TÜBİTAK 2237 – Tıp fakülteleri eğitim ve öğretimlerini teorik ve uygulamalı eğitimler çerçevesinde gerçekleştirmektedir. Tıp fakültesi eğitimlerinin odak noktasında insan bulunmaktadır. Öğrencilerimiz önce temel bilimler daha sonra klinik bilimlerde aldığı eğitimlerle hekimlik mesleğine başlamaktadırlar. Bu kurs ile Tıp Fakültesi 4. ve 5. sınıf öğrencilerine klinik ortamlarda karşılaşabilecekleri birçok vakayı değerlendirebileceği senaryo temelli simülasyon eğitimi verilmesi amaçlanmıştır.
Bu etkinlik kapsamında;
- Simülasyon maketinin kullanılması,
- Simülasyon maketinde senaryoların hazırlanması,
- Uzmanların belirleyeceği vakaların senaryolarının oluşturulması,
- Çalışma guruplarına öğrencilerin ayrılması,
- Guruplarla farklı senaryolar üzerinde girişimler yapılması,
- Yapılan girişimlerin değerlendirilmesine yönelik uygulamalar planlamıştır.
Bu kurs, öğrencilerin acil müdahale gerektiren ya da bireylere yönelik yapılacak herhangi bir tıbbi girişimin öğrenci üzerindeki oluşturduğu stresi azaltması ayrıca farklı tepkilere, yanlış uygulamalara yönelik hazırlayacak farklı planları anlık yapması bunu yaparken herhangi bir canlıya zarar verme ihtimalinin olmaması yönleri ile birçok fayda sağlaması açısından önem arz etmektedir. Hem vakalara yönelik senaryoların hem de girişimlerin bütüncül olarak düşünüleceği bu kurs, öğrencilerin öz güven ve öz becerilerinin geliştirmesinde de büyük rol oynayacaktır. Simülasyon eğitim süremiz 2 gün olup toplam 18 saattir.
Hekimlik meslek etiğine göre “hekimin öncelikli görevi, hastalıkları önlemeye ve bilimsel gerekleri yerine getirerek hastaları iyileştirmeye çalışarak insanın yaşamını ve sağlığını korumaktır. Meslek uygulaması sırasında insan onurunu gözetmesi de hekimin öncelikli ödevidir. Hekim, bu yükümlülüklerini yerine getirebilmek için, gelişmeleri yakından izler”. İnsanın merkezinde olduğu hekimlik mesleğinin adayları olan tıp fakültesi öğrencilerinin klinik uygulamaları aldığı eğitim öğretim döneminde (4. ve 5. sınıf) hem bilimsel hem de teknolojik olarak etkinliği kanıtlanmış olan simülasyon eğitimi ile gelişimini ve tecrübesini desteklemesi büyük önem arz etmektedir. Simülasyon eğitimi gerçeğe yakın senaryoların yapılabildiği, yapılan senaryolara yönelik uygulama ve girişimlerin yapıldığı, yapılan girişimlerin denetlenebildiği, ekip olarak çalışmaların tasarlanabilmesi ve tekrarlanabilir olması açısından hekim adaylarının becerilerinin gelişmesine büyük katkılar sağlayabilir. Tüm bu uygulamaları yaparken alanında uzman kişilerden destek alması yapılan hataların üzerinde çalışılabilmesi farklı görüşlerle fikirlerin pekiştirilmesi en önemlisi de tüm bu girişimlerde herhangi bir risk teşkil etmemesi söz konusudur. Klinik uygulamalarda insan sağlığının tehlikeye atılmadan yapılacak tüm uygulamaların simülasyon eğitimi ile desteklenmesi tüm hekim adayları için uzun vadede eğitim öğretim ve bireysel gelişimleri için büyük katkı sağlayacaktır.
Katılımcı Kriterleri
- Bu kurs, Tıp Fakültelerinde öğrenci olan ve klinik eğitimlerine başlamış 4. ve 5. sınıf öğrencilerine yönelik olarak planlanmıştır. Proje takviminden önce tüm tıp fakültelerine duyurulacak olan kursumuza başvuru yapan tıp fakültesi öğrencilerinden puan ortalamalarına göre sıralama yapılarak asil ve yedek katılımcılar belirlenecektir. Kursumuza başvuru yapan ve kriterleri sağlayan 30 katılımcı ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
- Hafta içi eğitim öğretimin ve klinik uygulamaların devam etmesi nedeniyle katılımcıların mağduriyet yaşamamaları düşünülerek kursumuz hafta sonu yapılacaktır.
- Başvurulara göre 30 asil 10 yedek katılımcı seçilecektir. Asillerin katılamaması durumunda yedekler aranacaktır.
- Katılımcılar son başvuru tarihi olan 15 Eylül 2023 günü saat 17:00’a kadar etkinlik web sayfasında bulunan başvuru formunu doldurarak ya da etkinlik koordinatör yürütücüsüne bizzat başvuru yapacaktır.
İletişim
E MAİL: tıpsimeg@agri.edu.tr
TELEFON: 0472 215 52 20