İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
Proje Amacı : Günlük hayatta kullandığımız pillerin doğa ve canlılar üzerindeki olumsuz etkilerini kanıtlamak.
Proje Hedefi : Gündelik yaşamda saat,oyuncak vb. cihazlarda kullandığımız pillerin toprak kirliliğine dolayısıyla canlıların gelişimine olan etkilerini incelemek hedeflenmiştir.
Proje Özeti : Pillerin içeriğindeki kurşun,çinko,karbon ve civa canlıların sağlığını olumsuz etkileyen metallerdir.Deney bitkilerinden birinin toprağına pil gömülerek gelişimi izlenmiş ve karşılaştırma yapılmıştır.
Gerçekleştirilen Faaliyetler : İki saksıya aynı miktarda toprak doldurduk.Birinin içine kırdığımız pilleri gömdük.Her ikisine de eşit büyüklükte menekşe bitkisi diktik.Eşit miktarda güneş alabilecekleri ortama yerleştirdik.Her gün 15 ml su verdik.Bitkilerin gelişimini izledik.
Kullanılan Yöntemler : Kontrollü deney ve gözlem,araştırma ve analiz
Ulaşılan Sonuçlar : İki ay süresince eşit şartlarda tuttuğumuz deney bitkilerinden,toprağına pil gömülen bitki gelişmemiştir.Kontrol bitkisi ise gelişimini sürdürmüştür.
Sonuçların Değerlendirilmesi : Toprak tüm canlıları etkileyen çevre elemanıdır.Toprak kirliliği yaratan pillerin bitki gelişimine olan olumsuz etkisi,dolayısıyla tüm canlıları etkilemektedir.Piller evsel atıklara karıştırılmamalı, ayrı yerlerde biriktirilmeli ve uzun süre muhafaza edilmemelidir.Ekolojik dengenin korunması için toprağa karıştırılmamalıdır.
Kaynaklar : İlgili internet siteleri , Fen ve Teknoloji kitapları