TÜBİTAK 4004 “İstatistiği Doğada Öğren” Öğretmen Eğitimi

TÜBİTAK 4004
TÜBİTAK 4004

İstatistiğin günlük yaşamda yararlı oluşu, ilköğretimden üniversiteye kadar öğretim programlarında yer almasıyla sonuçlanmıştır. İstatistik öğretimi; veri toplama, veri analizi ve analizlerden elde edilen sonuçların yorumu gibi önemli becerileri kapsamaktadır. Öğrencilerin istatistiksel becerilerini geliştirmenin yolu, öncelikle öğretmenlerin bu becerileri kazanmasından ve sonrasında da öğrencilerine kazandırmasından geçmektedir. Ancak istatistik, ülkemizde öğretim programlarına geç girmesi nedeniyle öğretmenlerin en hazırlıksız olduğu konulardandır. Özellikle her türlü verinin kayıt altına alındığı günümüzde, öğretmenlerin de ulaştıkları sayısal bilgiyi düzenleme, görselleştirme ve yorumlama ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır.

Bu nedenle, projenin hedef kitlesi, geleceğimizin teminatlarını yetiştiren ve toplumda öğrenmenin kritik noktasında duran öğretmenlerimizdir.

İstatistik öğretiminin genellikle sınıflar içerisinde sınırlandırılarak yapılması, edinilen bilgilerin kalıcılıktan ve uygulanabilirlikten uzaklaşmasına neden olmaktadır.

Bu nedenle istatistiği sevdirerek öğretmenin bir yolu; gerçek verileri kişilerin kendilerinin toplamasına imkan vermektir. Proje, bu imkanı öğretmenlere sunacak uygulamalı eğitimlerden oluşmaktadır.

Projeye Dair
Projedeki eğitimler, doğa bilimleri uygulamaları açısından zengin bir bitki örtüsüne sahip Kastamonu ve Çankırı illeri sınırlarında yer alan Ilgaz Dağları’nın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirilecektir.

Proje kapsamında 36 öğretmene, konusunda uzman öğretim üyeleri tarafından istatistik ve doğa eğitimi disiplinlerarası bir bakış açısı ile verilecektir.

Öğretmenlerin gruplar halinde aktif olarak etkinliklere katılımları sağlanacak ve bilimsel olguları incelemeleri için motivasyonları, merak duyguları, araştırma, sorgulama ve öğrenme istekleri arttırılacaktır. Projeden beklenen yaygın ve sürdürülebilir etkinin sağlanması için de klasik öğrenme yöntemlerinden farklı olarak “Merak et, Öğren ve Uygula” modeli tercih edilecektir.

Eğitim süresince karasal ekosistemlerle ilgili uygulamalar Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda
Tatlı su ekosistemleriyle ilgili uygulamalar Dipsiz Göl Milli Parkı’nda
Deniz ekosistemleriyle ilgili uygulamalar da İnebolu ve civarında düzenlenecektir.

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ
Prof. Dr. Gamze Özel Kadılar

Proje Detayları için :

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.