
TÜBİTAK 2237-A “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öğretmen Kimliği Oluşum Süreçlerinin Geliştirilmesi: Nasıl Bir Öğretmen Olmalıyım?” başlıklı bu etkinlik ile bütünsel bir yaklaşımla, “sınıf öğretmeni adaylarının kimliklerini nasıl kavramsallaştırdıkları”, “kimliklerini nasıl oluşturdukları” ve “öğretmen olarak kimliklerini nasıl yeniden yapılandıracakları” eğitimler planlanmaktadır.
Eğitimlerde öğretmen kimliği yapısı ve oluşumsal süreçleri konuları ve öğretmen kimliğinin gelişmesine etki eden bireysel ve sosyal bağlamdaki etmenlerin işlenmesi amaçlanmaktadır. Bu eğitimler ile sınıf öğretmeni adaylarının öğretmen kimlik yapısının ne olduğunu, öğretmen kimliğinin tanımı ve bileşenlerini, öğretmen kimliğinin oluşumsal süreç özelliklerini, öğretmen kimlik yapısının öğretimsel süreçleri ile nasıl gelişeceği ve dinamik yapıda nasıl oluşturulacağını anlamaları ve öğrenmeleri hedeflenmektedir.
Proje Yürütücüsü
Doç. Dr. Derya GİRGİN
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
TÜBİTAK 2237-A “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öğretmen Kimliği Oluşum Süreçlerinin Geliştirilmesi: Nasıl Bir Öğretmen Olmalıyım?” Başvuru
Etkinlik çerçevesinde başvurular, proje web sayfasından alınacaktır. Etkinliğe Türkiye’nin farklı üniversitelerinde Temel Eğitim bölümü sınıf öğretmenliği lisans programında 3. ve 4. sınıfta öğrenim görmekte olan 40 sınıf öğretmeni adayının katılması planlanmaktadır.
Bu doğrultuda, etkinliğe katılacak öğretmen adayları aşağıda belirtilen hususlar doğrultusunda belirlenecektir.
- Proje kapsamında yapılacak olan 5 günlük eğitime Türkiye’nin farklı üniversitelerinde sınıf öğretmenliği lisans programında öğrenim görmekte olan 40 sınıf öğretmeni adayı gönüllü olarak seçilecektir. Farklı üniversitelerden başvuruların az olması durumunda aynı üniversiteden öğrencilere de yer verilecektir.
- Etkinliğe sadece yurt içindeki üniversitelerde öğrenim gören öğretmen adayları katılabilecektir.
- Etkinliğin web sayfasında, sosyal ağlarda etkinliğin duyurusu ve davet yapılacak; ayrıca üniversitelerin sınıf öğretmenliği bölümlerine davet gönderilecek, etkinliğin duyurusu yapılacaktır.
- Etkinliğe katılımda başarı kriteri göz önünde bulundurulacaktır. Buna göre 4.00’lük not sistemi üzerinden sıralama yapılarak adaylar puanlanacaktır. (Başarı sıralamaları aynı olan adayların seçiminde ise etkinliğe başvuru tarihi öncelik kabul edilecektir. Katılımcıların lisans not ortalamalarına (yüksekten düşüğe doğru) dikkat edilecektir (güncel transkript istenecek).
- Bu etkinliklerde kurallar gereği en fazla 5 defa yararlanılabildiği için beş ya da daha fazla sayıda TÜBİTAK etkinliklerine katılmış katılımcıların başvuruları geçersiz sayılacaktır.
- Katılımcıların başarı kriterinin esas alınması (2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve/veya 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programı’ndan destek almış/alıyor ise öncelik tanınacaktır),
- Katılımcıların belirlenmesinde maksimum çeşitliliği sağlamak amacıyla üniversite, bölge ve şehir, cinsiyet gibi özellikler göz önünde bulundurularak dengeli bir dağılım sağlanacaktır.
- Etkinlik çevrimiçi ve etkileşimli olarak düzenleneceği için etkinliğe katılımda öğretmen adaylarının bilgisayar ve internet bağlantısına sahip olduğunu taahhüt eden öğretmen adaylarından seçim yapılacaktır.
- Başvurusu onaylanan asil katılımcı listesi etkinlik web sitesinden duyurulacak ve asil katılımcılardan bir hafta içerisinde katılımlarını onaylamaları beklenecektir. Herhangi bir sebeple katılmayacak olan adayların yerine gerekli şartları sağlayan yedek listede yer alan öğretmen adayları içinden sıra ile katılımcı alınacaktır.
- Katılımcılar TÜBİTAK-Araştırma Bilgi Sistemine kaydolanlar arasından seçilecektir. (TÜBİTAK araştırmacı bilgi sistemi (ARBİS) veri tabanına güncel bilgileri ile kayıtlı olunması istenecektir.)”
- Katılımcılardan amaçlı öğrenme sürecine katılım göstergesi olarak niyet mektubu istenecektir. (Etkinliğe katılma sebeplerinizi içeren, en fazla 250 kelimeden oluşan bir yazı)
NOT:
*Eğitim 16-20 Ekim 2023 (5gün) tarihlerinde çevrimiçi düzenlenecektir.
*Eğitime katılım ücretsiz olup ve eğitime katılan tüm öğretmen adaylarına katılım belgesi verilecektir.
*Katılımcılar, etkinliğe katılım için ARBİS’e üye olmalıdır. Aşağıdaki adımları izleyerek üyeliğinizi tamamlayabilirsiniz.
TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı
SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÖĞRETMEN KİMLİĞİ OLUŞUM SÜREÇLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ: NASIL BİR ÖĞRETMEN OLMALIYIM?
Proje Detay ve Başvuru:
https://sites.google.com/view/sinif-ogretmenligi-kimligi
Etkinlik Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi ev sahipliğinde, 23 kişilik eğitmen kadrosu ile 16-20 Ekim 2023 (5 gün) tarihlerinde çevrimiçi gerçekleştirilecektir.
Çevrim içi kullanılacak platform hakkında bilgiler;
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) vasıtasıyla ZOOM aracılığıyla yapılacaktır. ZOOM programının profesyonel lisansı üniversitemizde mevcuttur. Etkinlikten önce katılımcılara ve eğitmenlere ZOOM programı kullanım eğitimi verilecektir. Etkinlikte yer alan dersler katılımcıların evde yapabilecekleri özelliktedir.
Katılımcılar uzaktan eğitim sürecinde yine grup çalışması yapacaklardır. Etkinlikte gruplar ZOOM ara odaları oluşturacak, böylelikle grup üyeleri kendi aralarında görüşebilecekler ve aynı zamanda eğitici de grupları dolaşabilecek ve dersi gözlemleyebilecektir. Gruplar ZOOM ara odalarında eğiticinin sunduğu uygulamaya göre grup tartışması yapabileceklerdir. Eğitmenlerin katılamaması durumunda o etkinliği aynı alan uzmanlığına sahip diğer eğitmenler gerçekleştirebilecektir. Eğitmenlerin çoğunluğunun sınıf öğretmenliği deneyimi olup, sahadan gelen kişilerden oluşmakta ve öğretmen yetiştirme alanında uzmanlıkları vardır.
Uzaktan eğitimde katılımcıların canlı derslere katılamaması durumunda (internet bağlantısı gibi durumda) dersler kaydedilecek, katılımcılar daha sonra etkinliği izleyip öğrenebileceklerdir. Web sayfasında bu canlı dersler paylaşılacak, böylelikle öğretmenler ve tüm paydaşlar faydalanabileceklerdir.