TÜBİTAK 1001 Projesi Üst Düzey Düşünme Becerilerine Yönelik Soru Yazma Eğitimi
Çevrim içi Bilişsel Tanıya Dayalı İzleme Modelinin Üst Düzey Düşünme Becerilerine Etkisi
Bu eğitim kapsamında transfer becerisi, eleştirel düşünme ve analitik çözümleme becerilerinin özellikleri ve nasıl ölçüleceği anlatılacaktır. Bunun yanında matematik, fen bilgisi ve okuma alan becerilerinin özellikleri ve nasıl ölçüleceği de eğitimin içeriğinde yer almaktadır.
Eğitime:
– Matematik, Fen Bilimleri, Türkçe ve ilgili alanlardaki tüm öğretmenler katılabilmektedir.
– MEB’e kayıtlı öğretmenler, MEBBİS üzerinden kaydolabilirler.
– MEB’e kayıtlı olmayan öğretmenler ise site üzerinden (ustduzeydusunme.com) kayıtlarını gerçekleştirebilmektedir.
– MEBBİS’ten kayıt olanlar için eğitim sonu sertifikası MEBBİS tarafından, site üzerinden kayıt olanlar için eğitim sonu sertifikası ise EGESEM tarafından verilecektir.
– Bir önceki paylaşımda belirtildiği gibi, odak noktası 6. ve 7. sınıf düzeyi olsa da tüm kademelerdeki öğretmenler eğitime katılabilmektedir.
Eğitim 3 hafta sürecek olup yaklaşık 24 saatten oluşmaktadır. Eğitim sırasında ve sonrasında yapılacak olan değerlendirme testleri sonucunda eğitimi başarı ile tamamlayan öğretmenler, ÜDDB düzeylerini belirleyebilecek ve ÜDDB’ye yönelik soru yazabilecektir.
Ayrıca başarılı olan öğretmenler, istedikleri takdirde özelleştirilmiş eğitim ve workshoplara katılabilecektir. Bu eğitimlerde ise eğitim programlarının oluşturulması, ders anlatım teknikleri ve sınıf içi ölçmelere odaklanılacaktır.
Üst Düzey Düşünme Becerileri (ÜDDB), hatırlama ve kavrama gibi becerilerden ziyade öğrenilen bilginin yeni durumlara uyarlanması, bir problemin parçalara ayrılarak çözülmesi ve bilginin kaynağının sorgulanması gibi daha üst düzey becerileri ifade etmektedir.
PISA, PIRLS ve TIMSS gibi uluslararası geniş ölçekli sınavlar, üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesine odaklanmaktadır. Son dönemde de Türk Eğitim Sisteminin kademeler arası geçiş için kullandığı önemli sınavlardan biri olan LGS’nin de soru tipleri ve ölçülen özellikler açısından üst düzey düşünme becerilerine yöneldiği görülmektedir.
ÇEVRİM İÇİ SINAV TASARIMI
Projenin en önemli özelliklerinden biri ise bu süreçlerin çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek olmasıdır. PISA, TIMSS, PIRLS gibi uygulamalarda görüldüğü gibi giderek yaygınlaşan bilgisayar tabanlı ölçme stratejilerinin önemli bir dalı olan çevrimiçi test uygulaması, araştırma uygulama ve veri toplama süreçlerinin kullanışlılığını arttıracak, aynı zamanda da çevrimiçi test koşullarının test edilmesi sonucunda bu alan için önemli bir literatür desteği sağlayacaktır.
ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ
Projede iki aşamalı olarak ÜDD becerilerine yönelik soru yazma eğitimleri gerçekleştirilecektir. İlk aşama daha çok kuramsal bilgilerin ve yöntemlerin paylaşıldığı kısmı oluştururken ikinci aşamada uygulama ve ürün geliştirme çalışmaları yapılacaktır.
Eğitim Birinci Aşama:
Üç Modülden oluşacak birinci aşama eğitimlerde genel katılım göz önüne alınacaktır.
Modül 1: Üst Düzey Düşünme Becerileri
Bu modülde katılımcılar Transfer Becerisi, Analitik Çözümleme ve Eleştirel Düşünme becerilerinin tek tek ve birlikte ölçme stratejisi içerisinde ne anlama geldiği yapısı ve özellikleri aktarılacaktır.
Modül 2: Üst Düzey Düşünme Becerini Ölçmeye Yönelik Test Geliştirme
Bu modülde katılımcılar ÜDDB ölçümlerinde kullanılan madde formatları, bağlam geliştirme yaklaşımları, bağlama uygun soru geliştirme teknikleri gibi konularda eğitimler verilecektir.
Modül 3: ÜDDB’nin alanlara özgü yapısı ve analizi
Bu modülde katılımcılar matematik, fen ve okuma alanlarına ayrılarak, bu alanlara ait ÜDD becerilerinin yapısal özellikleri ve ölçme stratejileri konusunda eğitimler verilecektir.
Kayıt başvuru: https://ustduzeydusunme.com/users/sign_up