TÜBİTAK 4004 “Okul Öncesi Öğrencilerine Yönelik Ağaç Bilim Okulu” Projesi “Küçük yaşlardan itibaren çevresel sorumluk bilinci” mottosu ile çevre eğitimine ışık ve farkındalık oluşturuyor…

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında, 2017-2018 çağrı döneminde ikinci kez “118B518” proje numarası ile desteklenmeye karar verilen “Okul Öncesi Öğrencilerine Yönelik Ağaç Bilim Okulu” projesi Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Pınar KÖSEOĞLU’nun yürütücülüğünde gerçekleştirilmiştir.

Çevre sorunlarının gün geçtikçe arttığı günümüzde, sürdürülebilir bir yaşam için okul öncesi döneminin öneminden yola çıkılan “Okul Öncesi Öğrencilerine Yönelik Ağaç Bilim Okulu” projesinin mottosu; “Küçük yaşlardan itibaren çevresel sorumluk bilinci” olup, bu motto çerçevesinde okulöncesi öğretmen ve öğrencilerine yönelik eğitimlerle iki aşamalı olarak yürütülmüştür.

Hacettepe Üniversitesi ve Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ve Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği’nin gönüllü desteği ile, etkileşimli etkinliklerle katılımcıların aktif öğrenme ilkelerine göre bir öğrenme süreci yaşamaları hedeflenen projenin hedef kitlesini, Etimesgut ilçesinde öğrenim gören 60-66 aylık 120 okulöncesi öğrencisi ve 30 okul öncesi öğretmeninden oluşturmuştur.

Projenin uygulama alanı; ağaç çeşitliliği bakımından zengin olan Ankara’nın Kahramankazan İlçesi’ndeki Yazıbeyli Mahallesinde bulunan Ütopya Sanat Bilim ve Oyun Merkezi’nde, 25.10-26.10.2018’de okulöncesi öğretmen eğitimi; 30.10-31.10.2018- 01.11.2018’de ise okulöncesi öğrenci eğitimi olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirilen proje toplam 5 gün sürmüştür.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Pınar KÖSEOĞLU proje hakkında şu sözleri belirtiyor: “2014 yılında büyük bir heyecanla adeta küçük bir tohum olan projemizi toprağa ektiğimizde, yol arkadaşlarımız olan proje uzmanları Bilim Uzmanı Özlem Öznur GÖKBULUT ve Esma PEHLİVANOĞLU’nun can suyu olduğu tohumdan küçük bir fidan olup yeşeren projemiz, çok değerli eğitmen Hocalarımızın bilgi ve birikimiyle bugün kök salıp koca bir ağaç haline geldiğini görmek ve okulöncesi öğretmenlerinin de projeden edindiği bilgi ve tecrübelerini adeta ağacın tozlaşarak etrafa dağılacağından emin olmak bizi çok sevindirdi”.

Proje süresince yapılan etkinlikler Projenin web sitesi ), facebook grubu (https://www.facebook.com/groups/800396916703142/) ve instagram hesabından (https://www.instagram.com/tubitak4004agacbilimokulu/) proje katılımcıları olan okulöncesi öğretmenleri, okulöncesi öğrencilerinin velileri ve tüm ilgililerle paylaşılmıştır.

Proje sonrası okulöncesi öğretmenlerin, projede uygulanan etkinlikleri okullarında da uygulamaları öğretmenlerin proje süresince elde ettikleri kazanımların kalıcılığını göstermektedir. Bu sayede de, projenin yaygın etkisi gerçekleştirilmektedir. Öğretmenler okullarında yaptıkları etkinlikler, proje uygulama öncesi oluşturulan Whatsapp grubundan proje ekibi ile paylaşmışlardır. Öğretmenlerin paylaşılması/geri bildirimleri izin alınarak projeye ait sayfalarda (web sitesi, facebook sayfası ve instagram hesabı) paylaşılmıştır.

İki aşamalı olarak gerçekleştirilen projede veri toplama aracı olarak; Ütopya Verilen Ağacı Tanı Testi (ÜVAT), drama yöntemi, resim çizme tekniği ve proje değerlendirmesi için görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen bulgulardan “Okulöncesi Öğrencilerine Yönelik Ağaç Bilim Okulu” Projesi’nin okulöncesi öğretmenlerine doğa ve ağaç eğitimi bakımdan proje süresince uygulanan etkinliklerin sürdürülebilir çevre bilinci gereksinimlerine yanıt verdiği ve bu gereksinimleri karşılamaya yönelik öğretmenlere fırsatlar sunduğu söylenebilir. Ayrıca, projenin değerlendirilme çıktılarından proje eğitim sürecinin okulöncesi öğretmenleri için anlamlı bir çerçeve sunduğunu da desteklemektedir. Aynı zamanda proje eğitimi süreci boyunca hem öğretmenlerin hem öğrencilerin uygulama ve öğrenme sürecinden zevk aldıkları gözlenmiştir.

Küçük yaştan itibaren çevresel sorumluk bilinci ile 2014’de yola çıkılan “Okulöncesi Öğrencilerine Yönelik Ağaçbilim Okulu” geçmişin izleri geleceğin KORKULARI değil, geleceğin AYDINLIĞI olsun diye yoluna devam ediyor…