TÜBİTAK 2237 Lisansüstü Öğrencilerine Çocukları Depreme Hazırlama Konusunda Bilinçlendirme Eğitimi

TÜBİTAK 2237 Depremler her alanda olumsuz sonuçlara sebep olduğu gibi eğitim alanına da olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Depremler, okul binalarına zarar verebilir ve bu da öğrencilerin ve öğretmenlerin güvenliğini tehlikeye atabilir. Hasar gören binaların onarımı veya yeniden inşası, öğrencilerin eğitimini aksatabilir (Öztürk, 2013). Depremler sonucu insanların kaybolması veya yaralanması, eğitim faaliyetlerini aksatabilir. Öğrencilerin okula gelmesini engelleyebilir veya öğretmenlerin okula gelememesine neden olabilir (Sert vd., 2016). Depremler, özellikle de yıkıcı olanları, öğrenciler ve öğretmenler üzerinde psikolojik etkilere neden olabilir. Deprem sonrası stres, kaygı ve travma, öğrencilerin öğrenme yeteneklerini azaltabilir ve öğretmenlerin derslerinde odaklanmalarını engelleyebilir (Doğan ve Koç, 2017). Depremler, okullarda kullanılan kitaplar, notlar, bilgisayarlar ve diğer eğitim malzemeleri gibi eğitim materyallerine zarar verebilir veya bunların kaybolmasına neden olabilir. Bu, öğrencilerin eğitimine müdahale edebilir ve öğretmenlerin materyal eksikliği nedeniyle derslerini hazırlamalarını zorlaştırabilir. Okulların kapatılması veya öğrencilerin taşınması, eğitim programlarının aksamasına neden olabilir ve öğrencilerin derslerindeki ilerlemelerini etkileyebilir. Eğitim sürecinde yaşanan bu olumsuz değişiklikler eğitim sürecinin doğrudan etkilenen en temel öğesi olan öğrenci üzerinde pek çok etki bırakabileceği düşünülebilir. Öğrencilere deprem konusunda temel bilgileri kazandırmak, depreme yönelik bilinç oluşturmak ve depreme yönelik hazırlıkları yapmak eğiticilerin en büyük sorumluluklarından biridir (Tuncer vd., 2021). Bu bağlamda eğiticilerin deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında ne yapacaklarını bilmeleri oldukça önemlidir (Tekin ve Dikmenli, 2021). Yapılacak bu projenin amacı da çocuk ile çalışan ve lisansüstü eğitimlerine devam eden bireylere deprem konusunda çocukların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için yapmaları gerekenler konusunda yönlendirme sağlamak ve rehber olmak, bu kişilerin uygun yöntem ve teknikleri öğrenmelerinde rehber olmaktır.

ETKİNLİĞİN KAPSAMI

Bu amaç doğrultusunda bireylere verilecek eğitimin içeriğinde aşağıda verilen sorulara yönelik yanıtlar olacaktır:

  • Deprem nedir? Psikolojik, sosyal ve ekonomik etkileri nelerdir?
  • Eğitim sırasında depreme yakalanma durumunda yapılabilecekler nelerdir?
  • Öğretim programları depreme yönelik olarak nasıl uyarlanabilir?
  • Deprem sonrası sınıf yönetimi nasıl olmalıdır?
  • Depreme yönelik kurum ve ebeveyn arasında nasıl bir iş birliği olmalıdır?
  • Psikolojik sağlamlık nedir?
  • Deprem sonrası çocuklarda bağlanma nasıl olmaktadır?
  • Deprem sonrası çocuk resimlerinin analizi nasıl yapılır?
  • Deprem sonrası oyun terapisi nasıl kullanılır?
  • Çocuklarda can güvenliği ve depremde can güvenliği nasıl olmalıdır?
  • Deprem sonrasında Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), ölüm, yas süreçleri nasıl atlatılmalı ve psikolojik ilkyardım nasıl uygulanmalıdır?

Katılımcı Kriterleri

Etkinlik, 16-20 Ekim 2023 tarihleri arasında toplam 5 (beş) iş günü, yüz yüze olacak şeklinde planlanmıştır. Etkinlik kapsamında 30 kişiden oluşacak katılımcı grubun aşağıdaki kriterleri sağlaması beklenmektedir:

  • Çevrimiçi başvuru formunu doldurmak.
  • TÜBİTAK tarafından desteklenen bu kapsamdaki bir eğitim faaliyetine daha önce katılmamış olmak.
  • OHAL kapsamında meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılmamış olması.
  • Katılımcıların lisans eğitimini Eğitim Fakültesinde yer alan bölümlerden birinde ya da Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Özel Eğitim, Dil ve Konuşma Terapisi, Sosyoloji, Sosyal Hizmetler, Psikoloji, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği ve Coğrafya bölümlerinden birinde tamamlamış olmak ve bir lisansüstü eğitim programına kayıtlı olmak.
  • 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminden etkilenen katılımcılara öncelik tanınacaktır diğer bir öncelik kriteri ise Birinci Derecede Deprem Bölgesinde (İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt) ikamet eden katılımcılar olacaktır.
  • Yapılan başvurularda adayların seçiminde Genel Not Ortalamasına göre yapılacak sıralama dikkate alınacaktır. Başarı sıralamaları aynı olan (transkript notlarına dayalı) adayların seçiminde ise etkinliğe başvuru tarihleri dikkate alınacak, ilk başvuru yapanlara öncelik verilecektir.
  • Etkinliğe katılacak Adaylar, Başvuru Formunu doldurmak suretiyle belirlenecek tarihlerde başvuru yapacaktır. Asil katılımcı listesi web sitemizden de duyurulacak ve asil katılımcılardan bir hafta içerisinde katılımlarını onaylamaları beklenecektir. Herhangi bir sebepten dolayı katılmayacaklarını beyan eden adaylar için Yedek Listeden sırası ile diğer adaylara bilgilendirme yapılacaktır.
  • Katılımcılar son başvuru tarihi olan 15.09.2023 günü saat 17.00’a kadar etkinlik web sayfasında bulunan başvuru formunu doldurarak başvuru yapmalıdır.
Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.