
TÜBİTAK 2237 Ahşap Yapılar, Deprem ve Sürdürülebilirlik
Bu etkinliğin temel amacı ülkemiz gerçeklerinden biri olan deprem ile ilgili bilimsel bir farkındalık yaratmak ve depreme karşı alınabilecek tedbirler kapsamında ahşabın ve ahşap yapıların tercih edilebilirliğini rasyonel bir bakış açısıyla ortaya koymaktır. Etkinliğin diğer bir amacı ise günümüzde son derece önemli bir konu haline gelen “sürdürülebilirlik” yaklaşımını katılımcılara aktararak, ahşabın ve ahşap yapıların sürdürülebilirlikte neden önemli olduğunu; ekonomik, ekolojik ve sosyal nitelik bakımından ne gibi avantaj/katkılar sağlayabileceğini göstermek ve ahşap yapıların nasıl daha sürdürülebilir kılınacaklarını ortaya koymaktadır.
TÜBİTAK 2237 Ahşap Yapılar, Deprem ve Sürdürülebilirlik Etkinliğin Kapsamı
Etkinlik kapsamında eğitimde yer alacak katılımcılar Türkiye’de yer alan üniversitelerde lisans eğitimini tamamlamış, lisansüstü seviyede eğitimlerine devam eden veya eğitimlerini tamamlamış (Fen, Mühendislik ve Sosyal alanlar) üniversite öğrencileri, araştırmacılar, akademisyenler ya da genç araştırmacılar (35 yaşını doldurmamış) olacaktır. Etkinlik kapsamında öncelikle depremin tanımı yapılarak depremle ilgili teknik bilgiler verilecek, deprem-zemin-yapı ilişkisi anlatılacaktır. Sonrasında ahşap ve ahşap yapılar ele alınacak, ahşap yapıların deprem performansı ifade edilecektir. Son olarak da sürdürülebilirlik kavramı anlatılarak, sürdürülebilirliğin neden önemli olduğu, ahşap yapıların sürdürülebilirliği ve ahşap yapıların nasıl daha sürdürülebilir olabilecekleri irdelenecektir.
Etkinlik Yeri
Eğitici, katılımcı ve yardımcı personeller Kastamonu Üniversitesi ana kampüsü içerisinde yer alan Mevlüt Beyribey Konukevi ve Parlayan Yıldız Konukevi’nde kalabileceklerdir. Her iki konukevi bünyesinde üç öğün yemek servisi yapılmaktadır. Düzenleme kurulu, eğitici, katılımcı ve yardımcı personellerin iaşe ihtiyaçlarının konukevleri üzerinden sağlanacağı planlanmaktadır.
1-3 Kasım 2023 tarihleri arasında Kastamonu’da gerçekleştirilecek olan “Ahşap Yapılar, Deprem ve Sürdürülebilirlik” isimli eğitim etkinliği Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Kampüsü’nde düzenlenecektir.
Katılımcıların yol, konaklama ve iaşe giderleri TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır.
Etkinlik 3 gün boyunca 09:00-17:45 arası gerçekleştirilecek olup Kastamonu Üniversitesi Teknokent İnebolu Konferans Salonu’nda yapılacaktır.
TÜBİTAK 2237 Ahşap Yapılar, Deprem ve Sürdürülebilirlik Başvuru
Etkinliğe kimlerin katılacağı proje değerlendirmesinden sonra 16 Eylül 2023 – 19 Eylül 2023 tarihleri arasında belirlenecektir. Katılımcılarda aranan kriterler şu şekilde sıralanmaktadır.
Yurt içindeki üniversitelerin mühendislik, mimarlık, ağaç işleri endüstrisi, orman endüstrisi alanlarındaki lisansüstü programlarında öğrenim görmüş veya görüyor olmak,
Daha önce bu program kapsamında desteklenen bir eğitime en fazla iki kez katılım sağlamış olmak veya katılmamış olmak,
Katılımcıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması,
Başvuru formunda başvuru nedenini detaylıca sunmak,
Katılımcılar, 15 Eylül 2023 tarihinden itibaren son başvuru tarihi olan 16 Eylül 2023 günü saat 17:00’ye kadar proje web sayfasında (http://ahsap2237.kastamonu.edu.tr) bulunan başvuru formunu doldurarak başvuru yapmalıdır.
Etkinlik katılımcı sayısı 20 kişi ile sınırlıdır. Bu kriterlere ek olarak, eğitime katılmak isteyen adayların;
İkametlerinin deprem bölgesinde olması veya depremzede olmaları
2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve/veya 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programı’ndan destek almış olması, tercih sebebi olacaktır.
Yukarıdaki kriterleri sağlayan adayların sayısının planlanan katılımcı sayısını geçmesi durumunda aşağıdaki öncelik sırasına göre değerlendirme yapılacaktır.
Doktora yeterliliğini almış doktora öğrencileri,
Doktora yeterliliğini almamış doktora öğrencileri,
Yüksek lisans tez dönemindeki öğrenciler,
Yüksek lisans ders dönemindeki öğrenciler.
Proje Yürütücüsü
Doç. Dr. Bahadır Çağrı BAYRAM
Kastamonu Üniversitesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü