden ARBİS hesaplarında tüm bilgiler sunulur. Proje ekibinin tamamımın ARBİS özgeçmişleri güncel ve tamamlanmış olmalıdır. Proje ekibinin tamamının ARBİS özgeçmişlerinde projedeki görev ve sorumlulukları ile ilişkili bilgi ve tecrübelerini yansıtan çalışmalarını belirtmesi gerekmektedir.
c. Proje Öneri Formu’nun ve proje başvuru sisteminin ilgili alanlarında projede önerilen tüm
etkinliklerin tanımı, amacı ve yöntemi sunulur. Hedef kitle tanımı, hedef kitle sayısına ulaşmak için gerçekleştirilecek çalışmalar, etkinliğin konusu ve kapsamı, ayrıntılı etkinlik programı, ölçme ve değerlendirme yöntem ve araçları, etkinliklerde kullanılacak yöntem ve teknikler sunulur.
Ayrıca atölye liderlerinin ve konuşmacıların proje kapsamında yürütecekleri faaliyetler
konusundaki yeterlikleri/yetkinlikleri ile alınacak sağlık/güvenlik önlemleri hakkında bilgi sunulur.
Risk analizi yapılır.
d. http://www.tubitak.gov.tr/4007 adresinde yer alan güncel Proje Öneri Formu doldurularak .odt, .doc ya da .docx formatında Proje Başvuru Sistemi’ ne yüklenir.
e. Proje öneri formunda yer alan her bir bölüm kapsamında belirtilen açıklamalar dikkate alınmadan ya da eksik hazırlanan projeler değerlendirmeye alınmaz.
f. Proje öneri formunda belirtilen sayfa sınırlaması (20 sayfa) dikkate alınmadan yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.
g. Hizmet içi ve öncesi öğretmen yetiştirme ve diğer branşlardaki eğitim programları kapsamında bulunan herhangi bir faaliyetin (seminer, konferans, laboratuvar çalışması vb.) uygulaması, tekrarı, saha çalışması, pekiştirilmesi vb. etkinlikler, Yükseköğretim öncesi örgün eğitime yönelik hazırlanan öğretim programlarında yer alan veya yapılması öngörülen etkinliklerin uygulaması tekrarı, saha çalışması, pekiştirilmesi vb. içeren faaliyetler, sadece teorik anlatımlara dayalı sunu, seminer ve konferanslar, sadece bilinçlendirmeye yönelik kampanya türü faaliyetler, katılımcıları tamamen özel eğitim kurumlarından olan projeler, belirli bir yarışmaya veya sınava hazırlık amaçlı etkinlikler, bu çağrı kapsamında desteklenmez.
h. Bilimsel yönü olmayan oyunlara, sağlık ve güvenlik açısından uygun olmayan (kan grubu tayini, şeker ölçümü, ispirto ocağı vb.) etkinliklerine ve kimyasal maddelerle gerçekleştirilen (tehlikelere neden olabilecek) etkinliklere yer verilmemelidir.
i. Atölyelerde olası risk ve tehlikelere neden olabilecek araç-gereçlerin (havya, silikon tabancası gibi) kullanımında dikkate alınacak güvenlik tedbirleri proje önerisinde açıklanmalıdır.
j. Projenin gerçekleştirilebilmesi için gerekli izin belgeleri (AFAD, merkezi ve/veya yerel
yönetimler) başvuru aşamasında sisteme yüklenebilir. Desteklenmesine karar verilen projeler için taraflarca imzalanmış izin belgeleri (daha önce sisteme yüklenmediyse) sözleşme öncesinde 6 4007 AFET BÖLGESİ BİLİM HER YERDE ÖZEL DESTEK ÇAĞRISI
TÜBİTAK’a e-posta ile gönderilmelidir.
k. Proje kapsamında yer alacak etkinlikler en az üç (3) gün olacak şekilde planlanır. Tüm etkinlikler, 09:00 – 17:00 saatleri arasında gerçekleştirilir. Proje etkinlikleri kapsam ve içerik doğrultusunda saat 17:00’dan sonra da devam edebilir.
l. Katılımcı sayısı kotası bulunmamaktadır.
m. Projede görev alacak asil personelin yanı sıra, her bir görev için aynı veya yakın niteliklere sahip yedek personel (atölye lideri, konuşmacı vb.) listesi proje önerisinde sunulur. Asil personelin görev yapamadığı durumlarda yedek personel asilin yerine görevlendirilebilir. Bu durum en kısa sürede bt4007@tubitak.gov.tr adresindenTÜBİTAK’a bildirilir.
n. Projede ihtiyaç duyulan rehber sayısı gerekçelendirilerek açıklanmalıdır. Rehberlerin atölyelerdeki görev ve sorumlulukları etkinlik konu ve kapsamı formunda açıkça belirtilmelidir. Rehber; Atölye Lideri görevini yürütemez.
o. Daha önce sunulmuş olan projeler için, ilk sunulan proje önerisinde hak sahibi olarak adı geçip yeni sunulan proje önerisinde hak sahibi olarak adı geçmeyen kişi/kişiler olması halinde “feragat formu” imzalı olarak taratılıp başvuru sistemine yüklenmelidir. Feragat formu gerekli olan projelerde, feragat formu proje önerisi ile sisteme yüklenmediği takdirde proje önerisi panel değerlendirilmesine alınmadan iade edilir.
r. Başvuru sahibinin, başvuru sistemindeki aşamaları takip ederek başvuruya ilişkin tüm bilgileri doldurması, başvuruyu onaylaması ve başvurunun proje yürütücüsü ile yürütücü kurum/kuruluş üst düzey yetkilisi tarafından E-imza ile imzalanması gerekir. Kurum/kuruluş üst düzey yetkilisi yerine yetkili temsilci imzalıyorsa ilgili kişinin yetki belgesinin sisteme yüklenmesi zorunludur.
Kurum/kuruluş üst düzey yetkilileri Tablo 3’de belirtilmiştir.
s. Proje/Yürütücü kuruluş niteliğine göre gerekli ise, Yasal/Özel İzin Belgesi, Destek Mektupları, Etik Kurul Onay Belgesi ve Ticaret Sicil Gazetesi imzalı olarak taratılarak başvuru sistemine yüklenir.
Bununla birlikte, bahsi geçen bu belgeler projenin desteklenmesine karar verilmesinden sonra da istenilen formatta e-posta yoluyla TÜBİTAK’a gönderilebilir. Örnek Etik Kurul Onay Belgesi’ne 4007 program sayfasından ulaşabilirsiniz.

DESTEK MİKTARI VE KAPSAMI
Destek üst limiti, 75.000-TL (KDVdâhil)’dir.

İLETİŞİM
Tüm duyurular ve bildirimler için : http://www.tubitak.gov.tr/4007
Proje başvuru ve yürütme süreci ile ilgili sorularınız için : bt4007@tubitak.gov.tr
Mali konular ve sözleşmelerile ilgili sorularınız için : bito-mades-proje@tubitak.gov.tr