Büyük veri çağında öğretim programlarından günlük yaşama bireylerin istatistiksel bilgileri anlama ve kullanma ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. İstatistik ve veri okuryazarlığına olan bu ihtiyacı karşılayabilmek geleceğin mimarı öğretmenlere istatistiksel bilgileri doğada uygulamalı olarak aktarılması ile mümkündür.
İstatistik ve son yıllarda popüler hale gelen veri bilimi; geçmişi anlamanın, bugünü yönetmenin ve geleceği planlamanın anahtarıdır. Bu nedenle istatistik ve veri biliminden sosyal bilimlerden mühendisliğe, fen bilimlerinden doğa bilimlerine kadar pek çok alanda yararlanılmaktadır.
Günümüzde her alanda yaşanan bilgi ve veri patlaması, istatistik ve veri bilimine olan ihtiyacı daha da artırmıştır. Bunun bir sonucu olarak veri ve istatistik içerikli derslere pek çok öğretim programında yer verilmeye başlanmıştır. Ancak birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de istatistik öğretimi; sütun ve pasta grafiklerinin çizdirilmesi, ortalama ve varyans hesaplarının yapılması ile sınırlı kalınmakta; veri toplama, okuma ve yorumlama gibi kavramsal anlamanın üzerinde yeterince durulmamaktadır. Bu durum, öğrencilerin istatistik okuryazarlığı ve çözümsel düşünme becerisi açısından zayıf bir temele sahip olmalarına neden olmaktadır. Öğrencilerin istatistik okuryazarlıklarının güçlendirilmesi ancak, problem çözme ve yorumlamayı gerçek yaşamdaki uygulamalar ile öğreten öğretmenler ile mümkündür.
İstatistik eğitimi, bir öğrencinin analitik düşünce yapısına sahip olması ve yorumlama yeteneğini güçlendirmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Öğrencilerin istatistik konularını zor ve sıkıcı bulmadan severek öğrenebilmeleri, öğretmenlerin istatistiği ezbere dayandırmadan gerçek yaşama ait veri ve uygulamalar ile öğretebilmesine bağlıdır. Bu açıdan doğa, bir öğretmenin öğrencisine basit, eğlenceli ve eğitici bir biçimde veri toplamayı sunabileceği açık bir laboratuvar niteliğindedir. Doğa sayesinde öğretmenlerin “neden-sonuç” ilişkisini kavraması ve öğrencilerine daha kolay aktarması, yine doğa sayesinde öğrencilerinde farkındalık yaratması ve edindikleri bilgileri içselleştirmelerine ve pekiştirmelerine yardımcı olması sağlanabilir.
Proje kapsamında öğretmenlerin doğada bizzat yaşayarak, dokunarak, gözlemleyerek ve ölçerek istatistik ve veri bilimini sevmesinin ve doğayla ilgili bilgilerinin pekiştirilmesinin sağlanacağı düşünülmüştür. Bu nedenle, projenin hedef kitlesi öğretmenler olarak belirlenmiştir.
Eğitim Alanları
Küre Dağları Milli Parkı
Yenice Ormanları
Safranbolu Kent Ormanı
Sırçalı Kanyonu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
Tokatlı Kanyonu
Hedef Kitle:
1-Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okullarda Çalışan Öğretmenler
2- Lisansüstü Öğrenciler
Etkinlik konu başlıkları
Doğada Renkli ve Müzikli Balonlar ile Tanışma
Amfibi ve Sürüngenlerin Gizemli Dünyası
Doğa, Felsefe ve İstatistik
Toprak Ana ile Eğlenceli İstatistikler
Doğanın Rengi: Biyoçeşitlilik
Safran Batı Karadeniz’de Çiçek Açıyor
Sudan İstatistik
Yaban Hayatı Gözlemciliği
Covid-19 Aşı Termosu Tasarlıyoruz
İklim Değişimi ve Karbon Ayak İzi Ölçümü
Doğadaki Satranç: Oryantiring
SPSS ile Ekolojik Veri Analizi
Grafikler ile Tabiat Atölyesi
Doğa Bir Bilmece
Sucul Ekosistemlerin İstatistiği
Doğada İstatistiksel Bir Yürüyüş
Tabiat Okulu
Doğada Dart Sporu ve Olasılık
Yılan ve Merdiven Oyunu
PAST ile Korelasyon Analizi
Yakala Tekrar Yakala Oyunu
Ekolojide Weka ile Yapay Zeka ve Veri Madenciliği Uygulamaları
Doğanın Gizli Kahramanları: Böcekler
Tabiat Sanattır
PAST ile Regresyon Analizi
Koru ve Baltalık Orman Alanları Grafikleyelim
İnfografik Atölyesi: Türkiye’de Orman Yangınlarını Önlemede Bize Düşenler
Caretta caretta İnsanoğluna Sesleniyor
Ekolojik Tahmin Oyunu
Hayat Ağacı
Yeşil Yaşam İnfografik Sergisi
İstatistik ve Doğanın Geleceği Paneli
Detay ve Başvuru:
https://kantitatifekoloji.net/istatistikdogada/index.php
TÜBİTAK 4004 Eğitimleri için sayfamızı ziyaret ediniz.