TÜBİTAK 4004 DOĞA EĞİTİMİ ve BİLİM OKULLARI
DOĞADAN TASARIMA: BİR BİLİM YOLCULUĞU
İçinde bulunduğumuz çağda insanlık; iklim değişikliği, küresel ısınma, hızla artan enerji ihtiyacı, su ve besin kaynaklarının azalması gibi birçok problem ile karşı karşıyadır. 21. Yüzyılda yetişen bireylerin çağın bu problemlerine ve ihtiyaçlarına sürdürülebilir çözümler üretmesi beklenmektedir. Doğanın benzer problemlere karşı kendi içerisinde nasıl yapı ve sistemler geliştirdiğini keşfetmek etkili ve verimli çözümler üretmek için önemli bir ip ucu ve ilham kaynağıdır. Tübitak 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları çağrısı kapsamında desteklenen “Doğadan Tasarıma: Bir Bilim Yolculuğu” projesi bu noktadan hareketle öğrencilerin; sürdürülebilir çözümler üretebilmeleri için doğanın asırlık tecrübesine kulak vermeleri gerektiğine dikkat çekmektedir. Proje; Biyomimikri bağlamında yapılacak disiplinlerarası STEAM etkinlikleri ile öğrencilerin doğa ile anlamlı bir bağ kurmalarına ve doğadan ilham alarak problemlere çözüm üretecek tasarımlar yapmalarına katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Doğanın kendi içerisindeki uyumuna bakıldığında; tüketmeye dayalı bir sistem olmadığı, uyumlu, sürdürülebilir, ihtiyacı kadar enerjiyi verimli kullanan, atık biriktirmeyen ve geri dönüşümcü olduğu görülmektedir (Avcı,2019). Biyomimikri, doğanın test edilmiş modellerini, metotlarını ve stratejilerini inceleyen; elde ettiği bilgileri taklit ederek veya onlardan esinlenerek tasarım yapmayı içeren problem çözmeye yönelik yeni bir bilimdir (Benyus, 2002). Biyomimikri; insan problemlerine ve ihtiyaçlarına sürdürülebilir çözümler üretme sürecinde doğadaki yapı, fonksiyon ve sistemlerden esinlenmeyi temel alır. Ayrıca Biyomimikri, birçok alanda kullanılan bir mühendislik tasarım süreci haline gelmiştir.
Projemizde farklı disiplinlerin Biyomimikriyle ilişkisi (Nanoteknoloji, Zooloji, Botanik, Matematik, Müzik Teknolojileri, Mühendislik, Mimari) ve ayrıca bu disiplinlerin birbirleriyle olan ilişkileri uzman eğitmen kadromuz tarafından atölye temelli etkinlikler ile ele alınmıştır. Etkinliklerin tasarımında STEAM yaklaşımından faydanılmış; matematiksel düşünme ve modelleme, bilimsel sorgulama becerileri, teknolojik okur yazarlık, mühendislik tasarımı biyomimikri bağlamı üzerinden yapılandırılmıştır.
Projenin Hedef Kitlesi
Projenin hedef kitlesi, İstanbul’da öğrenim gören, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından özel yetenek tanısı almış veya bilim ve sanat merkezine devam eden 6. ve 7. sınıf öğrencileridir. Projeye katılacak öğrenciler;
RAM tarafından özel yetenek tanısı almış olan veya BİLSEM’e devam eden 6. ve 7.sınıf öğrencisi olma;
İstanbul ilinde ikamet etme,
Projeye katılım engeli olmama (alerji, covid19,… gibi sağlık durumları),
Projeye katılım konusunda ilgi ve motivasyona sahip olma kriterleri göz önünde bulundurularak 20 kız; 20 erkek öğrenci olmak üzere toplamda 40 öğrenci seçilecektir.
Proje başvurusu kabul edilen öğrencilerin BİLSEM öğrenci belgelerini veya RAM özel yetenek tanısı aldığına dair belge ibraz etmesi zorunludur.
Proje Yürütücüsü
Gamze Batıbay
Şişli Bilim ve Sanat Merkezi
Proje web sitesi:
Başvurular İçin Son Tarih: 22/08/2022 saat 23:59 olarak olarak belirlenmiştir.
Başvuru Sonuçlarının Açıklanma Tarihi: 01/09/2022 olarak belirlenmiştir.
TÜBİTAK 4004 “Doğadan Tasarıma: Bir Bilim Yolculuğu” Projesi